Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Innovationer för pappersindustrin

https://www.klimatsmart.se/images/news/paperprovince250x96.jpg

Energieffektivisering är ett hett ämne över hela världen. Inte minst inom den energiintensiva pappers- och massaindustrin. Sedan 2007 har The Energy Square fungerat som en viktig länk mellan universitet, forskningsinstitut och industri. Centret har bland annat bidragit till en produkt som återvinner 50 procent av den tillförda energin i vattenflödet på pappersmaskiner. "Vi ser en växande internationellt intresse för energifrågor och den kunskap vi har samlat på oss under dessa år. Men vi lär oss nya saker hela tiden, så jag tror och hoppas att intresset blir ännu större i framtiden, säger Magnus Persson, verksamhetsledare på Energy Square. The Energy Square, en del av The Paper Province som 2010 identifierades som ett kluster i världsklass, kombinerar kunskap och kapital, vilket har förenklat processen att utveckla nya produkter och tjänster. Arbetsprocessen är ganska enkel och tar sin början i problem, idéer och lösningar från personer i olika företag eller organisationer. "Det vanligaste scenariot är att vi möter en person med en idé, ett problem eller en lösning på något av våra evenemang. Ofta arbetar personen på ett av The Paper Provinces medlemsföretag, men det kan också vara någon från universitetet eller en annan helt annan bransch, säger Magnus. The Energy Square gör sedan en bedömning, oftast tillsammans med en extern senior rådgivare. Om man bestämmer sig för att gå vidare med ärendet följer det tre vägar: forskning, nytt företag eller tillväxt inom ett befintligt företag. "Det är här vår unika roll kommer till användning. Även om vi ägs av The Paper Provinces medlemsföretag så kommer vår huvudsakliga finansiering från offentliga aktörer, vilket gör oss till en neutral aktör. Det gör att vi kan föra samman aktörer som annars inte hade mött varandra, till exempel små och stora företag, företag och finansiärer eller företag och forskare, säger Magnus. Ett exempel på en innovation som kan få stor betydelse för pappers- och massaindustrin är en ny vattenturbin som utvecklats av företaget Wipab i samarbete med Metso Paper. Turbinen tar tillvara energin i vattenflödet på pappersmaskiner och kan återvinna 50 procent av den tillförda energin. Forskning och utbildning har också utvecklats starkt de senaste åren. På Karlstads universitet har man inrättat en ny professur, samtidigt utvecklas ett nytt utbildningsprogram inom energiteknik. Utbildningsprogrammet är en del av ett internationellt projekt, med bland andra The Energy Square och Stora Enso som partner. Studenterna kommer från hela världen, bland annat från Kina som man inlett ett utbytesprogram med. "Det är väldigt kul att se hur långt vi har kommit och de framsteg som sker. Den nära kontakten med forskare och studenter stärker medlemsföretagen i The Paper Province och ökar deras konkurrenskraft, säger Magnus Persson. För mer information kontakta: Magnus Persson, verksamhetsansvarig Energy Square, 0703-42 79 41.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Innovationer för pappersindustrin

2011-05-17
Energieffektivisering är ett hett ämne över hela världen. Inte minst inom den energiintensiva pappers- och massaindustrin. Sedan 2007 har The Energy Square fungerat som en viktig länk mellan universitet, forskningsinstitut och industri. Centret har bland annat bidragit till en produkt som återvinner 50 procent av den tillförda energin i vattenflödet på pappersmaskiner.

"Vi ser en växande internationellt intresse för energifrågor och den kunskap vi har samlat på oss under dessa år. Men vi lär oss nya saker hela tiden, så jag tror och hoppas att intresset blir ännu större i framtiden, säger Magnus Persson, verksamhetsledare på Energy Square.

The Energy Square, en del av The Paper Province som 2010 identifierades som ett kluster i världsklass, kombinerar kunskap och kapital, vilket har förenklat processen att utveckla nya produkter och tjänster.

Arbetsprocessen är ganska enkel och tar sin början i problem, idéer och lösningar från personer i olika företag eller organisationer.

"Det vanligaste scenariot är att vi möter en person med en idé, ett problem eller en lösning på något av våra evenemang. Ofta arbetar personen på ett av The Paper Provinces medlemsföretag, men det kan också vara någon från universitetet eller en annan helt annan bransch, säger Magnus.

The Energy Square gör sedan en bedömning, oftast tillsammans med en extern senior rådgivare. Om man bestämmer sig för att gå vidare med ärendet följer det tre vägar: forskning, nytt företag eller tillväxt inom ett befintligt företag.

"Det är här vår unika roll kommer till användning. Även om vi ägs av The Paper Provinces medlemsföretag så kommer vår huvudsakliga finansiering från offentliga aktörer, vilket gör oss till en neutral aktör. Det gör att vi kan föra samman aktörer som annars inte hade mött varandra, till exempel små och stora företag, företag och finansiärer eller företag och forskare, säger Magnus.

Ett exempel på en innovation som kan få stor betydelse för pappers- och massaindustrin är en ny vattenturbin som utvecklats av företaget Wipab i samarbete med Metso Paper. Turbinen tar tillvara energin i vattenflödet på pappersmaskiner och kan återvinna 50 procent av den tillförda energin.

Forskning och utbildning har också utvecklats starkt de senaste åren. På Karlstads universitet har man inrättat en ny professur, samtidigt utvecklas ett nytt utbildningsprogram inom energiteknik. Utbildningsprogrammet är en del av ett internationellt projekt, med bland andra The Energy Square och Stora Enso som partner. Studenterna kommer från hela världen, bland annat från Kina som man inlett ett utbytesprogram med.

"Det är väldigt kul att se hur långt vi har kommit och de framsteg som sker. Den nära kontakten med forskare och studenter stärker medlemsföretagen i The Paper Province och ökar deras konkurrenskraft, säger Magnus Persson.

För mer information kontakta:
Magnus Persson, verksamhetsansvarig Energy Square, 0703-42 79 41.

Senaste nyheter