Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

300 deltagare vid konferens om energi

https://www.klimatsmart.se/images/news/th_vaxjokommun120x72pa.gif

Den 24-26 april är Växjö för första gången värd för en internationell kommunkonferens. Den hålls med anledning av årsmöten inom EU-nätverket Energy Cities och svenska Klimatkommunerna. Över 300 deltagare främst från Europa kommer till Växjö. Fokus på konferensen är främst energifrågorna men även klimat och miljöfrågor kommer att ta stor plats. Dessutom kommer Skellefteå och Växjö kommun underteckna en avsiktsförklaring om en träbyggnadsstrategi. Konferensen beräknas få över 300 deltagare från Europa både från kommunala nivåer och från EU:s institutioner. Maria Wetterstrand är moderator för konferensen som väntas skapa flera stora diskussioner på hur fortsatta arbete med främst energi frågor ska ske. Utöver deltagande i konferensen erbjuds också flera studiebesök. Totalt kommer 150 personer att göra studiebesök i Växjö redan första dagen. -Det är extra glädjande att över 100 personer har anmält sig till att gå runt Växjösjön för att under den guidade turen få ta del av Växjös miljöarbete, säger Julia Ahlrot, miljöstrateg vid Växjö kommun. Kommissionen har nyligen presenterat en grönbok för en klimat- och energistrategi till 2030. Växjö kommun vill tillsammans med kommuner och regioner i Europa förmedla ett budskap till Kommissionen som lyfter fram att kommunerna utgör grunden för det konkreta miljöarbetet. -Vi vill se ett resultat från denna konferens som innebär skrivningar om ”the Växjö Way” – hur man på kommunal nivå har möjlighet att inom givna förutsättningar arbeta för att ge kommuninvånare möjlighet till fossilbränslefri fjärrvärme, fjärrkyla och elproduktion, säger Bo Frank (m) kommunstyrelsens ordförande. I samband med konferensen kommer en avsiktsförklaring att undertecknas mellan Skellefteå och Växjö kommun. Syftet är att gemensamt arbeta för en ny satsning för träbyggnation. -Vi behöver vara i framkant för att vidareutveckla materialet trä eftersom vi tar tillvara de naturliga förutsättningar som finns i vår region. Växjös arbete slutar inte vid att bygga i trä och använda trä som energikälla, vi vill ta steget vidare i en träbyggnadsstrategi, säger Kristina Thorvaldsson, planeringschef vid Växjö kommun. Bo Frank (m) kommunstyrelsen i Växjös ordförande är medlem i styrelsen för Energy Cities och har därmed ett särskilt ansvar för att driva och sätta fokus på energifrågor. Under konferensen kommer det att finnas utställare från företag, universitet och kommun. För mer information, kontakta: Johanna Kirsten, samordnare för konferensen för Växjö, 0470- 433 26, 073-654 33 68.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

300 deltagare vid konferens om energi

2013-04-19
Den 24-26 april är Växjö för första gången värd för en internationell kommunkonferens. Den hålls med anledning av årsmöten inom EU-nätverket Energy Cities och svenska Klimatkommunerna. Över 300 deltagare främst från Europa kommer till Växjö. Fokus på konferensen är främst energifrågorna men även klimat och miljöfrågor kommer att ta stor plats. Dessutom kommer Skellefteå och Växjö kommun underteckna en avsiktsförklaring om en träbyggnadsstrategi.

Konferensen beräknas få över 300 deltagare från Europa både från kommunala nivåer och från EU:s institutioner. Maria Wetterstrand är moderator för konferensen som väntas skapa flera stora diskussioner på hur fortsatta arbete med främst energi frågor ska ske. Utöver deltagande i konferensen erbjuds också flera studiebesök. Totalt kommer 150 personer att göra studiebesök i Växjö redan första dagen.

-Det är extra glädjande att över 100 personer har anmält sig till att gå runt Växjösjön för att under den guidade turen få ta del av Växjös miljöarbete, säger Julia Ahlrot, miljöstrateg vid Växjö kommun.

Kommissionen har nyligen presenterat en grönbok för en klimat- och energistrategi till 2030. Växjö kommun vill tillsammans med kommuner och regioner i Europa förmedla ett budskap till Kommissionen som lyfter fram att kommunerna utgör grunden för det konkreta miljöarbetet.

-Vi vill se ett resultat från denna konferens som innebär skrivningar om ”the Växjö Way” – hur man på kommunal nivå har möjlighet att inom givna förutsättningar arbeta för att ge kommuninvånare möjlighet till fossilbränslefri fjärrvärme, fjärrkyla och elproduktion, säger Bo Frank (m) kommunstyrelsens ordförande.

I samband med konferensen kommer en avsiktsförklaring att undertecknas mellan Skellefteå och Växjö kommun. Syftet är att gemensamt arbeta för en ny satsning för träbyggnation.

-Vi behöver vara i framkant för att vidareutveckla materialet trä eftersom vi tar tillvara de naturliga
förutsättningar som finns i vår region. Växjös arbete slutar inte vid att bygga i trä och använda trä som energikälla, vi vill ta steget vidare i en träbyggnadsstrategi, säger Kristina Thorvaldsson, planeringschef vid Växjö kommun.

Bo Frank (m) kommunstyrelsen i Växjös ordförande är medlem i styrelsen för Energy Cities och har därmed ett särskilt ansvar för att driva och sätta fokus på energifrågor.

Under konferensen kommer det att finnas utställare från företag, universitet och kommun.

För mer information, kontakta:
Johanna Kirsten, samordnare för konferensen för Växjö, 0470- 433 26, 073-654 33 68.

Senaste nyheter