Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Elmotorer i industri och hemma

https://www.klimatsmart.se/images/news/bixia200x46a.jpg

Elmotorer med dålig verkningsgrad får inte säljas längre, enligt nya ECO-design direktiv från EU. Detta är något som jag tycker om, med EU–samarbetet om ECO-design direktiven. De har handlingskraft och skapar även tillväxt, nya effektivare produkter tas fram och ersätter gamla, behovet av effektivisering driver på en sundare industriell tillväxt. Läste att effektivisering kan spara 98 reaktorer av Fukishima-storlek inom Europa om samtliga ECO-design direktiv genomförs fullt ut. Vad innebär det egentligen om gamla motorer med dålig verkning ersätts med nya effektivare motorer? Om vi tar en motor som ska leverera 75 kW arbetsmoment, så måste man med en gammal motor (IE1) tillföra 81,4 kW medans det med en ny motor (IE3) räcker att tillföra 78,8 kW. Det innebär att förlusterna minskar med hela 40 % (2,6 kW), detta skulle enligt genomsnittliga beräkningar ge en årlig besparing på 12500 kr/motor. Betänk då att det typ ett pappersbruk finns 1000-tal sådana motorer. Om vi ser det i ett större perspektiv, så skulle en uppgradering av den svenska industrins motorer från IE1 motorer till IE3 innebära en möjlig besparing på 0,4 kärnkraftverk och i CO2 750 000 ton. För ett hushåll då kanske någon undrar, ja även här finns det en energibov. Om man har ett vattenburet värmesystem har man en cirkulationspump, en oskyldig liten sak kan man tycka. Men då ska man komma ihåg att en cirkulationspump har hög driftstid, i många fall går det 8600 timmar per år. Vid byte från en 70-tals cirkulationspump till en modern motor, typ Grundfors, blir besparingen 500 kWh/år motsvarande en årskostnad mellan 700 till 900 kr per år. Min reflektion blir, tänk så många gamla cirkulationspumpar det finns! Skrivet av Arne på Bixias energiblogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

Elmotorer i industri och hemma

2011-06-22
Elmotorer med dålig verkningsgrad får inte säljas längre, enligt nya ECO-design direktiv från EU. Detta är något som jag tycker om, med EU–samarbetet om ECO-design direktiven. De har handlingskraft och skapar även tillväxt, nya effektivare produkter tas fram och ersätter gamla, behovet av effektivisering driver på en sundare industriell tillväxt. Läste att effektivisering kan spara 98 reaktorer av Fukishima-storlek inom Europa om samtliga ECO-design direktiv genomförs fullt ut.

Vad innebär det egentligen om gamla motorer med dålig verkning ersätts med nya effektivare motorer? Om vi tar en motor som ska leverera 75 kW arbetsmoment, så måste man med en gammal motor (IE1) tillföra 81,4 kW medans det med en ny motor (IE3) räcker att tillföra 78,8 kW. Det innebär att förlusterna minskar med hela 40 % (2,6 kW), detta skulle enligt genomsnittliga beräkningar ge en årlig besparing på 12500 kr/motor. Betänk då att det typ ett pappersbruk finns 1000-tal sådana motorer. Om vi ser det i ett större perspektiv, så skulle en uppgradering av den svenska industrins motorer från IE1 motorer till IE3 innebära en möjlig besparing på 0,4 kärnkraftverk och i CO2 750 000 ton.

För ett hushåll då kanske någon undrar, ja även här finns det en energibov. Om man har ett vattenburet värmesystem har man en cirkulationspump, en oskyldig liten sak kan man tycka. Men då ska man komma ihåg att en cirkulationspump har hög driftstid, i många fall går det 8600 timmar per år. Vid byte från en 70-tals cirkulationspump till en modern motor, typ Grundfors, blir besparingen 500 kWh/år motsvarande en årskostnad mellan 700 till 900 kr per år.
Min reflektion blir, tänk så många gamla cirkulationspumpar det finns!

Skrivet av Arne på Bixias energiblogg.

Senaste nyheter