Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bra resultat för satsning på biobränsle

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86aa.jpg

Svensk Åkeritidning har i omgångar rapporterat om Volvos fälttester av tio bilar på bio-DME – ett bränsle som framställs av biomassa, som reducerar koldioxidutsläppen med 95 procent jämfört med diesel. Fälttestet har kommit halvvägs och har hittills överträffat alla förväntningar. – Dels har vi visat att tekniken fungerar i drift både vad gäller produktion av bränsle och lastbilar i trafik, dels har infrastrukturen med tankstationer runt om i landet fungerat bra. Testernas resultat bådar gott för framtiden, säger Lars Mårtensson, miljöchef på Volvo Lastvagnar. Fälttesterna, som gjorts i samarbete med bland andra Preem och det svenska företaget Chemrec som ligger bakom bränsleproduktionen, har enligt Mårtensson uppmärksammats internationellt. – Vi har visat att det går att ta en idé från labbet till fullskala och har framgångsrikt spritt denna kunskap över världen. Det finns nu ett klart intresse från bland annat Kina, Ryssland och USA och det är marknader med mycket stor potential, säger han. Bio-DME, dimetyleter framställt av biomassa, är ett flytande så kallat andra generationens biobränsle som kan framställas av till exempel trä eller biprodukter och avfall från jordbruksproduktion. – Enligt beräkningar skulle bio-DME kunna ersätta upp till 50 procent av dagens dieselanvändning för kommersiella fordon i Europa om 20 år – vi har möjlighet att göra en fantastisk insats för miljön, säger han. Den Bio-DME som används i Volvo Lastvagnars fälttest tillverkas av svartlut, som är en biprodukt från produktion av pappersmassa. Svartluten används egentligen till energiströmmen som driver massabruket. Chemrecs process tar en del av svartluten, förgasar den och gör den till ett användbart bränsle, som i dag, under det pågående fälttestet, kan tankas från fyra tankställen runt om i Sverige. Förarna som fälttestar lastbilarna har hittills rapporterat att allt är som det brukar, vilket ses somen stor framgång för projektet - att tanka och köra på biobränsle ska inte vara på något vis krångligare eller utgöra en nackdel prestationsmässigt. Ingvar Landälv, teknisk chef på Chemrec: – I dag använder vi bara en enda procent av brukets svartlut. Om vi med vår teknik omvandlar all svartlut till bio-DME skulle det kunna driva ca 2 500 lastbilar, så vi ser en oerhört stor potential. En fullskalig bio-DME-satsning, med Chemrecs tillverkningsteknik, Volvos lastbilsteknik och ett fullt utbyggd tankstationsnät, kräver dock en hel del investeringar, vilka är beroende av den politik på området som beslutas.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

Bra resultat för satsning på biobränsle

2012-06-12
Svensk Åkeritidning har i omgångar rapporterat om Volvos fälttester av tio bilar på bio-DME – ett bränsle som framställs av biomassa, som reducerar koldioxidutsläppen med 95 procent jämfört med diesel.
Fälttestet har kommit halvvägs och har hittills överträffat alla förväntningar.

– Dels har vi visat att tekniken fungerar i drift både vad gäller produktion av bränsle och lastbilar i trafik, dels har infrastrukturen med tankstationer runt om i landet fungerat bra. Testernas resultat bådar gott för framtiden, säger Lars Mårtensson, miljöchef på Volvo Lastvagnar.

Fälttesterna, som gjorts i samarbete med bland andra Preem och det svenska företaget Chemrec som ligger bakom bränsleproduktionen, har enligt Mårtensson uppmärksammats internationellt.

– Vi har visat att det går att ta en idé från labbet till fullskala och har framgångsrikt spritt denna kunskap över världen. Det finns nu ett klart intresse från bland annat Kina, Ryssland och USA och det är marknader med mycket stor potential, säger han.

Bio-DME, dimetyleter framställt av biomassa, är ett flytande så kallat andra generationens biobränsle som kan framställas av till exempel trä eller biprodukter och avfall från jordbruksproduktion.

– Enligt beräkningar skulle bio-DME kunna ersätta upp till 50 procent av dagens dieselanvändning för kommersiella fordon i Europa om 20 år – vi har möjlighet att göra en fantastisk insats för miljön, säger han.

Den Bio-DME som används i Volvo Lastvagnars fälttest tillverkas av svartlut, som är en biprodukt från produktion av pappersmassa. Svartluten används egentligen till energiströmmen som driver massabruket. Chemrecs process tar en del av svartluten, förgasar den och gör den till ett användbart bränsle, som i dag, under det pågående fälttestet, kan tankas från fyra tankställen runt om i Sverige.

Förarna som fälttestar lastbilarna har hittills rapporterat att allt är som det brukar, vilket ses somen stor framgång för projektet - att tanka och köra på biobränsle ska inte vara på något vis krångligare eller utgöra en nackdel prestationsmässigt.

Ingvar Landälv, teknisk chef på Chemrec:

– I dag använder vi bara en enda procent av brukets svartlut. Om vi med vår teknik omvandlar all svartlut till bio-DME skulle det kunna driva ca 2 500 lastbilar, så vi ser en oerhört stor potential.

En fullskalig bio-DME-satsning, med Chemrecs tillverkningsteknik, Volvos lastbilsteknik och ett fullt utbyggd tankstationsnät, kräver dock en hel del investeringar, vilka är beroende av den politik på området som beslutas.

Senaste nyheter