Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

10 energi- och elspartips i kalla januari

https://www.klimatsmart.se/images/news/telge-vinter250x249.jpg

Kylan har slagit till ordentligt och samtidigt har vi inlett januari månad där en del kanske har lite mindre pengar än vanligt. Så jag tänkte passa på att börja året med att ge några tips kring hur man kan spara el och energi för att hålla elräkningen så låg som möjligt. 1) Köp en varm filt och sänk inomhustemperaturen. En enda grad minskar energianvändningen med hela fem procent. Och om du reser bort kan du sänka inomhustemperaturen till femton grader. 2) Om du bor i hus, se över isoleringen, till exempel på vinden. En stor del av husets värme försvinner genom taket. Nya tätningslister runt fönster och dörrar kan också minska onödig förlust av värme. 3) Glödlampans tid är förbi. Lågenergilampor, halogen och LED-belysning ger mer belysning per kWh. Byt till effektiv och bra belysning och släck när ljuset inte behövs. 4) Stäng av tv och dator med strömbrytaren. Om en apparat står i stand-by, drar den el.Dra ur alla batteriladdare, till exempel till mobiltelefonen, när de inte används. Batteriladdare som lämnas kvar i uttaget drar el och kan dessutom innebära en brandrisk. 5) Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha runt plus fem grader och frysen ska ha minus 18 grader. En grads sänkning innebär fem procent mer elförbrukning. 6) Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. 7) Tvätta bara fulla maskiner och tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen. 8) Kortare sångstunder i duschen. En dusch på 15 minuter kräver tre gånger så mycket energi som en dusch på 5 minuter. Snålspolande kranar och duschmunstycke sparar på varmvattnet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

10 energi- och elspartips i kalla januari

2016-01-11
Kylan har slagit till ordentligt och samtidigt har vi inlett januari månad där en del kanske har lite mindre pengar än vanligt. Så jag tänkte passa på att börja året med att ge några tips kring hur man kan spara el och energi för att hålla elräkningen så låg som möjligt.

1) Köp en varm filt och sänk inomhustemperaturen. En enda grad minskar energianvändningen med hela fem procent. Och om du reser bort kan du sänka inomhustemperaturen till femton grader.

2) Om du bor i hus, se över isoleringen, till exempel på vinden. En stor del av husets värme försvinner genom taket. Nya tätningslister runt fönster och dörrar kan också minska onödig förlust av värme.

3) Glödlampans tid är förbi. Lågenergilampor, halogen och LED-belysning ger mer belysning per kWh. Byt till effektiv och bra belysning och släck när ljuset inte behövs.

4) Stäng av tv och dator med strömbrytaren. Om en apparat står i stand-by, drar den el.Dra ur alla batteriladdare, till exempel till mobiltelefonen, när de inte används. Batteriladdare som lämnas kvar i uttaget drar el och kan dessutom innebära en brandrisk.

5) Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha runt plus fem grader och frysen ska ha minus 18 grader. En grads sänkning innebär fem procent mer elförbrukning.

6) Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

7) Tvätta bara fulla maskiner och tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

8) Kortare sångstunder i duschen. En dusch på 15 minuter kräver tre gånger så mycket energi som en dusch på 5 minuter. Snålspolande kranar och duschmunstycke sparar på varmvattnet.

9) Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya vitvaror. Det är inte helt lätt att tyda det där med energimärkning, men så här ligger det till. De flesta vitvaror är i energiklass A. För kyl och frys finns också energiklasserna A+ och A++ och A++ använder minst energi. Läs mer om energimärkning på www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/hemmet/energimarkning/

10) Se över ditt elavtal och gör ett aktivt val. Och glöm inte att kika på att elen du köper kommer från förnybara energikällor. Det sämsta du kan göra är att ligga på ett så kallat anvisningspris eller tillsvidarepris. Kika på din elräkning, där finns alla uppgifter. Det finns flera elavtal att välja bland. Hitta det som passar dig bäst!

Energikalkylen:
Kolla in Energikalkylen (http://energikalkylen.energimyndigheten.se) från Energimyndigheten där du enkelt svarar på ett antal frågor på webben. Sedan görs en beräkning beroende på om du bor i villa eller lägenhet och vips! har du praktiska, konkreta råd och energispartips för dina specifika förutsättningar.

Fler tips!
Fler energispartips hittar du hos till exempel Energimyndigheten ”Så här kan du spara energi” och hos Världsnaturfonden WWF ”Lär dig spara energi hemma”

I Stockholms län finns Energi- och klimatrådgivningen. På deras webbplats finns många bra tips, både för privatpersoner, föreningar och företag: www.energiradgivningen.se

Hos flera kommuner finns också egna energi- och klimatrådgivare man kan ta hjälp av för att få svar på frågor om uppvärmning, energikostnader och energieffektivisering.

Senaste nyheter