Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

8 klimatsmarta sommartips från Telge Energi

https://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi-jorgubbstarta250x79.jpg

Det är ingen tvekan om att vi måste ändra på våra livsstilar för att få en välmående planet. Men det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt när det kommer till vardags val. Det vill vi hjälpa till med, så här kommer några av våra bästa tips på vad du själv aktivt kan ta tag i för att minska ditt eget avtryck och bidra till en mer hållbar och klimatsmart sommar. 1. Grilla inte alls! 2. Ät mer vegetariskt. Det krävs mer av jordens resurser att producera kött än grönsaker och vegetariska alternativ. Goda klimatsmarta alternativ att lägga på grillen i sommar är tofu, portobellosvamp och mängder av grönsaker! Kika gärna på WWF Världsnaturfondens smarta matguider. För de som vill äta kött så finns appar som hjälper dig att välja rätt Fiskguiden och Köttguiden. 3. Köp bara det du äter upp. Under högtider är det lätt att unna sig och köpa lite extra av den där goda maten. I Sverige står produktionen av den mat som slängs för 3% av den totala mängden utsläpp, så här går det verkligen att göra skillnad för miljön med en liten insats. 4. Res klimatsmart. Väljer du att åka buss istället för att ta bilen kan du spara in 3 kilo koldioxidutsläpp på en resa om 15 kilometer. Att flyga mellan Stockholm och Göteborg innebär ett utsläpp på 130 kilo koldioxidutsläpp. Ett tåg som kör samma sträcka släpper knappt ut ett gram. 5. Skippa vatten på flaska. I Sverige har vi tillgång till världens bästa dricksvatten direkt från kranen! Så spara både på miljön och slantarna och välj bort vatten på flaska. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg och innebär runt 34 000 ton i koldioxidutsläpp om året. 6. Välj en eldriven robotgräsklippare. Precis som vilken annan bensinmotor som helst så har även gräsklippare en negativ påverkan på miljön. Låt robotgräsklipparen göra jobbet. De är eldrivna och optimerar sin klippning för högsta energieffektivitet, medan du kan varva ner i hängmattan. Se dock till att elen du laddar din robot med är ren och från förnybara källor! 7. Miljövänliga stearinljus. När det börjar skymma är levande ljus oslagbart. Byt ut de gamla värmeljusen mot svanenmärkta värmeljus av 100% stearin och utan metallkopp. Skonsamma för miljö och klimat. 8. Solkraft på sommarstugan. Investera i solceller och gör fritidshuset självförsörjande på el, spara pengar och sälj ditt överskott till ett elhandelsbolag. Om stugan i stort sett bara används under sommarhalvåret passar det bra med solceller som producerar el när förbrukningen är som högst. Nu finns det även portabla små solcellsladdare som kan användas för telefonen och andra batteridrivna prylar. Solceller passar såklart också bra på villan.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

8 klimatsmarta sommartips från Telge Energi

2018-08-08
Det är ingen tvekan om att vi måste ändra på våra livsstilar för att få en välmående planet. Men det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt när det kommer till vardags val. Det vill vi hjälpa till med, så här kommer några av våra bästa tips på vad du själv aktivt kan ta tag i för att minska ditt eget avtryck och bidra till en mer hållbar och klimatsmart sommar.

1. Grilla inte alls!

2. Ät mer vegetariskt. Det krävs mer av jordens resurser att producera kött än grönsaker och vegetariska alternativ. Goda klimatsmarta alternativ att lägga på grillen i sommar är tofu, portobellosvamp och mängder av grönsaker! Kika gärna på WWF Världsnaturfondens smarta matguider. För de som vill äta kött så finns appar som hjälper dig att välja rätt Fiskguiden och Köttguiden.

3. Köp bara det du äter upp. Under högtider är det lätt att unna sig och köpa lite extra av den där goda maten. I Sverige står produktionen av den mat som slängs för 3% av den totala mängden utsläpp, så här går det verkligen att göra skillnad för miljön med en liten insats.

4. Res klimatsmart. Väljer du att åka buss istället för att ta bilen kan du spara in 3 kilo koldioxidutsläpp på en resa om 15 kilometer. Att flyga mellan Stockholm och Göteborg innebär ett utsläpp på 130 kilo koldioxidutsläpp. Ett tåg som kör samma sträcka släpper knappt ut ett gram.

5. Skippa vatten på flaska. I Sverige har vi tillgång till världens bästa dricksvatten direkt från kranen! Så spara både på miljön och slantarna och välj bort vatten på flaska. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg och innebär runt 34 000 ton i koldioxidutsläpp om året.

6. Välj en eldriven robotgräsklippare. Precis som vilken annan bensinmotor som helst så har även gräsklippare en negativ påverkan på miljön. Låt robotgräsklipparen göra jobbet. De är eldrivna och optimerar sin klippning för högsta energieffektivitet, medan du kan varva ner i hängmattan. Se dock till att elen du laddar din robot med är ren och från förnybara källor!

7. Miljövänliga stearinljus. När det börjar skymma är levande ljus oslagbart. Byt ut de gamla värmeljusen mot svanenmärkta värmeljus av 100% stearin och utan metallkopp. Skonsamma för miljö och klimat.

8. Solkraft på sommarstugan. Investera i solceller och gör fritidshuset självförsörjande på el, spara pengar och sälj ditt överskott till ett elhandelsbolag. Om stugan i stort sett bara används under sommarhalvåret passar det bra med solceller som producerar el när förbrukningen är som högst. Nu finns det även portabla små solcellsladdare som kan användas för telefonen och andra batteridrivna prylar. Solceller passar såklart också bra på villan.
Källa: Telge Energi

Senaste nyheter