Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gröna drinkar av ogräs

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekosvenssonsvinmolla250x167.jpg

Jag har upptäckt att jag inte behöver så någonting i mitt grönsaksland… det prunkar just nu av nyttiga och goda växter som sått sig helt själv. Om sanningen skall fram har jag varken prioriterat att så grönsaker eller rensa ogräs den här våren vilket gör att det är frodande grönt av svinmolla, nässlor, hallonskott, maskrosor, jordgubbssticklingar, tistlar och många fler ivriga små växter som jag inte kan namnen på än. För inte så länge sedan gick jag en kurs i ekologisk trädgårdsodling för företaget Ekoträdgård på Risäters Herrgård i Värmland och där pratade vi även om ätliga vilda växter. Med kunskapen jag fick med mig därifrån ser jag att det mesta som sått sig själv i mitt land… och resten av trädgården är ätligt så det är bara för mig att skörda just nu. Min trädgård är helt enkelt full av mat utan att jag gjort något för det. Jag behöver inte ens gå ut i skogen för att hämta vad jag behöver för en sallad eller en grön drink. Varje dag plockar jag till exempel svinmolla som har blivit lite av en favorit därför att den är mild och smakfull samtidigt. Jag gillar att göra gröna drinkar på endast svinmolla som grön ingrediens. Man kan dock ta en handfull av nästan vad som helst som man vet är ätligt och mixa det med till exempel banan, äpple, citronsaft och ingefära… eller kanel. Så här långt har jag tagit reda på vad jag kan göra av de flesta av de ogräs som växer i min trädgård men en kvarstår och det är tistel. Vet du om tistel går att äta och hur man i så fall tillagar den? Kanske finns svaret i boken ”Kan man äta sånt?” av Inger Ingmanson. Gita Ljunggren Ekosvensson.se Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gröna drinkar av ogräs

2011-07-03
Svinmolla
Jag har upptäckt att jag inte behöver så någonting i mitt grönsaksland… det prunkar just nu av nyttiga och goda växter som sått sig helt själv.

Om sanningen skall fram har jag varken prioriterat att så grönsaker eller rensa ogräs den här våren vilket gör att det är frodande grönt av svinmolla, nässlor, hallonskott, maskrosor, jordgubbssticklingar, tistlar och många fler ivriga små växter som jag inte kan namnen på än.

För inte så länge sedan gick jag en kurs i ekologisk trädgårdsodling för företaget Ekoträdgård på Risäters Herrgård i Värmland och där pratade vi även om ätliga vilda växter. Med kunskapen jag fick med mig därifrån ser jag att det mesta som sått sig själv i mitt land… och resten av trädgården är ätligt så det är bara för mig att skörda just nu. Min trädgård är helt enkelt full av mat utan att jag gjort något för det. Jag behöver inte ens gå ut i skogen för att hämta vad jag behöver för en sallad eller en grön drink.

Varje dag plockar jag till exempel svinmolla som har blivit lite av en favorit därför att den är mild och smakfull samtidigt. Jag gillar att göra gröna drinkar på endast svinmolla som grön ingrediens. Man kan dock ta en handfull av nästan vad som helst som man vet är ätligt och mixa det med till exempel banan, äpple, citronsaft och ingefära… eller kanel.

Så här långt har jag tagit reda på vad jag kan göra av de flesta av de ogräs som växer i min trädgård men en kvarstår och det är tistel. Vet du om tistel går att äta och hur man i så fall tillagar den? Kanske finns svaret i boken ”Kan man äta sånt?” av Inger Ingmanson.

Gita Ljunggren
Ekosvensson.se

Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Senaste nyheter