Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Örebro kommun är Årets hållbara skolmatskommun

https://www.klimatsmart.se/images/news/whiteguidejunior-skolmat250x151.jpg

Örebro kommun utsågs till Årets hållbara skolmatskommun 2018 när White Guide Junior utsåg Sveriges bästa offentliga måltider under en gala i Göteborg. I utmärkelsen har juryn bedömt smak och näring, men även hur kommunen arbetar med hållbarhet över hela skolmatskedjan. Juryn har tittat på måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. – Det är fantastiskt hedrande att vinna priset som årets hållbara Skolmatskommun med höga hållbarhetsmål, som ger god och näringsrik mat till alla barn och ungdomar, minskat svinn och som samtidigt är bra för vår planet, säger Lennart Bondeson (KD), kommunalråd och politiskt ansvarig för hållbarhetsfrågor. Motiveringen till utmärkelsen löd: ”För att ni har modet att sätta skyhöga mål, kompetensen att strukturera ert arbete och den tonsäkerhet som krävs för att förmedla er gröna glöd till alla som bor och äter i er kommun”. – Med hjälp av våra politiska mål och tack vare våra engagerade medarbetare har vi kommit långt i Örebro med att utveckla måltiderna. Det känns bra att våra måltider gör skillnad för miljön, säger Carina Andersson, måltidschef. Priset delades ut tisdag den 18 september på White Guide junior och senior-galan i Göteborg. Tullängsgymnasiet nominerad i tre kategorier Även Tullängsgymnasiets skolrestaurang blev nominerad i tre kategorier: Årets skolrestaurang, Årets hållbara offentliga restaurang och Årets klimatkök 2018. – Jag är stolt över att få arbeta i en kommun med högt uppsatta mål och glad över att få vara en del i den utvecklingen. Det är tillsammans vi kan göra skillnad med framtidens mat. Att bli nominerade är en prestige i sig och verkligen ett kvitto på att det vi gör är bra. Det uppmuntrar oss till att vilja bli ännu bättre, säger Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsgymnasiet. Om White Guide Junior: White Guide Junior och White Guide Senior delar ut priser i 13 olika kategorier till skolor, förskolor, kommuner och seniorboenden. Kategorin Årets hållbara skolmatskommun delas ut i samarbete med Världsnaturfonden WWF. Syftet med White Guide Juniors utdelning av priser är att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram goda exempel som kan inspirera till utveckling.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Örebro kommun är Årets hållbara skolmatskommun

2018-10-01
White Guide Junior 2018
Örebro kommun utsågs till Årets hållbara skolmatskommun 2018 när White Guide Junior utsåg Sveriges bästa offentliga måltider under en gala i Göteborg.

I utmärkelsen har juryn bedömt smak och näring, men även hur kommunen arbetar med hållbarhet över hela skolmatskedjan. Juryn har tittat på måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.

– Det är fantastiskt hedrande att vinna priset som årets hållbara Skolmatskommun med höga hållbarhetsmål, som ger god och näringsrik mat till alla barn och ungdomar, minskat svinn och som samtidigt är bra för vår planet, säger Lennart Bondeson (KD), kommunalråd och politiskt ansvarig för hållbarhetsfrågor.

Motiveringen till utmärkelsen löd: ”För att ni har modet att sätta skyhöga mål, kompetensen att strukturera ert arbete och den tonsäkerhet som krävs för att förmedla er gröna glöd till alla som bor och äter i er kommun”.

– Med hjälp av våra politiska mål och tack vare våra engagerade medarbetare har vi kommit långt i Örebro med att utveckla måltiderna. Det känns bra att våra måltider gör skillnad för miljön, säger Carina Andersson, måltidschef.

Priset delades ut tisdag den 18 september på White Guide junior och senior-galan i Göteborg.

Tullängsgymnasiet nominerad i tre kategorier
Även Tullängsgymnasiets skolrestaurang blev nominerad i tre kategorier: Årets skolrestaurang, Årets hållbara offentliga restaurang och Årets klimatkök 2018.

– Jag är stolt över att få arbeta i en kommun med högt uppsatta mål och glad över att få vara en del i den utvecklingen. Det är tillsammans vi kan göra skillnad med framtidens mat. Att bli nominerade är en prestige i sig och verkligen ett kvitto på att det vi gör är bra. Det uppmuntrar oss till att vilja bli ännu bättre, säger Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsgymnasiet.

Om White Guide Junior:
White Guide Junior och White Guide Senior delar ut priser i 13 olika kategorier till skolor, förskolor, kommuner och seniorboenden. Kategorin Årets hållbara skolmatskommun delas ut i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Syftet med White Guide Juniors utdelning av priser är att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram goda exempel som kan inspirera till utveckling.
Källa: WWF

Senaste nyheter