Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Köksträdgården inspirerar julens middagar på Gunnebo Slott

https://www.klimatsmart.se/images/news/gunnebo-julmiddag250x156.jpg

Den 6 december är det premiär för julens middagar och luncher på Gunnebo Slott och Trädgårdar. En stämningsfull upplevelse i en historisk miljö där varje rätt berättar en historia om platsen, människorna och händelserna på Gunnebo. Det är en tolkning av det nordiska köket där förstklassiga råvaror presenteras i moderna smakkombinationer och där inspirationen kommer direkt från den egna köksträdgården. Planeringen inför julen startar redan innan det första fröet sätts i marken på våren. Kockarna bestämmer tillsammans med trädgårdsmästarna vilka grödor som ska sås under året. Det är ofta traditionella kultursorter av både grönsaker, rotfrukter och örter. Med närheten till trädgården kan kockarna experimentera med smaker och texturer samt få möjlighet att använda hela råvaran, från rot till blast. – Vårt uppdrag är att berätta om platsen genom maten. Varje rätt innehåller någon råvara från Gunnebos egna odling och vi sparar guldkornen från årets skörd till julmiddagarna i december. Övriga råvaror köper vi in från noggrant utvalda leverantörer som alla odlar och producerar ekologiskt. Inspirationen kommer från säsongens skiften, det är det som avgör vad som är bäst just nu och det är i begränsningen som vår kreativitet och fantasi föds, säger Patrik Sewerin, köksmästare på Gunnebo Slott och Trädgårdar. Jul på Gunnebo Slott är en stämningsfull upplevelse. Julmiddagarna serveras i Kaffehuset och promenaden dit leder genom köksträdgården som på kvällen är upplyst av ljuslyktor. Utanför restaurangen blir gästen serverad en varm morotssoppa bredvid en värmande brasa. Väl inne hörs sprakandet från elden i kakelugnen och belysningen är dämpad med stearinljus på de linneduksklädda borden. Under julmiddagen serveras en femrätters meny där förrätterna består av bland annat kardborrerot, betor och lava samt krassemousse, morotsmaräng och matjessill. Huvudrätterna innehåller rotselleri och kummel samt grönkål, pumpa och fläsksida. Desserten är en variation på rödbeta, bronsfänkål, svartvinbär och korngryn. Jullunchen består av en trerättersmeny med delar av middagsmenyn inklusive ett gottebord. Förutom julmiddag och jullunch finns det också möjlighet för sällskap på minst 20 personer att boka en stämningsfull julfrukost i Gunnebos Kaffehus. Under helgerna tredje och fjärde advent serveras adventsfika i Kaffehuset och i mellandagarna hålls öppet för både lunch och fika. Aktiviteter, tider och priser: - Julfrukost, bokningsbart 6-22 dec för sällskap på minst 20 personer, 195 kr - Jullunch, vardagar 6-22 dec. Två sittningar kl. 11.30 och 13.30, 350 kr - Julmiddag, ons till lör kl. 19.00, sön kl. 18.00 (7-11 dec, 14-18 dec). Under sista julveckan är julmiddagen bokningsbar för större sällskap, 595 kr - Adventsfika, lör och sön den 10-11 dec och den 17-18 dec kl. 11.00-16.00 Övriga julaktiviteter: Julfirandet på Gunnebo slott inleds med en julmarknad första och andra advent. Tredje advent är alla barn välkomna till Mangelboden där tomtemor läser julsaga och bjuder på gröt. Mölndals kulturskola gästar med luciakonsert den 14 december och under hela vintern hålls slottsvisningar varje söndag och helgdag. Finalister i Årets Ekokock: Nyligen presenterades att Gunnebos kockar Patrik Sewerin och Jonas Heimbrand båda är med och tävlar i finalen i Årets Ekokock. I tävlingen bedöms kombinationen av modern gastronomi och genomgående hållbarhetstänk samt anpassningen till säsong och användningen av KRAV-certifierade ingredienser. Finalen sker i Malmö den 16 november och vinnaren blir den svenska representanten i Nordic Organic Chef of the Year.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Köksträdgården inspirerar julens middagar på Gunnebo Slott

2016-10-26
Den 6 december är det premiär för julens middagar och luncher på Gunnebo Slott och Trädgårdar. En stämningsfull upplevelse i en historisk miljö där varje rätt berättar en historia om platsen, människorna och händelserna på Gunnebo. Det är en tolkning av det nordiska köket där förstklassiga råvaror presenteras i moderna smakkombinationer och där inspirationen kommer direkt från den egna köksträdgården.

Planeringen inför julen startar redan innan det första fröet sätts i marken på våren. Kockarna bestämmer tillsammans med trädgårdsmästarna vilka grödor som ska sås under året. Det är ofta traditionella kultursorter av både grönsaker, rotfrukter och örter. Med närheten till trädgården kan kockarna experimentera med smaker och texturer samt få möjlighet att använda hela råvaran, från rot till blast.

– Vårt uppdrag är att berätta om platsen genom maten. Varje rätt innehåller någon råvara från Gunnebos egna odling och vi sparar guldkornen från årets skörd till julmiddagarna i december. Övriga råvaror köper vi in från noggrant utvalda leverantörer som alla odlar och producerar ekologiskt. Inspirationen kommer från säsongens skiften, det är det som avgör vad som är bäst just nu och det är i begränsningen som vår kreativitet och fantasi föds, säger Patrik Sewerin, köksmästare på Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Jul på Gunnebo Slott är en stämningsfull upplevelse. Julmiddagarna serveras i Kaffehuset och promenaden dit leder genom köksträdgården som på kvällen är upplyst av ljuslyktor. Utanför restaurangen blir gästen serverad en varm morotssoppa bredvid en värmande brasa. Väl inne hörs sprakandet från elden i kakelugnen och belysningen är dämpad med stearinljus på de linneduksklädda borden.

Under julmiddagen serveras en femrätters meny där förrätterna består av bland annat kardborrerot, betor och lava samt krassemousse, morotsmaräng och matjessill. Huvudrätterna innehåller rotselleri och kummel samt grönkål, pumpa och fläsksida. Desserten är en variation på rödbeta, bronsfänkål, svartvinbär och korngryn. Jullunchen består av en trerättersmeny med delar av middagsmenyn inklusive ett gottebord. Förutom julmiddag och jullunch finns det också möjlighet för sällskap på minst 20 personer att boka en stämningsfull julfrukost i Gunnebos Kaffehus. Under helgerna tredje och fjärde advent serveras adventsfika i Kaffehuset och i mellandagarna hålls öppet för både lunch och fika.

Aktiviteter, tider och priser:
- Julfrukost, bokningsbart 6-22 dec för sällskap på minst 20 personer, 195 kr
- Jullunch, vardagar 6-22 dec. Två sittningar kl. 11.30 och 13.30, 350 kr
- Julmiddag, ons till lör kl. 19.00, sön kl. 18.00 (7-11 dec, 14-18 dec). Under sista julveckan är julmiddagen bokningsbar för större sällskap, 595 kr
- Adventsfika, lör och sön den 10-11 dec och den 17-18 dec kl. 11.00-16.00

Övriga julaktiviteter:
Julfirandet på Gunnebo slott inleds med en julmarknad första och andra advent. Tredje advent är alla barn välkomna till Mangelboden där tomtemor läser julsaga och bjuder på gröt. Mölndals kulturskola gästar med luciakonsert den 14 december och under hela vintern hålls slottsvisningar varje söndag och helgdag.

Finalister i Årets Ekokock:
Nyligen presenterades att Gunnebos kockar Patrik Sewerin och Jonas Heimbrand båda är med och tävlar i finalen i Årets Ekokock. I tävlingen bedöms kombinationen av modern gastronomi och genomgående hållbarhetstänk samt anpassningen till säsong och användningen av KRAV-certifierade ingredienser. Finalen sker i Malmö den 16 november och vinnaren blir den svenska representanten i Nordic Organic Chef of the Year.

Senaste nyheter