Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

18 av Sveriges bästa restauranger är KRAV-märkta

https://www.klimatsmart.se/images/news/white-guide250x415.jpg

I årets White Guide finns 18 KRAV-märkta restauranger, sju fler än förra året. På White Guide galan den tredje mars kommer KRAV att dela ut ett pris till årets hållbara gastronomi. White Guide är en årlig och rikstäckande restaurangguide med mer än 500 av Sveriges bästa restauranger. 18 av dessa är KRAV-märkta. – Vi vill ta vårt ansvar för miljö- och klimatpåverkan och där är KRAV-certifieringen av vår restaurang ett bra alternativ. Vi tror att gästerna kommer uppskatta certifieringen då KRAV är ett starkt varumärke som borgar för hög kvalitet samtidigt som det värnar om miljön och djurhållningen, säger Hans Edberg, VD för Hooks Herrgård som är en av de nya KRAV-märkta restaurangerna i årets White Guide. Även Bernhards Kök & Deli i Nyköping, Bremersons Matupplevelser i Kalmar, Gräddhyllan de luxe i Växjö, Halltorps Gästgiveri i Borgholm, Operagrillen i Malmö och PM Bistro i Växjö är nya KRAV-märkta restauranger i årets White Guide. Alla KRAV-märkta restauranger som är med i White Guide: • Abisko Turiststation, Abisko, 1 KRAV-märke • Bernhards Kök & Deli, Nyköping, 1 KRAV-märke • Bremersons Matupplevelser, Kalmar, 1 KRAV-märke • Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda, 3 KRAV-märken • Gräddhyllan de luxe, Växjö, 1 KRAV-märke • Grövelsjöns Fjällstation, Idre, 1 KRAV-märke • Halltorps Gästgiveri, Borgholm, 1 KRAV-märke • Hestraviken hotell & restaurang, Hestra, 1 KRAV-märke • Hooks Herrgård, Vaggeryd, 1 KRAV-märke • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby, 3 KRAV-märken • Möckelsnäs Herrgård, Älmhult, 1 KRAV-märke • Operagrillen, Malmö, 1 KRAV-märke • PM & Vänner, Växjö, 1 KRAV-märke • PM & Vänner Bistro, Växjö, 1 KRAV-märke • Rusthållargården, Höganäs, 1 KRAV-märke • Socialize, Umeå, 1 KRAV-märke • Wasa Allé, Göteborg, 1 KRAV-märke • Verandan, Stockholm, 1 KRAV-märke KRAVs samarbete med White Guide vill visa att gastronomi och hållbarhet går hand i hand. Förutom priset till årets hållbara gastronomi innebär samarbetet att White Guide tydligt kommer att märka ut alla KRAV-märkta restauranger. Restaurangerna kommer också att rankas utifrån en kombination av poäng satta av White Guide och det antal märken som restaurangen har i sin certifiering. – Vi hoppas att KRAV-märket och samarbetet med White Guide kommer att underlätta för alla som vill äta på en restaurang som utvecklar den hållbara svenska gastronomin. Håll utkik efter restauranger med minst ett KRAV-märke, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25 % (eller 15 livsmedel), 50 % eller 90 %. Att livsmedlen är KRAV-godkända innebär i det här sammanhanget att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det. – För oss på White Guide är en hållbar utveckling en av grundpelarna när vi bedömer gastronomi. Vi ser därför vårt partnerskap med KRAV som ett av våra viktigaste samarbeten i denna avgörande framtidsfråga, säger Mikael Mölstad, grundare och partner i White Guide. White Guide har getts ut sedan 2004. För mer information kontakta: Mikael Mölstad, grundare och partner i White Guide, 070-727 21 22 Hans Edberg, VD för Hooks Herrgård, 0708-58 42 13 Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018 17 45 17

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

18 av Sveriges bästa restauranger är KRAV-märkta

2014-01-31
I årets White Guide finns 18 KRAV-märkta restauranger, sju fler än förra året. På White Guide galan den tredje mars kommer KRAV att dela ut ett pris till årets hållbara gastronomi.

White Guide är en årlig och rikstäckande restaurangguide med mer än 500 av Sveriges bästa restauranger. 18 av dessa är KRAV-märkta.

– Vi vill ta vårt ansvar för miljö- och klimatpåverkan och där är KRAV-certifieringen av vår restaurang ett bra alternativ. Vi tror att gästerna kommer uppskatta certifieringen då KRAV är ett starkt varumärke som borgar för hög kvalitet samtidigt som det värnar om miljön och djurhållningen, säger Hans Edberg, VD för Hooks Herrgård som är en av de nya KRAV-märkta restaurangerna i årets White Guide.

Även Bernhards Kök & Deli i Nyköping, Bremersons Matupplevelser i Kalmar, Gräddhyllan de luxe i Växjö, Halltorps Gästgiveri i Borgholm, Operagrillen i Malmö och PM Bistro i Växjö är nya KRAV-märkta restauranger i årets White Guide.

Alla KRAV-märkta restauranger som är med i White Guide:

• Abisko Turiststation, Abisko, 1 KRAV-märke
• Bernhards Kök & Deli, Nyköping, 1 KRAV-märke
• Bremersons Matupplevelser, Kalmar, 1 KRAV-märke
• Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda, 3 KRAV-märken
• Gräddhyllan de luxe, Växjö, 1 KRAV-märke
• Grövelsjöns Fjällstation, Idre, 1 KRAV-märke
• Halltorps Gästgiveri, Borgholm, 1 KRAV-märke
• Hestraviken hotell & restaurang, Hestra, 1 KRAV-märke
• Hooks Herrgård, Vaggeryd, 1 KRAV-märke
• Lilla Bjers Gårdskrog, Visby, 3 KRAV-märken
• Möckelsnäs Herrgård, Älmhult, 1 KRAV-märke
• Operagrillen, Malmö, 1 KRAV-märke
• PM & Vänner, Växjö, 1 KRAV-märke
• PM & Vänner Bistro, Växjö, 1 KRAV-märke
• Rusthållargården, Höganäs, 1 KRAV-märke
• Socialize, Umeå, 1 KRAV-märke
• Wasa Allé, Göteborg, 1 KRAV-märke
• Verandan, Stockholm, 1 KRAV-märke

KRAVs samarbete med White Guide vill visa att gastronomi och hållbarhet går hand i hand. Förutom priset till årets hållbara gastronomi innebär samarbetet att White Guide tydligt kommer att märka ut alla KRAV-märkta restauranger. Restaurangerna kommer också att rankas utifrån en kombination av poäng satta av White Guide och det antal märken som restaurangen har i sin certifiering.

– Vi hoppas att KRAV-märket och samarbetet med White Guide kommer att underlätta för alla som vill äta på en restaurang som utvecklar den hållbara svenska gastronomin. Håll utkik efter restauranger med minst ett KRAV-märke, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.

Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25 % (eller 15 livsmedel), 50 % eller 90 %.

Att livsmedlen är KRAV-godkända innebär i det här sammanhanget att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske.

Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det.

– För oss på White Guide är en hållbar utveckling en av grundpelarna när vi bedömer gastronomi. Vi ser därför vårt partnerskap med KRAV som ett av våra viktigaste samarbeten i denna avgörande framtidsfråga, säger Mikael Mölstad, grundare och partner i White Guide.

White Guide har getts ut sedan 2004.

För mer information kontakta:
Mikael Mölstad, grundare och partner i White Guide, 070-727 21 22
Hans Edberg, VD för Hooks Herrgård, 0708-58 42 13
Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018 17 45 17
Källor: KRAV, White Guide

Senaste nyheter