Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Så klarar du en vinter i sadeln

https://www.klimatsmart.se/images/news/winter-sfeer.png

När vintersäsongen närmar sig så kan det vara bra att tänka lite extra på hur du tar hand om din elcykel så att den är välutrustad för de mörka vintermånaderna. Detta är inte bara för att förlänga cykelns livslängd, utan också för att du som cyklist ska kunna känna dig säkrare i vintermörkret. Investera i ett par ordentliga vinterdäck: En av de första punkterna att bocka av på vinterchecklistan, är att plocka bort sommardäcken och byta dem till tåliga och funktionella vinterdäck. För att få rätt vinterdäck bör du kika på bredden och diametern på dina sommardäck och hålla dig till samma mått. För övrigt bör du bestämma dig om du vill ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Båda fungerar väl på vintern när det är ishalka, men dubbdäck tenderar ändå att få vintercyklisterna att inte slira alls. Tvätta din cykel: Din cykel kommer ständigt att utsättas för slask och smuts så fort temperaturerna börjar krypa ned mot nollstrecket. Att vara noga med rengöring av cykeln i vinter är därför av stor vikt. Se dock till att utföra rengöringsproceduren i lite varmare temperatur om det är iskallt ute, och låt cykeln torka helt innan du tar ut den igen. Annars kan vattendropparna frysa till is omedelbart och orsaka skador. Skydda ditt elcykel-batteri: Din elcykel, eller ebike som det även kallas, behöver också extra uppmärksamhet under vintern. Ett elcykelbatteri påverkas negativt av kyla. När temperaturen kryper ned mot 10 minusgrader kan det faktiskt laddas ur helt. För att skydda din elcykel i vinter och främst dess batteri, så bör du förvara båda inomhus. Ställ cykeln i ett cykelskjul eller förråd där du också laddar batteriet. Ett tips är att köra batteriet tomt ibland, dock inte helt tomt, då det kan orsaka skada. Låt aldrig ett fulladdat batteri vara kvar i laddaren under vintern. Prioritera säkerhet: Under vintern är det mörkt och halt. Detta innebär att det inte är helt riskfritt att ge sig ut med en cykel på vintern, och man måste skydda sig själv. Här är några sista tips på hur du säkert cyklar fram i vintermörkret: • Använd alltid hjälm - viktigt vid vinterväglag eller när det är fläckvis halt • Använd reflexer och se till att det finns fungerande lysen både fram och bak på cykeln i vinter • Använd inte hjälmlampa på trafikerade sträckor och vägar, det kan blända bilisterna • Ha alltid vantar/cykelhandskar med dig även när vintervädret är milt. Farten orsakar vind och det kan tyckas kallare än det egentligen är.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Så klarar du en vinter i sadeln

2018-12-11
När vintersäsongen närmar sig så kan det vara bra att tänka lite extra på hur du tar hand om din elcykel så att den är välutrustad för de mörka vintermånaderna. Detta är inte bara för att förlänga cykelns livslängd, utan också för att du som cyklist ska kunna känna dig säkrare i vintermörkret.

Investera i ett par ordentliga vinterdäck:
En av de första punkterna att bocka av på vinterchecklistan, är att plocka bort sommardäcken och byta dem till tåliga och funktionella vinterdäck. För att få rätt vinterdäck bör du kika på bredden och diametern på dina sommardäck och hålla dig till samma mått.

För övrigt bör du bestämma dig om du vill ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Båda fungerar väl på vintern när det är ishalka, men dubbdäck tenderar ändå att få vintercyklisterna att inte slira alls.

Tvätta din cykel:
Din cykel kommer ständigt att utsättas för slask och smuts så fort temperaturerna börjar krypa ned mot nollstrecket. Att vara noga med rengöring av cykeln i vinter är därför av stor vikt. Se dock till att utföra rengöringsproceduren i lite varmare temperatur om det är iskallt ute, och låt cykeln torka helt innan du tar ut den igen. Annars kan vattendropparna frysa till is omedelbart och orsaka skador.

Skydda ditt elcykel-batteri:
Din elcykel, eller ebike som det även kallas, behöver också extra uppmärksamhet under vintern. Ett elcykelbatteri påverkas negativt av kyla. När temperaturen kryper ned mot 10 minusgrader kan det faktiskt laddas ur helt. För att skydda din elcykel i vinter och främst dess batteri, så bör du förvara båda inomhus.

Ställ cykeln i ett cykelskjul eller förråd där du också laddar batteriet. Ett tips är att köra batteriet tomt ibland, dock inte helt tomt, då det kan orsaka skada. Låt aldrig ett fulladdat batteri vara kvar i laddaren under vintern.

Prioritera säkerhet:
Under vintern är det mörkt och halt. Detta innebär att det inte är helt riskfritt att ge sig ut med en cykel på vintern, och man måste skydda sig själv. Här är några sista tips på hur du säkert cyklar fram i vintermörkret:

• Använd alltid hjälm - viktigt vid vinterväglag eller när det är fläckvis halt
• Använd reflexer och se till att det finns fungerande lysen både fram och bak på cykeln i vinter
• Använd inte hjälmlampa på trafikerade sträckor och vägar, det kan blända bilisterna
• Ha alltid vantar/cykelhandskar med dig även när vintervädret är milt. Farten orsakar vind och det kan tyckas kallare än det egentligen är.
Källa: Hellorider

Senaste nyheter