Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekosvensson om vattenförbrukning

https://www.klimatsmart.se/images/news/vattenkaraff250x307.jpg

Har du någonsin funderat på hur mycket vatten, som du och din familj förbrukar varje dag? Med jämna mellanrum dyker frågan upp för mig. Det kan vara när jag sitter och tittar på nyheterna och ser reportage från länder i Afrika som är drabbade av torka. Eller när jag läser i tidningen eller på nätet att det går åt enorma mängder vatten för producera vanliga jeans. Vi är lyckligt lottade i Sverige. Vatten är billigt och enkelt att få tag i. För skojs skull har vi registrerat vår vattenförbrukning hemma sedan Ekosvensson-projektet startade. Vi använder cirka 104 kubikmeter vatten per år, motsvarande cirka 143 liter vatten per dag och person (vi är 2 personer) om jag har räknat rätt. Siffran inkluderar även gästers vattenförbrukning. Är det mycket eller lite? Jag vet inte med säkerhet. När jag googlar runt på nätet får jag upp siffran 200 liter per person per dag, men källan verkar inte så tillförlitlig. Däremot har jag hittat siffror från Finland (2009), finländare använder i snitt 155 liter vatten per dygn. Även om vatten är billigt och enkelt att få tag i så tror jag att väldigt många försöker spara vatten. Det känns liksom inte helt rätt att bara slösa. Eller hur? Själva har vi snålspolande kranar på vissa ställen, men inte överallt. Vi har kortat ner duschtiderna lite grann (men det är mest för att minska uppvärmningskostnaden…och hinna till bussen) och tycker det är roligare att bada tillsammans än ensam i badkaret. Toaletterna har bara ett alternativ för spolning, ett handtag som drar upp en propp i botten av vattenbehållaren. Men jag har upptäckt, att man enkelt kan trycka ner handtaget igen, när man tycker att man har spolat klart! Enkelt och mycket flexibelt. Slarvar gör jag ibland när jag låter katterna dricka rinnande vatten i badkaret och glömmer att stänga av. Eller när jag sköljer av disken under rinnande vatten, vilket händer ganska ofta. Vet du hur mycket vatten ni använder per person hemma? Och har du några bra vatten-spartips? Jens Ljunggren Ekosvensson.se Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekosvensson om vattenförbrukning

2011-11-13
Har du någonsin funderat på hur mycket vatten, som du och din familj förbrukar varje dag?

Med jämna mellanrum dyker frågan upp för mig. Det kan vara när jag sitter och tittar på nyheterna och ser reportage från länder i Afrika som är drabbade av torka. Eller när jag läser i tidningen eller på nätet att det går åt enorma mängder vatten för producera vanliga jeans.

Vi är lyckligt lottade i Sverige. Vatten är billigt och enkelt att få tag i.

För skojs skull har vi registrerat vår vattenförbrukning hemma sedan Ekosvensson-projektet startade. Vi använder cirka 104 kubikmeter vatten per år, motsvarande cirka 143 liter vatten per dag och person (vi är 2 personer) om jag har räknat rätt. Siffran inkluderar även gästers vattenförbrukning.

Är det mycket eller lite? Jag vet inte med säkerhet. När jag googlar runt på nätet får jag upp siffran 200 liter per person per dag, men källan verkar inte så tillförlitlig. Däremot har jag hittat siffror från Finland (2009), finländare använder i snitt 155 liter vatten per dygn.

Även om vatten är billigt och enkelt att få tag i så tror jag att väldigt många försöker spara vatten. Det känns liksom inte helt rätt att bara slösa. Eller hur?

Själva har vi snålspolande kranar på vissa ställen, men inte överallt. Vi har kortat ner duschtiderna lite grann (men det är mest för att minska uppvärmningskostnaden…och hinna till bussen) och tycker det är roligare att bada tillsammans än ensam i badkaret. Toaletterna har bara ett alternativ för spolning, ett handtag som drar upp en propp i botten av vattenbehållaren. Men jag har upptäckt, att man enkelt kan trycka ner handtaget igen, när man tycker att man har spolat klart! Enkelt och mycket flexibelt.

Slarvar gör jag ibland när jag låter katterna dricka rinnande vatten i badkaret och glömmer att stänga av. Eller när jag sköljer av disken under rinnande vatten, vilket händer ganska ofta.

Vet du hur mycket vatten ni använder per person hemma? Och har du några bra vatten-spartips?

Jens Ljunggren
Ekosvensson.se

Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Om vattenförbrukning i Finland: www.motiva.fi/sv/boende/vart_tar_energin_vagen/vattenforbrukning

Senaste nyheter