Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gröna Rehab hjälper mot stressrelaterade problem

https://www.klimatsmart.se/images/news/gbg-gronrehab250x200.jpg

Intresserad av grön rehab och forskning om hur naturen kan påverka hälsa och välbefinnande? I boken ”Gröna Rehabs modell – vid stressrelaterad ohälsa” presenteras det arbetssätt som under 15 år utformats av teamet på Gröna Rehab i Göteborgs botaniska trädgård. Resultaten är goda – 9 av 10 långtidssjukskrivna återgår varaktigt till arbete. Här finns mycket att hämta för den som är intresserad av ämnet, både privat och professionellt. I en stressande tillvaro med alltför många upplevda måsten och krav kan det vara svårt att hitta balans i tillvaron. Om stressen får pågå under lång tid kan den resultera i utmattning och ohälsa med långa sjukskrivningar som följd. Hur kan man som utmattad hitta tillbaka till ett aktivt liv och en fungerande vardag där det finns en balans mellan arbete och fritid? Hur kan natur och trädgård fungera som ett stöd i den processen? I boken ”Gröna Rehabs modell – vid stressrelaterad ohälsa” presenteras verksamhetens arbetssätt i praktik och teori tillsammans med aktuell forskning kring naturens betydelse för människans hälsa och välbefinnande. Deltagarna i Gröna Rehabs verksamhet får en kombination av natur, trädgård, bildarbete, samtal i grupp, kroppskännedom och skapande i naturmaterial. Varje deltagare har tillgång till ett tvärprofessionellt team och en egen kontaktperson som stöd på vägen mot en ny start i livet. Boken ”Gröna Rehabs modell” riktar sig till studerande eller yrkesverksamma som möter personer med stressrelaterad ohälsa inom sjukvård, företagshälsovård eller privat rehabilitering. Boken riktar sig också till arbetsgivare och andra med ansvar för sjukskrivna medarbetares återgång i arbete, samt övriga aktörer som behöver kunskap inom området. Pandemin blev en utmaning för Gröna Rehab: ”När arbetet med boken startade visste ju ingen att vi just nu skulle befinna oss mitt i en pandemi, säger verksamhetschef Eva-Lena Larsson. - Vi har verkligen ställts inför nya utmaningar. Att göra om Gröna Rehabs mycket praktiska och handfasta upplägg till en digital version har naturligtvis inte varit lätt, men vi lär oss hela tiden och deltagarna är glada att vi inte stänger ner.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gröna Rehab hjälper mot stressrelaterade problem

2020-12-18
Gröna Rehabs team i Göteborg
Intresserad av grön rehab och forskning om hur naturen kan påverka hälsa och välbefinnande? I boken ”Gröna Rehabs modell – vid stressrelaterad ohälsa” presenteras det arbetssätt som under 15 år utformats av teamet på Gröna Rehab i Göteborgs botaniska trädgård. Resultaten är goda – 9 av 10 långtidssjukskrivna återgår varaktigt till arbete. Här finns mycket att hämta för den som är intresserad av ämnet, både privat och professionellt.

I en stressande tillvaro med alltför många upplevda måsten och krav kan det vara svårt att hitta balans i tillvaron. Om stressen får pågå under lång tid kan den resultera i utmattning och ohälsa med långa sjukskrivningar som följd.

Hur kan man som utmattad hitta tillbaka till ett aktivt liv och en fungerande vardag där det finns en balans mellan arbete och fritid? Hur kan natur och trädgård fungera som ett stöd i den processen? I boken ”Gröna Rehabs modell – vid stressrelaterad ohälsa” presenteras verksamhetens arbetssätt i praktik och teori tillsammans med aktuell forskning kring naturens betydelse för människans hälsa och välbefinnande.

Deltagarna i Gröna Rehabs verksamhet får en kombination av natur, trädgård, bildarbete, samtal i grupp, kroppskännedom och skapande i naturmaterial. Varje deltagare har tillgång till ett tvärprofessionellt team och en egen kontaktperson som stöd på vägen mot en ny start i livet. Boken ”Gröna Rehabs modell” riktar sig till studerande eller yrkesverksamma som möter personer med stressrelaterad ohälsa inom sjukvård, företagshälsovård eller privat rehabilitering.

Boken riktar sig också till arbetsgivare och andra med ansvar för sjukskrivna medarbetares återgång i arbete, samt övriga aktörer som behöver kunskap inom området.

Pandemin blev en utmaning för Gröna Rehab: ”När arbetet med boken startade visste ju ingen att vi just nu skulle befinna oss mitt i en pandemi, säger verksamhetschef Eva-Lena Larsson.

- Vi har verkligen ställts inför nya utmaningar. Att göra om Gröna Rehabs mycket praktiska och handfasta upplägg till en digital version har naturligtvis inte varit lätt, men vi lär oss hela tiden och deltagarna är glada att vi inte stänger ner.

Senaste nyheter