Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets Bonde

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-2021aretsbonde250x190.jpg

KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha segrat i underkategorin Kött. Totalt fyra av segrarna i tävlingens sex underkategorier är KRAV-bönder. Juryns motivering till Nors & Bäcks gårdars seger löd: - Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra, men det vinnande ackordet består av tre toner: respekt för djuren, omsorg för naturen och kunskap om hur den egna verksamheten kan bidra med biologisk mångfald och långsiktig hållbarhet. – Det är jätteroligt att få pris i både kategorin Kött och totalt. Och vi är extra stolta att vinna bland så många bra nominerade företag, säger Elof Nilsson, som tillsammans med sin sambo Maude Fyrenius driver två gårdar i ett gemensamt driftbolag. På Nors & Bäcks Gårdar bedrivs köttproduktion med dikor och får, avel och naturvård. Gårdarna ligger i ett av Gotlands största naturreservat som används som naturbetesmarker för djuren, vilket samtidigt bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald. Tävlingen Årets Bonde blev i år en stor framgång för KRAV-certifierade bönder, som segrade i totalt fyra av de sex underkategorierna. – Det är fantastiskt att se att KRAV-certifierade lantbrukare kommer så väl ut i de flesta av tävlingens kategorier! Det visar att det finns ett enormt entreprenörskap och en drivkraft bland KRAV-lantbrukare att bruka jorden på ett hållbart sätt, säger Anita Falkenek, vd på KRAV. I underkategorin Ekologisk segrade Ånstänga lantbruk, en KRAV-certifierad växtodlingsgård utanför Linköping där Magnus och Carolina Webe även odlar grönsaker och föder upp kyckling. I underkategorin Spannmål segrade KRAV-certifierade Hasta gård utanför Arboga, där Stefan Schörling bedriver regenerativ odling av bland annat spannmål. I underkategorin Frukt & Grönt segrade KRAV-certifierade Hermelins grönsaker i Skänninge, där Magdalena Hermelin odlar ett 40-tal grödor på friland, varav det mesta säljs i deras gårdsbutik och via självplock. Vinnarna presenterades vid en prisceremoni i Helsingborg på onsdagskvällen. Årets Bonde är en tävling för Sveriges mest hållbara och innovativa bönder. Den arrangeras av Bergkvist Publishing AB i samarbete med bland andra KRAV, MSC, Från Sverige, Martin & Servera, HS Certifiering, Bergendahls Food, LRF Skåne och Svenskt Sigill. Syftet med tävlingen är att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets Bonde

2021-11-22
Emil Nilsson, Nors & Bäcks gårdar
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha segrat i underkategorin Kött. Totalt fyra av segrarna i tävlingens sex underkategorier är KRAV-bönder.

Juryns motivering till Nors & Bäcks gårdars seger löd:

- Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra, men det vinnande ackordet består av tre toner: respekt för djuren, omsorg för naturen och kunskap om hur den egna verksamheten kan bidra med biologisk mångfald och långsiktig hållbarhet.

– Det är jätteroligt att få pris i både kategorin Kött och totalt. Och vi är extra stolta att vinna bland så många bra nominerade företag, säger Elof Nilsson, som tillsammans med sin sambo Maude Fyrenius driver två gårdar i ett gemensamt driftbolag.

På Nors & Bäcks Gårdar bedrivs köttproduktion med dikor och får, avel och naturvård. Gårdarna ligger i ett av Gotlands största naturreservat som används som naturbetesmarker för djuren, vilket samtidigt bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald.

Tävlingen Årets Bonde blev i år en stor framgång för KRAV-certifierade bönder, som segrade i totalt fyra av de sex underkategorierna.

– Det är fantastiskt att se att KRAV-certifierade lantbrukare kommer så väl ut i de flesta av tävlingens kategorier! Det visar att det finns ett enormt entreprenörskap och en drivkraft bland KRAV-lantbrukare att bruka jorden på ett hållbart sätt, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

I underkategorin Ekologisk segrade Ånstänga lantbruk, en KRAV-certifierad växtodlingsgård utanför Linköping där Magnus och Carolina Webe även odlar grönsaker och föder upp kyckling.

I underkategorin Spannmål segrade KRAV-certifierade Hasta gård utanför Arboga, där Stefan Schörling bedriver regenerativ odling av bland annat spannmål.

I underkategorin Frukt & Grönt segrade KRAV-certifierade Hermelins grönsaker i Skänninge, där Magdalena Hermelin odlar ett 40-tal grödor på friland, varav det mesta säljs i deras gårdsbutik och via självplock.

Vinnarna presenterades vid en prisceremoni i Helsingborg på onsdagskvällen.

Årets Bonde är en tävling för Sveriges mest hållbara och innovativa bönder. Den arrangeras av Bergkvist Publishing AB i samarbete med bland andra KRAV, MSC, Från Sverige, Martin & Servera, HS Certifiering, Bergendahls Food, LRF Skåne och Svenskt Sigill. Syftet med tävlingen är att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige.
Källa: KRAV

Senaste nyheter