Kategorier
- Alla
- Allmänt
- Bilar & Fordon
- Ekonomi
- Energi
- Hem & Trädgård
- Hotell & Resor
- Industri & Teknik
- It & Media
- Kläder & Mode
- Mat & Dryck
- Bröd
- Eko-butiker
- Fisk & Skaldjur
- Frukt & Grönt
- Fågel & Kyckling
- Glass
- Grossister (mat)
- Gårdsbutiker
- Hemleverans
- Hälsokost & tillskott
- Kaffe, Te & Kryddor
- Kött
- Mataffärer
- Mejeri
- Middagsprenumeration
- Storköksleverantörer
- Sötsaker & Snacks
- Vegetariskt & Vegan
- Ägg
- Öl & Vin
- Övriga drycker
- Övriga matvaror
- Restaurang & Nöjen
- Shopping
- Sport & Fritid
- Transport
- Utbildning & kurser

Redaktör:
Lars Andrén
Förbättrad insamling av matavfall ger mer biogas
2022-12-23

För att uppfylla krav i EU:s avfallsdirektiv ska kommunerna senast den 1 januari 2024 samla in livsmedels- eller köksavfall som kommunen ansvarar för, genom fastighetsnära insamling och materialåtervinning. Det kan innebära att 400 000 ton mer matavfall per år från framför allt hushåll, dagligvaruhandel och restauranger kan tas om hand på ett bättre sätt i Sverige.
EU:s avfallsdirektiv ställer krav på att bioavfall ska sorteras ut och materialåtervinnas. Direktivet innehåller också mål för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning, bl.a. för kommunalt avfall. I dag materialåtervinns 38 procent av det kommunala avfallet i Sverige, men senast 2025 ska det öka till minst 55 viktprocent. Bioavfall från hushåll, kontor, restauranger, grossister, matsalar, catering och detaljhandelslokaler är kommunalt avfall. Naturvårdsverket uppskattar att genomförandet av EU-kraven kan innebära att 400 000 ton mer matavfall per år kan tas om hand.
– För att svensk mat ska vara klimatsmart måste vi äta upp mer av det vi producerar – i stället för att slänga det. Och genom att mer matavfall samlas in, kan det användas cirkulärt och resurseffektivt. Insamlingen har en stor potential för produktion av biogas och gödsel, eftersom de efter uppgradering kan användas som fordonsbränsle, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Vid materialåtervinning genom rötning av livsmedels- och köksavfall återvinns energin som biogas. Vidare innebär rötning eller kompostering att även växtnäring kan nyttiggöras.
Kraven träder i kraft den 1 januari 2024 i enlighet med kraven i EU:s avfallsdirektiv, men dispenser får meddelas innan detta datum. Naturvårdsverket får meddela föreskrifter om undantag från kraven på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling. Det finns även möjlighet att ansöka om dispens från vissa av kraven.
EU:s avfallsdirektiv ställer krav på att bioavfall ska sorteras ut och materialåtervinnas. Direktivet innehåller också mål för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning, bl.a. för kommunalt avfall. I dag materialåtervinns 38 procent av det kommunala avfallet i Sverige, men senast 2025 ska det öka till minst 55 viktprocent. Bioavfall från hushåll, kontor, restauranger, grossister, matsalar, catering och detaljhandelslokaler är kommunalt avfall. Naturvårdsverket uppskattar att genomförandet av EU-kraven kan innebära att 400 000 ton mer matavfall per år kan tas om hand.
– För att svensk mat ska vara klimatsmart måste vi äta upp mer av det vi producerar – i stället för att slänga det. Och genom att mer matavfall samlas in, kan det användas cirkulärt och resurseffektivt. Insamlingen har en stor potential för produktion av biogas och gödsel, eftersom de efter uppgradering kan användas som fordonsbränsle, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Vid materialåtervinning genom rötning av livsmedels- och köksavfall återvinns energin som biogas. Vidare innebär rötning eller kompostering att även växtnäring kan nyttiggöras.
Kraven träder i kraft den 1 januari 2024 i enlighet med kraven i EU:s avfallsdirektiv, men dispenser får meddelas innan detta datum. Naturvårdsverket får meddela föreskrifter om undantag från kraven på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling. Det finns även möjlighet att ansöka om dispens från vissa av kraven.
Källa: Miljödepartmentet
Senaste nyheter
-
2023-03-03
Hur mycket sparar man på solcellerHöga elpriser, en önskan om att bli självförsörjande och ett ständigt växande hot om klimatkollaps… -
2023-01-04
Elanvändningen minskade med 18 procent i decemberUnder december minskade den distribuerade elen till hushåll och mindre företag via E.ONs elnät med… -
2022-12-23
Förbättrad insamling av matavfall ger mer biogasFör att uppfylla krav i EU:s avfallsdirektiv ska kommunerna senast den 1 januari 2024 samla in… -
2022-12-21
Stor potential för bioråvaror i DalarnaI omställningen till ett hållbarare samhälle sitter Dalarna på viktiga resurser: Spån, bark och… -
2022-11-04
Spillvärme från Boliden Rönnskär ska värma bostäderI ett samarbete mellan Skellefteå Kraft och Boliden tas hittills outnyttjad spillvärme från Boliden… -
2022-10-31
Rekordstark utbyggnad av vindkraft i SverigeVindkraften byggs ut i den högsta takten någonsin. Trots Sveriges växande elbehov beställdes dock… -
2022-10-28
Axfood minskar elanvändning med 18 miljoner kWhSläckt fasadbelysning, optimering av kylar, frysar, ugnar och grillar – och ökat tempo i… -
2022-10-26
Algodling värmer 2500 lägenheter i GustavsbergNu har överskottsvärme från AstaReals algodling börjat användas för fjärrvärme till över 2 050… -
2022-09-05
Sex av tio företag genomför energisparande åtgärderÖver 60 procent av företagen har genomfört energikostnadsbesparande åtgärder under en period av… -
2022-08-29
Sveriges första hyresbilaga för klimatneutralitetCastellum har som mål att verksamheten ska vara klimatneutral senast 2030, men för att nå målet…