Redaktör:
Jens Ljunggren
88 nya Krav-märkta bröd
2015-10-23
Hittills i år har 88 nya KRAV-märkta bröd lanserats, vilket är nästan dubbelt så många som under hela 2014. Att välja bröd från spannmål som odlats utan kemiska bekämpningsmedel, GMO och konstgödsel är en investering i vår livsviktiga jord. Dessutom slipper du en hel del onödiga tillsatser.
KRAV-märkta bröd har länge fört en tynande tillvaro i butikernas brödhyllor, men efter två år med många produktlanseringar, 50 under 2014 och nästan 90 hittills i år, finns det sammanlagt 340 olika KRAV-märkta bröd. Ett av bröden är Polarbröds KRAV-märkta tunnbröd Akka:
– Polarbröd har satt som mål att nå full hållbarhet 2022. Redan 2008 lanserade vi ett ekologiskt bröd i butik, men då var marknaden inte mogen. Förra året kom Polarknäcke Ekologisk och som marknadsledare inom kategorin är vi nu stolta över att kunna erbjuda Akka ekologisk mjukt tunnbröd, säger Maria Eriksson, produktchef på Polarbröd.
Polarbröd har under en längre tid sett en ökad efterfrågan från offentlig sektor på sina KRAV-märkta bröd, och nu möter de en liknande utveckling inom dagligvaruhandeln.
– Vår förhoppning är att kunna lansera fler produkter framöver, säger Maria Eriksson.
Skillnaderna mellan oekologiskt och KRAV-märkt bröd är först och främst hur spannmålen odlats. I KRAV-certifierad produktion odlas spannmålen utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO. För att få bukt med skadeinsekter och ogräs arbetar lantbrukaren istället aktivt med växtföljd och innovativa tekniker, som till exempel tistel-skärare.
Sedan ska spannmålen bli till bröd och även under den processen skiljer sig det KRAV-märkta från det oekologiska brödet. Till exempel tillåts inte färgämnet betakaroten i KRAV-märkt bröd. Det är heller inte tillåtet med mono- och diglycerider av fettsyror, vilket används som förtjocknings- stabiliserings- och emulgeringsmedel i många bröd. Däremot tillåts fruktkärnmjöl och xantangummi. Läs mer här: www.krav.se/sites/www.krav.se/files/tillsatser.pdf
– Det är extra roligt att så många nya bröd lanseras just i år då FN har deklarerat att jordarna ska stå i centrum. Och spannmålen som brödet bakas av kommer ju direkt från myllan, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.
KRAV-märkta bröd har länge fört en tynande tillvaro i butikernas brödhyllor, men efter två år med många produktlanseringar, 50 under 2014 och nästan 90 hittills i år, finns det sammanlagt 340 olika KRAV-märkta bröd. Ett av bröden är Polarbröds KRAV-märkta tunnbröd Akka:
– Polarbröd har satt som mål att nå full hållbarhet 2022. Redan 2008 lanserade vi ett ekologiskt bröd i butik, men då var marknaden inte mogen. Förra året kom Polarknäcke Ekologisk och som marknadsledare inom kategorin är vi nu stolta över att kunna erbjuda Akka ekologisk mjukt tunnbröd, säger Maria Eriksson, produktchef på Polarbröd.
Polarbröd har under en längre tid sett en ökad efterfrågan från offentlig sektor på sina KRAV-märkta bröd, och nu möter de en liknande utveckling inom dagligvaruhandeln.
– Vår förhoppning är att kunna lansera fler produkter framöver, säger Maria Eriksson.
Skillnaderna mellan oekologiskt och KRAV-märkt bröd är först och främst hur spannmålen odlats. I KRAV-certifierad produktion odlas spannmålen utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO. För att få bukt med skadeinsekter och ogräs arbetar lantbrukaren istället aktivt med växtföljd och innovativa tekniker, som till exempel tistel-skärare.
Sedan ska spannmålen bli till bröd och även under den processen skiljer sig det KRAV-märkta från det oekologiska brödet. Till exempel tillåts inte färgämnet betakaroten i KRAV-märkt bröd. Det är heller inte tillåtet med mono- och diglycerider av fettsyror, vilket används som förtjocknings- stabiliserings- och emulgeringsmedel i många bröd. Däremot tillåts fruktkärnmjöl och xantangummi. Läs mer här: www.krav.se/sites/www.krav.se/files/tillsatser.pdf
– Det är extra roligt att så många nya bröd lanseras just i år då FN har deklarerat att jordarna ska stå i centrum. Och spannmålen som brödet bakas av kommer ju direkt från myllan, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…