Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hisingetak med 30000 kvm solceller tilldelas Solenergipriset

https://www.klimatsmart.se/images/news/castellum-solceller250x122.jpg

Väderprognosen säger gråmulet, men i Göteborg skiner solen extra starkt idag. Inte minst på Hisingen Logistikpark som med sina 30 000 kvadratmeter solceller just vunnit Solenergipriset, branschens finaste utmärkelse. - Att vinna är alltid kul, men vi ser priset främst som en bekräftelse på hur vi gör konkret, mätbar och inspirerande nytta i klimatomställningen, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum. Sedan 2004 delas Solenergipriset ut i två kategorier av branschföreningen Svensk Solenergi. Förra året vann Castellum priset för Årets prestation med satsningen 100 på sol, och i år blir alltså Hisingen Logistikpark utsedd till Årets anläggning. Den prisade solenergianläggningen består av ett 30 000 kvadratmeter stort tak med cirka 8 500 solcellspaneler som årligen producerar cirka 3,3 GWh, motsvarande elkonsumtionen för 660 standardvillor. Ytan på taket motsvarar fem fotbollsplaner. Anläggningen startade som en testbädd för att undersöka om storskalig solel kunde bli både hållbart och lönsamt. Svaret gavs snabbt. - Vi vet att får ihop affären och är väldigt trygga med att detta är en jättebra väg framåt. Framöver kommer vi till exempel att investera i stora anläggningar på flygplatsområdet Gateway Säve, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst. I Sverige hämmas stora solsatsningar av ett skatteregelverk som begränsar storleken, helt i motsats till exempelvis föregångslandet Tyskland. Castellum vill med Hisingen Logistikpark utmana systemet. - Om vi kan göra det här på Hisingen så kan våra kollegor göra samma sak. Vi hoppas att detta skapar ringar på vattnet och att hindren tas bort, säger Filip Elland.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hisingetak med 30000 kvm solceller tilldelas Solenergipriset

2021-05-10
Filip Elland, hållbarhetschef Castellum
Väderprognosen säger gråmulet, men i Göteborg skiner solen extra starkt idag. Inte minst på Hisingen Logistikpark som med sina 30 000 kvadratmeter solceller just vunnit Solenergipriset, branschens finaste utmärkelse.

- Att vinna är alltid kul, men vi ser priset främst som en bekräftelse på hur vi gör konkret, mätbar och inspirerande nytta i klimatomställningen, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Sedan 2004 delas Solenergipriset ut i två kategorier av branschföreningen Svensk Solenergi. Förra året vann Castellum priset för Årets prestation med satsningen 100 på sol, och i år blir alltså Hisingen Logistikpark utsedd till Årets anläggning.

Den prisade solenergianläggningen består av ett 30 000 kvadratmeter stort tak med cirka 8 500 solcellspaneler som årligen producerar cirka 3,3 GWh, motsvarande elkonsumtionen för 660 standardvillor. Ytan på taket motsvarar fem fotbollsplaner.

Anläggningen startade som en testbädd för att undersöka om storskalig solel kunde bli både hållbart och lönsamt. Svaret gavs snabbt.

- Vi vet att får ihop affären och är väldigt trygga med att detta är en jättebra väg framåt. Framöver kommer vi till exempel att investera i stora anläggningar på flygplatsområdet Gateway Säve, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.

I Sverige hämmas stora solsatsningar av ett skatteregelverk som begränsar storleken, helt i motsats till exempelvis föregångslandet Tyskland. Castellum vill med Hisingen Logistikpark utmana systemet.

- Om vi kan göra det här på Hisingen så kan våra kollegor göra samma sak. Vi hoppas att detta skapar ringar på vattnet och att hindren tas bort, säger Filip Elland.
Källa: Castellum

Senaste nyheter