Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ålar, Arktis och koraller under akut hot

https://www.klimatsmart.se/images/news/temfunderingar250x53ce.jpg

Ålen är ett mysterium. Forskning kan fortfarande inte visa när ålen bestämmer sig för att börja leka och man har heller inte kunnat fånga ålhonor med rom eller hanar med mjölke i Sargassohavet, detta trots att det är här vi hittar nykläckta ållarver. Vad är det då som sätter käppar i hjulen för ålen? Kanske är det klimatförändringarnas höjning av vattentemperaturen i Sargassohavet. Kanske miljögifter i vattnet. Står Öresundsbron i vägen och tjuvfiskas det i stora mängder? Vattenkraften är definitivt inte till hjälp för ålen i alla fall. Sedan jag råkade hamna mitt i en ålfestival förra helgen på Österlen så jag har fått en kick i mitt intresse för fiskerifrågor och min nästa bok på att-läsa-listan är nu Tyst Hav. Fisken är förmodligen den bästa källan till fett och protein som människan kan äta. Finns inte fiskar i havet så hjälper inte dagens högteknologiska ekolod och utvecklade fiskemetoder. SVT sänder nu en mycket intressant serie, Kampen om Arktis, som sänds i fyra delar. Andra delen heter ”rovdriften” och jag kan varmt rekommendera denna dokumentär för att få en känsla av varför vi bör reagera när vi ser torsk på extrapris i frysdisken. Serien hanterar dock ett vidare omfång av problem som kopplas till kommersialiseringen av Arktis vatten. Det är dock inte bara i norr som problemen hopar sig. På sydligare breddgrader är det korallreven och dess ekosystem som står på spel. 100 miljoner människor världen över är helt beroende av föda från korallrev. Maten är dock endast en konsekvens i en lång lista som följer med utdöendet av korallrev. När jag såg hur lättvindigt som besökarna på ålafestivalen i Furuboda klämde i sig ålamackorna så blev jag väldigt illa till mods. Visst är fisket av ål endast ett av de problem som gör att ålen inte återhämtar sig, samtidigt som dess bestånd har minskat till en kritisk nivå, men att festa loss med ål på mackan borde inte få ske idag. På ålafestivalen i Åhus gavs 25 kr per biljett till utsättning av ålyngel. Någon som tycker att detta är dubbelmoral? När ålafiskaren och trubaduren i Furuboda glatt sjöng sin visa om att han fått ålablodet från mor och far var det tydligt hur starkt yrket som ålfiskare är kopplat till ett arv och tradition. Det krävs smarta lösningar för att ändra fiskarnas inställning. Naturskyddsföreningen har t ex börjat samla pengar för att köpa fiskerättigheter och då kunna ”köpa ut” fisket av ål. Nedanför vårt kontor i Lund ligger sushi-restaurangen Rå Epok som inte har rödlistad fisk på menyn. Låt oss gynna dessa föregångsexempel och välja restaurang med omsorg och efterfråga rätt fisk på restauranger som inte kommit lika långt i sitt hållbarhetstänk. Detta är i alla fall ett mycket litet steg i rätt riktning. Skrivet av Carl Höjman på bloggen TEM-funderingar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ålar, Arktis och koraller under akut hot

2011-08-14
Ålen är ett mysterium. Forskning kan fortfarande inte visa när ålen bestämmer sig för att börja leka och man har heller inte kunnat fånga ålhonor med rom eller hanar med mjölke i Sargassohavet, detta trots att det är här vi hittar nykläckta ållarver. Vad är det då som sätter käppar i hjulen för ålen? Kanske är det klimatförändringarnas höjning av vattentemperaturen i Sargassohavet. Kanske miljögifter i vattnet. Står Öresundsbron i vägen och tjuvfiskas det i stora mängder? Vattenkraften är definitivt inte till hjälp för ålen i alla fall.

Sedan jag råkade hamna mitt i en ålfestival förra helgen på Österlen så jag har fått en kick i mitt intresse för fiskerifrågor och min nästa bok på att-läsa-listan är nu Tyst Hav. Fisken är förmodligen den bästa källan till fett och protein som människan kan äta. Finns inte fiskar i havet så hjälper inte dagens högteknologiska ekolod och utvecklade fiskemetoder.

SVT sänder nu en mycket intressant serie, Kampen om Arktis, som sänds i fyra delar. Andra delen heter ”rovdriften” och jag kan varmt rekommendera denna dokumentär för att få en känsla av varför vi bör reagera när vi ser torsk på extrapris i frysdisken. Serien hanterar dock ett vidare omfång av problem som kopplas till kommersialiseringen av Arktis vatten. Det är dock inte bara i norr som problemen hopar sig. På sydligare breddgrader är det korallreven och dess ekosystem som står på spel. 100 miljoner människor världen över är helt beroende av föda från korallrev. Maten är dock endast en konsekvens i en lång lista som följer med utdöendet av korallrev.

När jag såg hur lättvindigt som besökarna på ålafestivalen i Furuboda klämde i sig ålamackorna så blev jag väldigt illa till mods. Visst är fisket av ål endast ett av de problem som gör att ålen inte återhämtar sig, samtidigt som dess bestånd har minskat till en kritisk nivå, men att festa loss med ål på mackan borde inte få ske idag. På ålafestivalen i Åhus gavs 25 kr per biljett till utsättning av ålyngel. Någon som tycker att detta är dubbelmoral? När ålafiskaren och trubaduren i Furuboda glatt sjöng sin visa om att han fått ålablodet från mor och far var det tydligt hur starkt yrket som ålfiskare är kopplat till ett arv och tradition. Det krävs smarta lösningar för att ändra fiskarnas inställning. Naturskyddsföreningen har t ex börjat samla pengar för att köpa fiskerättigheter och då kunna ”köpa ut” fisket av ål.

Nedanför vårt kontor i Lund ligger sushi-restaurangen Rå Epok som inte har rödlistad fisk på menyn. Låt oss gynna dessa föregångsexempel och välja restaurang med omsorg och efterfråga rätt fisk på restauranger som inte kommit lika långt i sitt hållbarhetstänk. Detta är i alla fall ett mycket litet steg i rätt riktning.

Skrivet av Carl Höjman på bloggen TEM-funderingar.

Senaste nyheter