Redaktör:
Gita Ljunggren
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnan
2022-02-28
Svinnsmart räddar 100 ton bröd
Bröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför tagit upp kampen mot brödsvinnet genom att sälja ut och prissänka bröd med kort datum. Bara under 2021 har det räddat 100 ton bröd från soptunnan. Nu gör Willys en ny offensiv för att minska mängden bröd som slängs genom att få fler kunder att upptäcka de svinnsmarta klippen i brödavdelningen.
Ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan i stället för i magen. Brödsvinnet uppgår till 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen eller 219 ton per dag. Genom att sälja ut dagsfärskt bröd på kvällen och prissänka bröd med kort datum vill Willys försöka minska dessa dystra siffror och inspirera sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn. Initiativet har blivit mycket uppskattat och har på bara ett år räddat över 100 ton från att slängas.
Nu lanserar Willys ett nytt koncept för utförsäljning av bröd som bakas i butiken. Med ny inredning, gröna påsar och tydliga prissänkningsetiketter lyfts det butiksbakade brödet ut från den vanliga brödavdelningen och exponeras i tydliga, svinnsmarta hyllor. I testbutikerna har resultatet blivit mycket bra, och svinnet har minskat med i genomsnitt 20 procent. När konceptet nu rullas ut till alla Willys butiker finns det potential att minska svinnet med ytterligare cirka 140 ton under 2022.
Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga för många. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökt minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig, eller har passerat, bäst före-datum ändrats och fler är öppna för att även köpa varor som inte är perfekta.
– Att så många köper det prissänkta brödet visar att matsvinn är en fråga som engagerar. Det är många som kan tänka sig att vara med och ta tillvara på mat som annars riskerar att slängas, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.
Ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan i stället för i magen. Brödsvinnet uppgår till 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen eller 219 ton per dag. Genom att sälja ut dagsfärskt bröd på kvällen och prissänka bröd med kort datum vill Willys försöka minska dessa dystra siffror och inspirera sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn. Initiativet har blivit mycket uppskattat och har på bara ett år räddat över 100 ton från att slängas.
Nu lanserar Willys ett nytt koncept för utförsäljning av bröd som bakas i butiken. Med ny inredning, gröna påsar och tydliga prissänkningsetiketter lyfts det butiksbakade brödet ut från den vanliga brödavdelningen och exponeras i tydliga, svinnsmarta hyllor. I testbutikerna har resultatet blivit mycket bra, och svinnet har minskat med i genomsnitt 20 procent. När konceptet nu rullas ut till alla Willys butiker finns det potential att minska svinnet med ytterligare cirka 140 ton under 2022.
Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga för många. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökt minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig, eller har passerat, bäst före-datum ändrats och fler är öppna för att även köpa varor som inte är perfekta.
– Att så många köper det prissänkta brödet visar att matsvinn är en fråga som engagerar. Det är många som kan tänka sig att vara med och ta tillvara på mat som annars riskerar att slängas, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.
Källa: Willys
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-05
KRAV skärper reglerna för ökad hållbarhetMed nya regler för bland annat växtodling och klimat tog KRAV under 2020 ytterligare steg för att… -
2021-04-30
Stora Coop bäst på ekologiskt i SundsvallStora Coop i Sundsvall är bäst på ekologiskt 2021 och prisas av KRAV. Med utmärkelsen vill KRAV…