Redaktör:
Jens Ljunggren
Skolodling ger Rättvik ekomat
2011-09-02
Rättviks kommun startade 2006 projekt Återtag med målet att bli självförsörjande på kött och grönt. Kommunens naturbruksgymnasium levererar ekologiskt producerad potatis, grönsaker och kött som serveras i skolmatsalar och äldreboenden.
Målet har inte nåtts än, men all potatis som serveras har vuxit i skolans jord, tomater, gurka, kål och andra grönsaker skördas från skolans odlingar, och 70 procent av allt fläsk och nötkött är från den egna uppfödningen. I stället för att till exempel köpa in färdiga köttbullar tillreds färslådor eller köttfärslimpor. Förändringen har inneburit att matlagningen tar längre tid, och att menyerna får anpassas efter grönsakssäsongen och hur snabbt djuren växer till sig.
I en film som lagts ut på Youtube presenteras Rättviks syn på hållbar matproduktion.
"Det har litet felaktigt beskrivits i media att Rättvik försöker kringgå Lagen om Offentlig Upphandling. Det har inte alls varit ett syfte att kringgå lagen. Det har bara varit ett sätt att utnyttja Rättvik kommuns möjligheter genom att ha ett eget jordbruk", säger Hans Barksjö, bildningschef i Rättvik.
Fler djur och ekologiskt jordbruk ökar också behovet av odlings- och betesmarker. För att inte störa det privata jordbruket satsar kommunen på att köpa upp igenväxta marker.
Läs mer om Återtagsprojektet på Stiernhööksgymnasiet: gymnasiet.rattvik.se/om-skolan/atertagsprojekt__14088
Se en 15 minuter lång film på youtube om Rättviks matproduktion: www.youtube.com/watch
Målet har inte nåtts än, men all potatis som serveras har vuxit i skolans jord, tomater, gurka, kål och andra grönsaker skördas från skolans odlingar, och 70 procent av allt fläsk och nötkött är från den egna uppfödningen. I stället för att till exempel köpa in färdiga köttbullar tillreds färslådor eller köttfärslimpor. Förändringen har inneburit att matlagningen tar längre tid, och att menyerna får anpassas efter grönsakssäsongen och hur snabbt djuren växer till sig.
I en film som lagts ut på Youtube presenteras Rättviks syn på hållbar matproduktion.
"Det har litet felaktigt beskrivits i media att Rättvik försöker kringgå Lagen om Offentlig Upphandling. Det har inte alls varit ett syfte att kringgå lagen. Det har bara varit ett sätt att utnyttja Rättvik kommuns möjligheter genom att ha ett eget jordbruk", säger Hans Barksjö, bildningschef i Rättvik.
Fler djur och ekologiskt jordbruk ökar också behovet av odlings- och betesmarker. För att inte störa det privata jordbruket satsar kommunen på att köpa upp igenväxta marker.
Läs mer om Återtagsprojektet på Stiernhööksgymnasiet: gymnasiet.rattvik.se/om-skolan/atertagsprojekt__14088
Se en 15 minuter lång film på youtube om Rättviks matproduktion: www.youtube.com/watch
Källa: Miljöstyrningsrådet
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologiskt
Genom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk mat
Sverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk
Värmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnan
Bröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigt
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets Bonde
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöpris
B4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk
30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfalden
Den 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-19
Svenskt Sigills Klimatcertifiering minskar klimatavtrycket för Findus
I takt med forskningens framsteg kring hållbar odling har Svenskt Sigill uppdaterat reglerna för…





