Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hur mycket drar en gammal kyl/frys del 2

https://www.klimatsmart.se/images/news/bosch-kylfrys130x331.jpg

Nu har det gått nästan 2 veckor sedan vi började mäta hur mycket el våra gamla kyl- och frysskåp drar. Hög tid för en första uppföljning. Elförbrukningen har snittat 1,264 kWh per dygn, vilket svarar till cirka 461 kWh per år. Med ett elpris på cirka 1,30 blir det ungefär 600 kr per år. Frysen är förstås den stora energiboven, cirka 338 kWh per år, dvs. nästan 3 gånger mer än kylskåpet (ca 123 kWh/år). Till saken hör att vi egentligen har ett ganska litet behov av en frys. Frysta bär till frukosten och lite fryst fisk ibland är nog det vanligaste. Lönar det sig rent ekonomiskt att byta ut de gamla skåpen? Efter en snabb beräkning blir svaret – JA! Men det förutsätter att vi ger avkall på en del utrymme och går över till ett kombinerat kyl/frys-skåp istället för de nuvarande två. På Elgiganten.se hittade jag ett A+++ klassat kyl/frys kombiskåp från Bosch, som endast drar 150kWh per år. Dvs. en tredjedel av vår nuvarande förbrukning. Just det här skåpet verkar också vara relativt tyst (38 db), vilket är ett extra plus. Kombiskåpet kostar 6.990 kr inkl. frakt vilket skulle betyda en avkastning (besparing i procent av inköpskostnaden) på cirka 5,8%. Besparingen utgör cirka 405 kr per år (461-140 kWh = 311 kWh * 1,30 kr). Om vi finansierar köpet själva, så är frågan om 5,8% efter skatt är en bra investering – vilket jag absolut tycker. Och om vi lånar pengarna är frågan om vi kan få en ränta som ligger under 5,8% efter skatt. Fullt möjligt med bank- eller bolån, men knappast med butikskedjornas finansieringserbjudanden. Jens Ljunggren Ekosvensson.se Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hur mycket drar en gammal kyl/frys del 2

2012-05-19
Bosch kombiskåp kyl/frys
Nu har det gått nästan 2 veckor sedan vi började mäta hur mycket el våra gamla kyl- och frysskåp drar. Hög tid för en första uppföljning.

Elförbrukningen har snittat 1,264 kWh per dygn, vilket svarar till cirka 461 kWh per år. Med ett elpris på cirka 1,30 blir det ungefär 600 kr per år.

Frysen är förstås den stora energiboven, cirka 338 kWh per år, dvs. nästan 3 gånger mer än kylskåpet (ca 123 kWh/år). Till saken hör att vi egentligen har ett ganska litet behov av en frys. Frysta bär till frukosten och lite fryst fisk ibland är nog det vanligaste.

Lönar det sig rent ekonomiskt att byta ut de gamla skåpen? Efter en snabb beräkning blir svaret – JA! Men det förutsätter att vi ger avkall på en del utrymme och går över till ett kombinerat kyl/frys-skåp istället för de nuvarande två.

På Elgiganten.se hittade jag ett A+++ klassat kyl/frys kombiskåp från Bosch, som endast drar 150kWh per år. Dvs. en tredjedel av vår nuvarande förbrukning. Just det här skåpet verkar också vara relativt tyst (38 db), vilket är ett extra plus.

Kombiskåpet kostar 6.990 kr inkl. frakt vilket skulle betyda en avkastning (besparing i procent av inköpskostnaden) på cirka 5,8%. Besparingen utgör cirka 405 kr per år (461-140 kWh = 311 kWh * 1,30 kr).

Om vi finansierar köpet själva, så är frågan om 5,8% efter skatt är en bra investering – vilket jag absolut tycker. Och om vi lånar pengarna är frågan om vi kan få en ränta som ligger under 5,8% efter skatt. Fullt möjligt med bank- eller bolån, men knappast med butikskedjornas finansieringserbjudanden.

Jens Ljunggren
Ekosvensson.se

Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Senaste nyheter