Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minireningsverk från Leif Åhl Verkstad

https://www.klimatsmart.se/images/news/leifahlverkstadpa.jpg

Alla små avlopp är miljöfarliga verksamheter enligt miljöbalken och det är varje fastighetsägares skyldighet att hitta en lämplig och godkänd lösning på sitt enskilda avlopp. Inventering av enskilda avlopp pågår för fullt i kommunerna runt om i landet och en oroväckande stor del av de befintliga avloppen visar sig vara undermåliga och uppfyller alltså inte Naturvårdsverkets krav på rening. Dessa brister i avloppsrening medför allvarliga konsekvenser på samhälle och miljö. Förmodligen är det lika illa i alla kommuner och framförallt på landsbygd är det inte vare sig praktiskt eller ekonomiskt försvarbart att ansluta till kommunalt nät. Med denna information vill Leif Åhl Verkstäder AB/Lyom uppmärksamma de stora fördelarna hos ett godkänt Minireningsverk och hoppas att en del missuppfattningar och bristfällig information om teknik och funktion skall kunna läggas åt sidan, så att felaktiga beslut som grundar sig på tveksamma underlag eller bristande kunskaper kan undvikas i framtiden. Ett minireningsverk är en prefabricerad, fabriksbyggd anläggning som behandlar avloppsvatten från 1 till 50 personer med ett deklarerat reningsresultat. Det omfattar således inte platsbyggda anläggningar som t ex markbäddar och infiltrationsbäddar. Ett godkänt minireningsverk är ett över tiden funktionssäkert system, där man har praktisk möjlighet att avläsa och bedöma reningsresultatet på ett standardiserat och objektivt sätt, tack vare den vedertagna normen EN 12566-3. Man kan direkt avgöra vilka minireningsverk som är CE-godkända och alltså kan uppvisa ett deklarerat och godkänt reningsresultat. När kommunerna behandlar en ansökan om Minireningsverk, är det alltså viktigt att det skall vara CE-godkänt, men även att det endast levereras tillsammans med ett Serviceavtal, som garanterar skötsel och underhåll under reningsverkets hela livstid och tillståndsgivaren skall delges analysresultaten för kontroll. Då kan man vara säker på att minireningsverkets funktion bibehålls och löpande Serviceavtal bör därför vara ett krav för tillståndsgivning. För mer information, kontakta: Lars Lönnstad, lars.lonnstad@lyom.com, 0510 – 53 04 37, 0702 - 31 61 54.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minireningsverk från Leif Åhl Verkstad

2011-09-05
Alla små avlopp är miljöfarliga verksamheter enligt miljöbalken och det är varje fastighetsägares skyldighet att hitta en lämplig och godkänd lösning på sitt enskilda avlopp. Inventering av enskilda avlopp pågår för fullt i kommunerna runt om i landet och en oroväckande stor del av de befintliga avloppen visar sig vara undermåliga och uppfyller alltså inte Naturvårdsverkets krav på rening. Dessa brister i avloppsrening medför allvarliga konsekvenser på samhälle och miljö.

Förmodligen är det lika illa i alla kommuner och framförallt på landsbygd är det inte vare sig praktiskt eller ekonomiskt försvarbart att ansluta till kommunalt nät. Med denna information vill Leif Åhl Verkstäder AB/Lyom uppmärksamma de stora fördelarna hos ett godkänt Minireningsverk och hoppas att en del missuppfattningar och bristfällig information om teknik och funktion skall kunna läggas åt sidan, så att felaktiga beslut som grundar sig på tveksamma underlag eller bristande kunskaper kan undvikas i framtiden.

Ett minireningsverk är en prefabricerad, fabriksbyggd anläggning som behandlar avloppsvatten från 1 till 50 personer med ett deklarerat reningsresultat. Det omfattar således inte platsbyggda anläggningar som t ex markbäddar och infiltrationsbäddar.

Ett godkänt minireningsverk är ett över tiden funktionssäkert system, där man har praktisk möjlighet att avläsa och bedöma reningsresultatet på ett standardiserat och objektivt sätt, tack vare den vedertagna normen EN 12566-3. Man kan direkt avgöra vilka minireningsverk som är CE-godkända och alltså kan uppvisa ett deklarerat och godkänt reningsresultat.

När kommunerna behandlar en ansökan om Minireningsverk, är det alltså viktigt att det skall vara CE-godkänt, men även att det endast levereras tillsammans med ett Serviceavtal, som garanterar skötsel och underhåll under reningsverkets hela livstid och tillståndsgivaren skall delges analysresultaten för kontroll.

Då kan man vara säker på att minireningsverkets funktion bibehålls och löpande Serviceavtal bör därför vara ett krav för tillståndsgivning.

För mer information, kontakta:
Lars Lönnstad, lars.lonnstad@lyom.com, 0510 – 53 04 37, 0702 - 31 61 54.

I Kunskapscentrum Små Avlopps nyligen publicerade rapport nr 2011:2 "Efterbehandling efter minireningsverk” ingår även ett "Verktyg för tillståndsgivning", där lösningar rekommenderas för olika typfall. Klicka här för att läsa rapporten:
kunskapscentrum.avloppsguiden.se/attachments/download/63/Efterbehandling%20efter%20minireingsverk.pdf

Senaste nyheter