Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

12,5 miljoner till forskning inom ekologisk livsmedelsproduktion

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-forskning250x259.jpg

Inom en särskild satsning på ekologisk produktion och konsumtion beviljar Stiftelsen Lantbruksforskning 12,5 miljoner kronor till ekoforskning. Ett av forskningsprojekten fokuserar på utmaningar med ekologisk slaktkycklingproduktion. Forskningen finansieras med privata medel, bland annat en halv miljon från KRAV, och med statlig samfinansiering genom forskningsrådet Formas. – Genom vår forskningssatsning hoppas vi kunna bidra till hållbara och långsiktiga lösningar på några av de utmaningar som finns för företag med KRAV-certifierad produktion, säger Lars Hällbom, Regelchef KRAV. Ett av projekten som beviljats pengar är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om ekologisk slaktkycklingproduktion: – Den här produktionen är väldigt liten idag, trots att efterfrågan är stor och många är intresserade av att starta eko-produktion. Produktionsfomen är kunskapskrävande och bland annat saknas utvärdering av avelsmaterial (raser/linjer) och det är något vi kommer att fokusera på i vår forskning, säger Anna Wallenbeck, en av fyra forskare som ingår i projektet. Forskningsprojektet utgår från förutsättningar i dagens produktion i Sverige och kommer att kartlägga nuvarande och framtida utmaningar för ekologisk slaktkycklingproduktion. Dessutom vill projektet presentera de möjligheter som finns för att hantera utmaningarna. – Att vi beviljas forskningspengar innebär stora möjligheter till ny kunskap om ett relativt obeforskat område. Men även möjlighet att bidra till en hållbar utveckling av produktionsformen, säger Anna Wallenbeck som också betonar vikten av att arbeta tillsammans i ett tvärvetenskapligt forskarlag. Projektet påbörjas under våren 2014 och de första försöken kommer att hållas i Skaratrakten under sommaren. Projektet ska avslutas vid årsskiftet 2016/2017.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

12,5 miljoner till forskning inom ekologisk livsmedelsproduktion

2014-03-03
Inom en särskild satsning på ekologisk produktion och konsumtion beviljar Stiftelsen Lantbruksforskning 12,5 miljoner kronor till ekoforskning. Ett av forskningsprojekten fokuserar på utmaningar med ekologisk slaktkycklingproduktion.

Forskningen finansieras med privata medel, bland annat en halv miljon från KRAV, och med statlig samfinansiering genom forskningsrådet Formas.

– Genom vår forskningssatsning hoppas vi kunna bidra till hållbara och långsiktiga lösningar på några av de utmaningar som finns för företag med KRAV-certifierad produktion, säger Lars Hällbom, Regelchef KRAV.

Ett av projekten som beviljats pengar är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om ekologisk slaktkycklingproduktion:

– Den här produktionen är väldigt liten idag, trots att efterfrågan är stor och många är intresserade av att starta eko-produktion. Produktionsfomen är kunskapskrävande och bland annat saknas utvärdering av avelsmaterial (raser/linjer) och det är något vi kommer att fokusera på i vår forskning, säger Anna Wallenbeck, en av fyra forskare som ingår i projektet.

Forskningsprojektet utgår från förutsättningar i dagens produktion i Sverige och kommer att kartlägga nuvarande och framtida utmaningar för ekologisk slaktkycklingproduktion. Dessutom vill projektet presentera de möjligheter som finns för att hantera utmaningarna.

– Att vi beviljas forskningspengar innebär stora möjligheter till ny kunskap om ett relativt obeforskat område. Men även möjlighet att bidra till en hållbar utveckling av produktionsformen, säger Anna Wallenbeck som också betonar vikten av att arbeta tillsammans i ett tvärvetenskapligt forskarlag.

Projektet påbörjas under våren 2014 och de första försöken kommer att hållas i Skaratrakten under sommaren. Projektet ska avslutas vid årsskiftet 2016/2017.

Hela listan över ekoforskningsprojekt som beviljas medel: www.lantbruksforskning.se/

Kontakt:
Anna Wallenbeck, forskare, 018-674504
Lars Hällbom, regelchef KRAV, 018-17 45 18
Källa: KRAV
Foto: Lotta Jönsson

Senaste nyheter