Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Slipp energitjuvar i vinter – här är tipsen

https://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi250x200.jpg

Vi vill alla spara el och energi, men tyvärr finns det många energitjuvar som omger oss varje dag. Vi hjälper dig på traven att lokalisera hitta dem och samtidigt bli lite mer energimedveten. Med rätt produkter och effektivare användning så sparar du både på miljön och plånboken. Och allt bidrar till utveckling i en positiv riktning. Sänk värmen inomhus: Ta på dig varmare kläder och sänk inomhustemperatur, du sparar pengar på elräkningen, minskar energiförbrukningen och i långa loppet gör du en insats för miljön. Tänk också på att alla rum inte behöver ha samma temperatur, ett svalt sovrum är behagligt och bra att sova i. Strunta i standby: Stäng av din TV och dator! Strunta i standby-läge och dra istället ut sladden på elektronik som inte används. Med ett grenuttag stänger du snabbt av flera apparater samtidigt. De flesta är inte medvetna om hur mycket el standby-apparater faktiskt drar och att det kan kosta ett hushåll fler extra tusenlappar per år. Tvätta på låga temperaturer: Spara energi och tvätta på en lägre temperatur, fyll upp maskinen så sparar du ännu mer. Använd miljövänligt tvättmedel och skippa miljöboven sköljmedel. Det kostar mer att torktumla kläderna än att tvätta dem. Att hänga tvätten istället för att torktumla kan spara 0,5 procent av hushållets elförbrukning. Sparsam med golvvärmen: Golvvärme är varmt och skönt, men drar en hel del el. Vattenburen golvvärme sparar energi, elslingor drar oftast mer. Se till att den bara är på när du är hemma och behöver den. Stäng av handdukstorken: Låt bara handdukstorken vara på när du använder den. En handdukstork som står på dygnet runt kan kosta dig hundratals kronor per år och sliter onödigt på miljön. Välj en vattenburen handdukstork om möjligt, den drar mindre el. Kyl och frys-fällan: Kylar och frysar drar väldigt mycket el eftersom de är igång dygnet runt. Rekommenderad temp för optimal energianvändning är +5°C i kylen och -18°C i frysen. Kolla energimärkning vid köp. Äldre vitvaror drar mer energi än nya. Håll dörrarna stängda och öppna bara korta stunder. Byt till lågenergilampor: Glödlampans tid är förbi. Ju snabbare du byter ut gamla utdaterade lampor desto mer pengar sparar du. Samtidigt gör du miljön en stor tjänst eftersom lågenergilampor och LED-lampor både förbrukar mindre energi och har mycket längre livslängd. Släck när du inte är i rummet. Snabba duschar: En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten. Det är kopiösa mängder uppvärmt vatten som åker rakt ner i avloppet. Spara vatten, energi och pengar genom att ta kortare duschar. Köp din el från förnybara energikällor: Om du inte redan har det, byt till ett elavtal med 100 % ren el med energi från förnybara källor som är bra för planeten och kommande generationer. Förnybar el från sol, vind och vatten är framtiden när gamla fossila bränslen fasas ut. Källor: Telge Energi, Energimyndigheten, Tekniska verken, Ny teknik

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

Slipp energitjuvar i vinter – här är tipsen

2017-12-20
Vi vill alla spara el och energi, men tyvärr finns det många energitjuvar som omger oss varje dag. Vi hjälper dig på traven att lokalisera hitta dem och samtidigt bli lite mer energimedveten. Med rätt produkter och effektivare användning så sparar du både på miljön och plånboken. Och allt bidrar till utveckling i en positiv riktning.

Sänk värmen inomhus:
Ta på dig varmare kläder och sänk inomhustemperatur, du sparar pengar på elräkningen, minskar energiförbrukningen och i långa loppet gör du en insats för miljön. Tänk också på att alla rum inte behöver ha samma temperatur, ett svalt sovrum är behagligt och bra att sova i.

Strunta i standby:
Stäng av din TV och dator! Strunta i standby-läge och dra istället ut sladden på elektronik som inte används. Med ett grenuttag stänger du snabbt av flera apparater samtidigt. De flesta är inte medvetna om hur mycket el standby-apparater faktiskt drar och att det kan kosta ett hushåll fler extra tusenlappar per år.

Tvätta på låga temperaturer:
Spara energi och tvätta på en lägre temperatur, fyll upp maskinen så sparar du ännu mer. Använd miljövänligt tvättmedel och skippa miljöboven sköljmedel. Det kostar mer att torktumla kläderna än att tvätta dem. Att hänga tvätten istället för att torktumla kan spara 0,5 procent av hushållets elförbrukning.

Sparsam med golvvärmen:
Golvvärme är varmt och skönt, men drar en hel del el. Vattenburen golvvärme sparar energi, elslingor drar oftast mer. Se till att den bara är på när du är hemma och behöver den.

Stäng av handdukstorken:
Låt bara handdukstorken vara på när du använder den. En handdukstork som står på dygnet runt kan kosta dig hundratals kronor per år och sliter onödigt på miljön. Välj en vattenburen handdukstork om möjligt, den drar mindre el.

Kyl och frys-fällan:
Kylar och frysar drar väldigt mycket el eftersom de är igång dygnet runt. Rekommenderad temp för optimal energianvändning är +5°C i kylen och -18°C i frysen. Kolla energimärkning vid köp. Äldre vitvaror drar mer energi än nya. Håll dörrarna stängda och öppna bara korta stunder.

Byt till lågenergilampor:
Glödlampans tid är förbi. Ju snabbare du byter ut gamla utdaterade lampor desto mer pengar sparar du. Samtidigt gör du miljön en stor tjänst eftersom lågenergilampor och LED-lampor både förbrukar mindre energi och har mycket längre livslängd. Släck när du inte är i rummet.

Snabba duschar:
En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten. Det är kopiösa mängder uppvärmt vatten som åker rakt ner i avloppet. Spara vatten, energi och pengar genom att ta kortare duschar.

Köp din el från förnybara energikällor:
Om du inte redan har det, byt till ett elavtal med 100 % ren el med energi från förnybara källor som är bra för planeten och kommande generationer. Förnybar el från sol, vind och vatten är framtiden när gamla fossila bränslen fasas ut.

Källor: Telge Energi, Energimyndigheten, Tekniska verken, Ny teknik
Källa: Telge Energi

Senaste nyheter