Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Solfångare, elflygplan och ventilation vinnare av E-Prize 2020

https://www.klimatsmart.se/images/news/eon-2020eprize250x141.jpg

Företagen Absolicon, Heart Aerospace och Enjay har utsetts till vinnare av 2020 års E-prize, Sveriges största energipris. Företagen belönas för att ha utvecklat nya idéer för solfångare, elflygplan och ventilation i restauranger. E-prize är en innovationstävling för smartare energilösningar och belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna förnybar energi, hållbara transporter samt energieffektivisering. Priset har instiftats av E.ON och onsdagen den 18 november var det dags för 2020 års prisutdelning. – E-prize stimulerar innovationer på energiområdet som är helt nödvändiga för att driva på förändringen till en mer hållbar framtid. Årets pristagare visar vilken otrolig kreativitet och uppfinningsrikedom som finns runt om i landet, från norr till söder. Vi på E.ON är stolta över att kunna lyfta fram vinnarna och deras innovationer, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige. Förnybar energi: Absolicon, Härnösand I kategorin förnybar energi vann Absolicon Solar Collector, som utvecklat en koncentrerande solfångare som följer solen under dagen och omvandlar solljuset till 160-gradigt trycksatt vatten eller ånga. Juryns motivering: Med en enkel lösning, men med en egen, djärv affärsmodell finns här en mycket stor besparingspotential inom ett betydande men lite bortglömt område på den globala energikartan. Hållbara transporter: Heart Aerospace, Göteborg I kategorin hållbara transporter vann Heart Aerospace, som utvecklar elflygplan som rymmer ett tjugotal passagerare i kortare inrikesflygningar. Juryns motivering: I en bransch som länge fått klä skott som den värsta klimatboven har man fokuserat på det viktigaste segmentet, där utsläppen är som störst. En innovation som kan få stor impact genom att såväl tillfredsställa ett verkligt resandebehov som göra stor klimatnytta. Energieffektivisering: Enjay, Malmö I kategorin energieffektivisering vann Enjay med sitt system för ventilationsindustrin, som möjliggör lönsam energiåtervinning i restaurangmiljö. Juryns motivering: Med en hög innovationshöjd och en väl utmejslad affärsmodell har ett specifikt, nischat problem i en energiintensiv bransch äntligen fått sin lösning. Juryn bestod av Jenny Larsson, vd ABB Power Grids Sweden, David Frykman, general partner Norrsken VC, Johanna Lakso, vd Power Circle, Christian Roos, strategichef E.ON och Per Olof Lindsten, ekonomijournalist och tillika juryns ordförande. Fakta: 2020 arrangeras E-Prize för tolfte året av energibolaget E.ON, i år i samarbete med Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna förnybar energi, hållbara transporter samt energieffektivisering.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Solfångare, elflygplan och ventilation vinnare av E-Prize 2020

2020-11-20
Vinnarna av E-Prize 2020
Företagen Absolicon, Heart Aerospace och Enjay har utsetts till vinnare av 2020 års E-prize, Sveriges största energipris. Företagen belönas för att ha utvecklat nya idéer för solfångare, elflygplan och ventilation i restauranger.

E-prize är en innovationstävling för smartare energilösningar och belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna förnybar energi, hållbara transporter samt energieffektivisering. Priset har instiftats av E.ON och onsdagen den 18 november var det dags för 2020 års prisutdelning.

– E-prize stimulerar innovationer på energiområdet som är helt nödvändiga för att driva på förändringen till en mer hållbar framtid. Årets pristagare visar vilken otrolig kreativitet och uppfinningsrikedom som finns runt om i landet, från norr till söder. Vi på E.ON är stolta över att kunna lyfta fram vinnarna och deras innovationer, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

Förnybar energi: Absolicon, Härnösand

I kategorin förnybar energi vann Absolicon Solar Collector, som utvecklat en koncentrerande solfångare som följer solen under dagen och omvandlar solljuset till 160-gradigt trycksatt vatten eller ånga.

Juryns motivering: Med en enkel lösning, men med en egen, djärv affärsmodell finns här en mycket stor besparingspotential inom ett betydande men lite bortglömt område på den globala energikartan.

Hållbara transporter: Heart Aerospace, Göteborg

I kategorin hållbara transporter vann Heart Aerospace, som utvecklar elflygplan som rymmer ett tjugotal passagerare i kortare inrikesflygningar.

Juryns motivering: I en bransch som länge fått klä skott som den värsta klimatboven har man fokuserat på det viktigaste segmentet, där utsläppen är som störst. En innovation som kan få stor impact genom att såväl tillfredsställa ett verkligt resandebehov som göra stor klimatnytta.

Energieffektivisering: Enjay, Malmö

I kategorin energieffektivisering vann Enjay med sitt system för ventilationsindustrin, som möjliggör lönsam energiåtervinning i restaurangmiljö.

Juryns motivering: Med en hög innovationshöjd och en väl utmejslad affärsmodell har ett specifikt, nischat problem i en energiintensiv bransch äntligen fått sin lösning.

Juryn bestod av Jenny Larsson, vd ABB Power Grids Sweden, David Frykman, general partner Norrsken VC, Johanna Lakso, vd Power Circle, Christian Roos, strategichef E.ON och Per Olof Lindsten, ekonomijournalist och tillika juryns ordförande.

Fakta:
2020 arrangeras E-Prize för tolfte året av energibolaget E.ON, i år i samarbete med Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna förnybar energi, hållbara transporter samt energieffektivisering.
Källa: EON

Senaste nyheter