Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

A-hus EU-certifierat för passivhus

https://www.klimatsmart.se/images/news/ahus137x72.gif

Den svenska trähustillverkaren A-hus i Kungsbacka har fått certifikat för en ny spännande lösning för passivhus i Europa. Med trästomme säger sig företaget både kunna bygga kostnadseffektivare och mer klimatsmart. A-hus, i svenska träindustrikoncernen Deromegruppen, har utvecklat nya konstruktioner som ligger till grund för det nyligen erhållna certifikatet, utfärdat av Passive House Institute i Tyskland. A-hus är en av få tillverkare som lyckats certifiera konstruktionen med solid trästomme. De tillverkare av passivhus som är certifierade idag bygger annars med lättreglar. Att bygga med solid trästomme har flera fördelar menar Anders Carlsson, teknisk chef. - Dels är konstruktionen intressant då prisbilden blir lägre och dels öppnar vi på A-hus nu upp för nya möjligheter att bygga på höjden inom vissa ramar. Vid byggnation av passivhus är det en fördel att bygga kompakta byggnader på höjden då energiförbrukningen räknas hem ännu lättare, förklarar Anders Carlsson. Certifikatet erhölls av tyska Passivhaus GmbH, där professor Dr. Wolfgang Feist är en förgrundsfigur. Wolfgang Feist är grundaren till Passive House Institute och en pionjär inom passivhusbyggnation i Europa och står för många nya influenser idag. Att utveckla nya byggtekniker är ett arbete Deromegruppen prioriterar högt för att erbjuda klimatsmarta huslösningar. - Hela vår passivhuskonstruktion är certifierad, såväl väggar, tak och anslutningar vid mellanbjälklag och mot betongplattan. De delar som inte ingår i certifikatet är tillval som fönster och ytterdörrar, men där kan vi ändå påverka genom att välja leverantörer som har rätt och godkända produkter, tillägger Anders Carlsson. Det senaste året har Deromegruppen investerat 37 mkr i en modern produktionslinje på anläggningen utanför Kungsbacka, söder om Göteborg. Produktionen är anpassad för såväl stora produktionsvolymer som just byggelement för passivhus. Per-Åke Lundin, vice VD för A-hus menar att certifikatet spelar en viktig roll. - Certifikatet är ett viktigt dokument för vår framtida husexport. Efterfrågan ökar på passivhus och kraven på energieffektivitet ställs allt högre. Vi utvecklar tekniken ständigt för att få ett klimatskal som redan idag lever upp till framtidens krav på hustillverkare, säger Per-Åke Lundin. Certifikatet visar att de prefabricerade enheterna och konstruktionen klarar nivåer som ligger under passivhusnormerna för energiförbrukning samt lufttäthet i flera europeiska länder.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

A-hus EU-certifierat för passivhus

2010-10-07
Den svenska trähustillverkaren A-hus i Kungsbacka har fått certifikat för en ny spännande lösning för passivhus i Europa. Med trästomme säger sig företaget både kunna bygga kostnadseffektivare och mer klimatsmart.

A-hus, i svenska träindustrikoncernen Deromegruppen, har utvecklat nya konstruktioner som ligger till grund för det nyligen erhållna certifikatet, utfärdat av Passive House Institute i Tyskland. A-hus är en av få tillverkare som lyckats certifiera konstruktionen med solid trästomme. De tillverkare av passivhus som är certifierade idag bygger annars med lättreglar. Att bygga med solid trästomme har flera fördelar menar Anders Carlsson, teknisk chef.

- Dels är konstruktionen intressant då prisbilden blir lägre och dels öppnar vi på A-hus nu upp för nya möjligheter att bygga på höjden inom vissa ramar. Vid byggnation av passivhus är det en fördel att bygga kompakta byggnader på höjden då energiförbrukningen räknas hem ännu lättare, förklarar Anders Carlsson.

Certifikatet erhölls av tyska Passivhaus GmbH, där professor Dr. Wolfgang Feist är en förgrundsfigur. Wolfgang Feist är grundaren till Passive House Institute och en pionjär inom passivhusbyggnation i Europa och står för många nya influenser idag. Att utveckla nya byggtekniker är ett arbete Deromegruppen prioriterar högt för att erbjuda klimatsmarta huslösningar.

- Hela vår passivhuskonstruktion är certifierad, såväl väggar, tak och anslutningar vid mellanbjälklag och mot betongplattan. De delar som inte ingår i certifikatet är tillval som fönster och ytterdörrar, men där kan vi ändå påverka genom att välja leverantörer som har rätt och godkända produkter, tillägger Anders Carlsson.

Det senaste året har Deromegruppen investerat 37 mkr i en modern produktionslinje på anläggningen utanför Kungsbacka, söder om Göteborg. Produktionen är anpassad för såväl stora produktionsvolymer som just byggelement för passivhus. Per-Åke Lundin, vice VD för A-hus menar att certifikatet spelar en viktig roll.

- Certifikatet är ett viktigt dokument för vår framtida husexport. Efterfrågan ökar på passivhus och kraven på energieffektivitet ställs allt högre. Vi utvecklar tekniken ständigt för att få ett klimatskal som redan idag lever upp till framtidens krav på hustillverkare, säger Per-Åke Lundin.

Certifikatet visar att de prefabricerade enheterna och konstruktionen klarar nivåer som ligger under passivhusnormerna för energiförbrukning samt lufttäthet i flera europeiska länder.
Källa: A-hus

Senaste nyheter