Kategorier
- Alla
- Allmänt
- Bilar & Fordon
- Ekonomi
- Energi
- Hem & Trädgård
- Hotell & Resor
- Industri & Teknik
- It & Media
- Kläder & Mode
- Mat & Dryck
- Bröd
- Eko-butiker
- Fisk & Skaldjur
- Frukt & Grönt
- Fågel & Kyckling
- Glass
- Grossister (mat)
- Gårdsbutiker
- Hemleverans
- Hälsokost & tillskott
- Kaffe, Te & Kryddor
- Kött
- Mataffärer
- Mejeri
- Middagsprenumeration
- Storköksleverantörer
- Sötsaker & Snacks
- Vegetariskt & Vegan
- Ägg
- Öl & Vin
- Övriga drycker
- Övriga matvaror
- Restaurang & Nöjen
- Shopping
- Sport & Fritid
- Transport
- Utbildning & kurser

Redaktör:
Jens Ljunggren
Två av tre vill att kommunen köper ekologisk mat
2020-11-25

Allt mer ekomat hos kommunerna
Kommunerna bör ställa krav på att livsmedel som köps in till skolor, förskolor och äldreboenden är ekologiska och ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor. Det anser två av tre svenskar enligt en Sifoundersökning som beställts av KRAV.
– Varje dag serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kommunerna har stora möjligheter att driva på utvecklingen för mer ekologiska livsmedel. En ökad andel ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
Enligt handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till år 2030. Första halvåret i år upphandlade Sveriges kommuner i genomsnitt 39 procent ekologisk mat, enligt DKAB. Kommunerna i Örebro län ligger bäst till med i genomsnitt 48 procent.
Ekologiska metoder är grunden för hållbar livsmedelsproduktion, vilket bland annat innebär odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-certifieringen går mycket längre på flera områden med tuffare krav inom bland annat klimat, djurvälfärd och arbetsvillkor för dem som producerar varorna.
Två av tre svenskar anser att kommunerna ska ta ansvar för utvecklingen av ekologiska varor och ställa krav på ekologiska livsmedel i de egna verksamheterna, enligt en Sifoundersökning. Bland yngre kvinnor (under femtio) och anställda i offentlig sektor är andelen hela 8 av 10.
– Det är viktigt för oss alla att maten som serveras på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen är producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV-certifierade livsmedel är en garanti för att produktionen klarat de tuffaste hållbarhetskraven, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.
– Varje dag serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kommunerna har stora möjligheter att driva på utvecklingen för mer ekologiska livsmedel. En ökad andel ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
Enligt handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till år 2030. Första halvåret i år upphandlade Sveriges kommuner i genomsnitt 39 procent ekologisk mat, enligt DKAB. Kommunerna i Örebro län ligger bäst till med i genomsnitt 48 procent.
Ekologiska metoder är grunden för hållbar livsmedelsproduktion, vilket bland annat innebär odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-certifieringen går mycket längre på flera områden med tuffare krav inom bland annat klimat, djurvälfärd och arbetsvillkor för dem som producerar varorna.
Två av tre svenskar anser att kommunerna ska ta ansvar för utvecklingen av ekologiska varor och ställa krav på ekologiska livsmedel i de egna verksamheterna, enligt en Sifoundersökning. Bland yngre kvinnor (under femtio) och anställda i offentlig sektor är andelen hela 8 av 10.
– Det är viktigt för oss alla att maten som serveras på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen är producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV-certifierade livsmedel är en garanti för att produktionen klarat de tuffaste hållbarhetskraven, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2020-11-25
Två av tre vill att kommunen köper ekologisk matKommunerna bör ställa krav på att livsmedel som köps in till skolor, förskolor och äldreboenden är… -
2020-10-02
WWF lanserar Vegoguiden för hållbara gröna valFör att göra det enklare för konsumenterna att göra bättre vegoval lanserar nu WWF… -
2020-09-05
Coop Järna vann Årets EkoprisCoop Järna har vunnit KRAVs utmärkelse Årets Ekopris 2020. Priset delades ut på White Guide Greens… -
2020-08-28
Göra gott – kokbok för unga miljöhjältarGöra gott – kokbok för unga miljöhjältar är skriven av den välkända klimatforskaren Victoria Voss… -
2020-05-12
Matbutiker nominerade till Årets EkoprisTio matbutiker är nominerade till Årets Ekopris, som KRAV står bakom. Butikerna ligger i framkant… -
2020-03-27
Unga konsumenter letar efter KRAV-märketSvenska ungdomar blir allt mer intresserade av mat. De lagar mat tillsammans och bryr sig om vad de… -
2020-03-20
ICA sparar 60 ton plast och byter 250 ton till återvunnenICA byter över 200 förpackningar för sitt färska kött. De nya förpackningarna minskar… -
2020-03-12
Svenskt lantbruk ska vara fossilfritt år 2030Fossilfritt lantbruk år 2030. Det är målet i den färdplan för fossilfri konkurrenskraft som LRF… -
2020-03-05
Svenska matproducenter ser ökad andel ekologisk matFöretag som har en stor andel ekologiska produkter i sitt sortiment har en mer positiv syn på… -
2019-12-16
Sveriges kommuner köper mer ekologisk matUnder första halvåret 2019 var 36,8 procent av den mat som Sveriges kommuner upphandlade ekologisk.…