Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

ABBs transformatorstation i Markbygden

https://www.klimatsmart.se/images/news/energinytt250x90h.jpg

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har levererat en transformatorstation till den planerade, gigantiska vindkraftparken Markbygden väster om Piteå. Nyligen togs stationen i drift och tar nu emot el från de första vindkraftverken i pilotprojektet Dragaliden. Dragaliden är en första etapp på tolv vindkraftverk i en planerad vindkraftpark i Markbygden, Piteå kommun, om 1 101 vindkraftverk. Nyligen invigde ägaren Markbygden Vind AB de tolv vindkraftverken och därmed invigdes även transformatorstationen från ABB som tar emot elen och levererar den ut på elnätet. Transformatorstationen på 130/20 kV är ett totalåtagande från ABB, inkluderat markarbeten, kontrollbyggnad, tillverkning och leverans av elektromekanisk utrustning samt montage och drifttagning. ABB i Ludvika har levererat 130 kV effektbrytare (LTB Combined), mättransformatorer och ventilavledare. Anläggningen är konstruerad av ABB:s enhet Substations i Västerås både för Dragalidens tolv vindkraftverk och för många fler av Markbygdens planerade vindkraftverk. ”Vi levererar allt fler transformatorstationer för vindkraftparker och detta är ett stort åtagande. Stationen är förberedd för utbyggnad och på sikt kan det bli ytterligare två krafttransformatorer i denna anläggning”, säger Martin Holmberg, projektledare på ABB. Stationen har utrustning med hög driftsäkerhet och hög tillgänglighet, utvald inte minst med tanke på det avlägsna läget långt ute i ödemarken. I utrustningen ingår exempelvis isolatorer av polymer som tål åverkan eller hårt väder och inte kan splittras som konventionella porslinsisolatorer. Vidare ingår väl beprövade och tillförlitliga ställverk för 130 respektive 20 kV och pålitlig kontroll- och kommunikationsutrustning för övervakning och styrning. De tolv vindkraftverken i Dragaliden får en sammanlagd märkeffekt på 24 MW och beräknas ge cirka 70 GWh per år. De byggs och drivs av Markbygden Vind AB som ägs av Svevind AB och tyska vindkrafttillverkaren Enercon. Dragaliden är en första etapp i Markbygdenområdets mycket stora industriprojekt inom förnybar energi, med förutsättningar att bli en av Europas största industriinvesteringar. De planerade 1101 vindkraftverken, med märkeffekt på sammanlagt 3500-4000 MW, beräknas producera 8-12 TWh per år. Det motsvarar hushållsström till cirka två miljoner villor.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

ABBs transformatorstation i Markbygden

2010-09-16
ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har levererat en transformatorstation till den planerade, gigantiska vindkraftparken Markbygden väster om Piteå. Nyligen togs stationen i drift och tar nu emot el från de första vindkraftverken i pilotprojektet Dragaliden.

Dragaliden är en första etapp på tolv vindkraftverk i en planerad vindkraftpark i Markbygden, Piteå kommun, om 1 101 vindkraftverk. Nyligen invigde ägaren Markbygden Vind AB de tolv vindkraftverken och därmed invigdes även transformatorstationen från ABB som tar emot elen och levererar den ut på elnätet.

Transformatorstationen på 130/20 kV är ett totalåtagande från ABB, inkluderat markarbeten, kontrollbyggnad, tillverkning och leverans av elektromekanisk utrustning samt montage och drifttagning. ABB i Ludvika har levererat 130 kV effektbrytare (LTB Combined), mättransformatorer och ventilavledare. Anläggningen är konstruerad av ABB:s enhet Substations i Västerås både för Dragalidens tolv vindkraftverk och för många fler av Markbygdens planerade vindkraftverk.

”Vi levererar allt fler transformatorstationer för vindkraftparker och detta är ett stort åtagande. Stationen är förberedd för utbyggnad och på sikt kan det bli ytterligare två krafttransformatorer i denna anläggning”, säger Martin Holmberg, projektledare på ABB.

Stationen har utrustning med hög driftsäkerhet och hög tillgänglighet, utvald inte minst med tanke på det avlägsna läget långt ute i ödemarken. I utrustningen ingår exempelvis isolatorer av polymer som tål åverkan eller hårt väder och inte kan splittras som konventionella porslinsisolatorer. Vidare ingår väl beprövade och tillförlitliga ställverk för 130 respektive 20 kV och pålitlig kontroll- och kommunikationsutrustning för övervakning och styrning.

De tolv vindkraftverken i Dragaliden får en sammanlagd märkeffekt på 24 MW och beräknas ge cirka 70 GWh per år. De byggs och drivs av Markbygden Vind AB som ägs av Svevind AB och tyska vindkrafttillverkaren Enercon.

Dragaliden är en första etapp i Markbygdenområdets mycket stora industriprojekt inom förnybar energi, med förutsättningar att bli en av Europas största industriinvesteringar. De planerade 1101 vindkraftverken, med märkeffekt på sammanlagt 3500-4000 MW, beräknas producera 8-12 TWh per år. Det motsvarar hushållsström till cirka två miljoner villor.

Senaste nyheter