Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grön guide finns i alla fall kvar

https://www.klimatsmart.se/images/news/dyrarematnubroschyr242x230pa.png

Om man först ser att man har ett problem, betalar en väldig massa pengar till någon för att hitta en lösning och sedan faktiskt får fram en lösning på det där problemet. Är det då inte lite dumt att strunta i att lösa problemet? Jo, det tycker vi att det är. I synnerhet när det identifierade problemet är att matproduktionen, som det ser ut nu, står för en femtedel av all energiförbrukning i Sverige, och en fjärdedel av landets klimatpåverkan. Och ännu värre att lösningen (som kostat ca 3 miljoner att ta fram) kunde leda till minskad energiförbrukning, minskad klimatpåverkan och samtidigt öka chansen till minskad övergödning och miljögifter. Det har nu i alla fall regeringen gjort, genom att stoppa Livsmedelsverkets råd för miljösmarta livsmedelsval till konsumenter, efter att EU förklarat att råden kan utgöra handelshinder. Extra dumt är det eftersom det handlar om råd, inte ens en ny lag eller något annat reglerande dokument. "Politikens roll måste vara att möjliggöra för oss att agera som medvetna konsumenter. Folkbildning får inte ses som handelshinder. Tonvikten i diskussionen bör istället ligga på hur vi vill att konkurrensen ser ut. Vill vi konkurrera om det lägsta priset på varor som gräver oss djupare ner i en miljömässig skuldfälla? Eller vill vi adressera de miljöproblem som vi står inför, ta dem på allvar och låta den visionen gå före frihandelns dogmatik? Matens miljöpåverkan måste vara en del av priset. Ett första steg är att konsumenter är medvetna om vad de betalar för." Det är kortfattat vad vi skriver i Svenska Dagbladet tillsammans med Linus Källander (talesperson tankesmedjan Dyrare mat, nu!), Karl-Petter Thorwaldsson (ordförande ABF) och Jan Bertoft (generalsekreterare Sveriges Konsumenter). Ungefär samma text återfinns också på vår webbplats. Vi kommer fortsätta att ge råd för miljösmarta livsmedelsval. Dels publicerar vi nu det livsmedelsverket kommit fram med, dels så har vi ju också Grön Guide som ger ungefär samma råd, och som uppdateras kontinuerligt. Skrivet av Mona Wallin på Naturskyddsföreningens blogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Grön guide finns i alla fall kvar

2011-09-28
Om man först ser att man har ett problem, betalar en väldig massa pengar till någon för att hitta en lösning och sedan faktiskt får fram en lösning på det där problemet. Är det då inte lite dumt att strunta i att lösa problemet?

Jo, det tycker vi att det är. I synnerhet när det identifierade problemet är att matproduktionen, som det ser ut nu, står för en femtedel av all energiförbrukning i Sverige, och en fjärdedel av landets klimatpåverkan. Och ännu värre att lösningen (som kostat ca 3 miljoner att ta fram) kunde leda till minskad energiförbrukning, minskad klimatpåverkan och samtidigt öka chansen till minskad övergödning och miljögifter.

Det har nu i alla fall regeringen gjort, genom att stoppa Livsmedelsverkets råd för miljösmarta livsmedelsval till konsumenter, efter att EU förklarat att råden kan utgöra handelshinder. Extra dumt är det eftersom det handlar om råd, inte ens en ny lag eller något annat reglerande dokument.

"Politikens roll måste vara att möjliggöra för oss att agera som medvetna konsumenter. Folkbildning får inte ses som handelshinder. Tonvikten i diskussionen bör istället ligga på hur vi vill att konkurrensen ser ut. Vill vi konkurrera om det lägsta priset på varor som gräver oss djupare ner i en miljömässig skuldfälla? Eller vill vi adressera de miljöproblem som vi står inför, ta dem på allvar och låta den visionen gå före frihandelns dogmatik? Matens miljöpåverkan måste vara en del av priset. Ett första steg är att konsumenter är medvetna om vad de betalar för."

Det är kortfattat vad vi skriver i Svenska Dagbladet tillsammans med Linus Källander (talesperson tankesmedjan Dyrare mat, nu!), Karl-Petter Thorwaldsson (ordförande ABF) och Jan Bertoft (generalsekreterare Sveriges Konsumenter). Ungefär samma text återfinns också på vår webbplats.

Vi kommer fortsätta att ge råd för miljösmarta livsmedelsval. Dels publicerar vi nu det livsmedelsverket kommit fram med, dels så har vi ju också Grön Guide som ger ungefär samma råd, och som uppdateras kontinuerligt.

Skrivet av Mona Wallin på Naturskyddsföreningens blogg.

Läs debattargumenten på Naturskyddsföreningens hemsida: www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/
Läs broschyren "Miljösmarta Matval": www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/externa_rapporter/broschyr_miljosmartmat%202.pdf
Läs Naturskyddsföreningens "Grön Guide": www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/

Senaste nyheter