Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

88 nya Krav-märkta bröd

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-brod250x129.jpg

Hittills i år har 88 nya KRAV-märkta bröd lanserats, vilket är nästan dubbelt så många som under hela 2014. Att välja bröd från spannmål som odlats utan kemiska bekämpningsmedel, GMO och konstgödsel är en investering i vår livsviktiga jord. Dessutom slipper du en hel del onödiga tillsatser. KRAV-märkta bröd har länge fört en tynande tillvaro i butikernas brödhyllor, men efter två år med många produktlanseringar, 50 under 2014 och nästan 90 hittills i år, finns det sammanlagt 340 olika KRAV-märkta bröd. Ett av bröden är Polarbröds KRAV-märkta tunnbröd Akka: – Polarbröd har satt som mål att nå full hållbarhet 2022. Redan 2008 lanserade vi ett ekologiskt bröd i butik, men då var marknaden inte mogen. Förra året kom Polarknäcke Ekologisk och som marknadsledare inom kategorin är vi nu stolta över att kunna erbjuda Akka ekologisk mjukt tunnbröd, säger Maria Eriksson, produktchef på Polarbröd. Polarbröd har under en längre tid sett en ökad efterfrågan från offentlig sektor på sina KRAV-märkta bröd, och nu möter de en liknande utveckling inom dagligvaruhandeln. – Vår förhoppning är att kunna lansera fler produkter framöver, säger Maria Eriksson. Skillnaderna mellan oekologiskt och KRAV-märkt bröd är först och främst hur spannmålen odlats. I KRAV-certifierad produktion odlas spannmålen utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO. För att få bukt med skadeinsekter och ogräs arbetar lantbrukaren istället aktivt med växtföljd och innovativa tekniker, som till exempel tistel-skärare.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

88 nya Krav-märkta bröd

2015-10-23
Hittills i år har 88 nya KRAV-märkta bröd lanserats, vilket är nästan dubbelt så många som under hela 2014. Att välja bröd från spannmål som odlats utan kemiska bekämpningsmedel, GMO och konstgödsel är en investering i vår livsviktiga jord. Dessutom slipper du en hel del onödiga tillsatser.

KRAV-märkta bröd har länge fört en tynande tillvaro i butikernas brödhyllor, men efter två år med många produktlanseringar, 50 under 2014 och nästan 90 hittills i år, finns det sammanlagt 340 olika KRAV-märkta bröd. Ett av bröden är Polarbröds KRAV-märkta tunnbröd Akka:

– Polarbröd har satt som mål att nå full hållbarhet 2022. Redan 2008 lanserade vi ett ekologiskt bröd i butik, men då var marknaden inte mogen. Förra året kom Polarknäcke Ekologisk och som marknadsledare inom kategorin är vi nu stolta över att kunna erbjuda Akka ekologisk mjukt tunnbröd, säger Maria Eriksson, produktchef på Polarbröd.

Polarbröd har under en längre tid sett en ökad efterfrågan från offentlig sektor på sina KRAV-märkta bröd, och nu möter de en liknande utveckling inom dagligvaruhandeln.

– Vår förhoppning är att kunna lansera fler produkter framöver, säger Maria Eriksson.

Skillnaderna mellan oekologiskt och KRAV-märkt bröd är först och främst hur spannmålen odlats. I KRAV-certifierad produktion odlas spannmålen utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO. För att få bukt med skadeinsekter och ogräs arbetar lantbrukaren istället aktivt med växtföljd och innovativa tekniker, som till exempel tistel-skärare.

Sedan ska spannmålen bli till bröd och även under den processen skiljer sig det KRAV-märkta från det oekologiska brödet. Till exempel tillåts inte färgämnet betakaroten i KRAV-märkt bröd. Det är heller inte tillåtet med mono- och diglycerider av fettsyror, vilket används som förtjocknings- stabiliserings- och emulgeringsmedel i många bröd. Däremot tillåts fruktkärnmjöl och xantangummi. Läs mer här: www.krav.se/sites/www.krav.se/files/tillsatser.pdf

– Det är extra roligt att så många nya bröd lanseras just i år då FN har deklarerat att jordarna ska stå i centrum. Och spannmålen som brödet bakas av kommer ju direkt från myllan, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.
Källa: KRAV

Senaste nyheter