Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

29 lagförslag för snabba och billiga tågresor i Europa

https://www.klimatsmart.se/images/news/mp-jakobdalunde250x197.jpg

Inom kort startar förhandlingarna om EU:s viktigaste tåglagstiftning. Nu har EU:s politiker en gyllene chans att göra tåget till det snabbaste, smidigaste och billigaste resealternativet i Europa. Idag lanserar vi Tågsemesterpaketet. 29 förslag från Miljöpartiet för att ställa om transportsystemet, främja det klimatsmarta resandet och för att drömmen om att somna i Malmö och vakna i Paris ska komma lite närmare. Om vi ska nå våra klimatmål måste vi flytta över trafik till järnvägen. Vår vision är att tåget ska vara det självklara valet för resor ut i Europa. Det handlar om stora reformer när det gäller spåren, vagnarna och biljetterna på EU-nivå. – Efter pandemin är vi många som ser fram emot att få komma ut och resa igen. Det finns praktexempel i andra länder på att tågen är ett rimligt och möjligt alternativ för semestersugna, och jag tror på möjligheten att göra Europa till en tågkontinent igen. Tåget måste bli det bästa valet för resandet i Europa. Men för att det ska bli fallet måste politiken förändras. Nu presenterar vi lösningarna för hur det ska gå till, säger Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Det måste bli billigt och enkelt att boka tåg. Vi vill att du ska kunna köpa biljetter från alla tågbolag i en och samma app eller webbplats. – Det finns ett enormt engagemang för det hållbara resandet. Se bara till Facebook-gruppen Tågsemester. Där samlas 120 000 personer med ett enda syfte - att hjälpa varandra med de snabbaste, smidigaste, vackraste och billigaste resorna runt Europa. Engagemanget är beundransvärt - men det ska inte behövas. För flyget finns flygresor.se. Nu är det dags för tågresor.se, säger Jakop Dalunde. Vi vill öka takten i att bygga ut järnvägen på EU-nivå och bygga den smartare. Det behöver finnas skarpa tidsgränser för när viktiga spår ska vara färdiga. Viktiga knutpunkter och gränsförbindelser behöver prioriteras i EU:s satsningar på järnväg. Vi vill att befintliga spår används mer effektivt. Med modernare signalsystem och en bättre tilldelning av platser på spåren skulle det bli fler avgångar för dig som resenär att välja på. – Inom kort tar Europaparlamentet sommaruppehåll. När vi återsamlas till hösten kommer förhandlingarna börja om de EU-lagar som avgör tågets framtid. Miljöpartiets linje är klar: tåget ska bli det snabbaste, smidigaste och billigaste resealternativet. Med det här tågsemesterpaketet kommer vi göra den visionen till verklighet. Miljöpartiet vill stärka tågpassagerares rättigheter, bygga mer och smartare järnväg i Europa och göra det billigare att använda järnvägen, säger Jakop Dalunde.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

29 lagförslag för snabba och billiga tågresor i Europa

2021-06-28
Jakop Dalunde MP, EU-parlamentariker
Inom kort startar förhandlingarna om EU:s viktigaste tåglagstiftning. Nu har EU:s politiker en gyllene chans att göra tåget till det snabbaste, smidigaste och billigaste resealternativet i Europa. Idag lanserar vi Tågsemesterpaketet. 29 förslag från Miljöpartiet för att ställa om transportsystemet, främja det klimatsmarta resandet och för att drömmen om att somna i Malmö och vakna i Paris ska komma lite närmare.

Om vi ska nå våra klimatmål måste vi flytta över trafik till järnvägen. Vår vision är att tåget ska vara det självklara valet för resor ut i Europa. Det handlar om stora reformer när det gäller spåren, vagnarna och biljetterna på EU-nivå.

– Efter pandemin är vi många som ser fram emot att få komma ut och resa igen. Det finns praktexempel i andra länder på att tågen är ett rimligt och möjligt alternativ för semestersugna, och jag tror på möjligheten att göra Europa till en tågkontinent igen. Tåget måste bli det bästa valet för resandet i Europa. Men för att det ska bli fallet måste politiken förändras. Nu presenterar vi lösningarna för hur det ska gå till, säger Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Det måste bli billigt och enkelt att boka tåg. Vi vill att du ska kunna köpa biljetter från alla tågbolag i en och samma app eller webbplats.

– Det finns ett enormt engagemang för det hållbara resandet. Se bara till Facebook-gruppen Tågsemester. Där samlas 120 000 personer med ett enda syfte - att hjälpa varandra med de snabbaste, smidigaste, vackraste och billigaste resorna runt Europa.

Engagemanget är beundransvärt - men det ska inte behövas. För flyget finns flygresor.se. Nu är det dags för tågresor.se, säger Jakop Dalunde.

Vi vill öka takten i att bygga ut järnvägen på EU-nivå och bygga den smartare. Det behöver finnas skarpa tidsgränser för när viktiga spår ska vara färdiga. Viktiga knutpunkter och gränsförbindelser behöver prioriteras i EU:s satsningar på järnväg. Vi vill att befintliga spår används mer effektivt. Med modernare signalsystem och en bättre tilldelning av platser på spåren skulle det bli fler avgångar för dig som resenär att välja på.

– Inom kort tar Europaparlamentet sommaruppehåll. När vi återsamlas till hösten kommer förhandlingarna börja om de EU-lagar som avgör tågets framtid. Miljöpartiets linje är klar: tåget ska bli det snabbaste, smidigaste och billigaste resealternativet. Med det här tågsemesterpaketet kommer vi göra den visionen till verklighet. Miljöpartiet vill stärka tågpassagerares rättigheter, bygga mer och smartare järnväg i Europa och göra det billigare att använda järnvägen, säger Jakop Dalunde.

Läs debattartikeln i Dagens Nyheter: www.dn.se/debatt/har-ar-sex-viktiga-krav-for-smidiga-tag-ut-i-europa/

Senaste nyheter