Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Biogasvisionen ska förverkligas

https://www.klimatsmart.se/images/news/gr_na_bilister_logod.jpg

Weine Wiqvist har rätt. Sverige behöver en ”strategi för hur samhället långsiktigt och effektivt ska ta till vara biogasen för energi- och klimatomställning”. Energimyndigheten ska ta fram en sådan strategi, men har inte alla kloka tankar själv – för att få en bra strategi bör alla berörda aktörer lufta och diskutera sina förslag. Just detta gjorde vi med vårt inlägg, som Wiqvist dock inte omedelbart mottog med öppna armar. Förutom en strategi behöver vi konkret förändring, här och nu. Mer av det som kan komposteras och rötas bör bli biogas, mindre eldas upp. I år ska 35 % av matavfallet biologiskt behandlas, ett nationellt mål som knappast nås. Förbränningen av biologiskt avfall har ökat på senare år medan materialåtervinningen minskat. Samtidigt råder skriande brist på biogas i stora delar av landet. Hur målet uppnås och av vem måste vara underordnat; låt marknaden lösa det inom ramen för tuffa miljökrav! Kommuner och deras bolag, befintliga privata aktörer och nya entreprenörer – alla är de välkomna, men det förutsätter probleminsikt. Här brister Wiqvist ännu; i hans värld är det inget problem att så mycket organiskt avfall förbränns istället för att återvinnas som biogas eller på andra sätt. Stora restaurangkedjor vill göra biogas och biodiesel av sitt ”hushållsliknande” avfall. Det får de inte idag. Det vill vi ändra. Wiqvist menar att biogastillskottet skulle bli litet. Vi är mer optimistiska. När fler aktörer får visa vad de kan göra med avfallet, får vi mer biogas, men också ett nytt tänkesätt – istället för att avfallet är ett problem som någon ska forsla bort, är det ett bränsle för den egna fordonsflottan. Wiqvist anger att ”Kommunernas ansvar gör att transporter och återvinning kan samordnas, vilket ger stora miljöfördelar, färre fordon och större rationalitet”. Tvärtom. Restaurangen och matkedjan måste låta kommunen hämta det organiska avfallet, medan resten av avfallet i allmänhet hämtas av privata återvinningsföretag, som inte får hämta matavfallet. Klart det inte minimerar transporterna! Inte heller gynnas utvecklingen av ny teknik av att matkedjor och andra förbjuds att lämna sitt avfall till en biogasentreprenör. Vi behöver föregångare och det är glädjande att de finns både kommunalt och bland de privata företagen. Men alltför många drar benen efter sig. Bananskalen i Stockholm och alltför många andra kommuner blir fortsatt inte till biogas, utan eldas upp. Det är dags att gå från ord till handling, med så många engagerade aktörer i samverkan som möjligt. Jakob Lagercrantz, Ordförande, Gröna Bilister.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

Biogasvisionen ska förverkligas

2010-02-26
Weine Wiqvist har rätt. Sverige behöver en ”strategi för hur samhället långsiktigt och effektivt ska ta till vara biogasen för energi- och klimatomställning”. Energimyndigheten ska ta fram en sådan strategi, men har inte alla kloka tankar själv – för att få en bra strategi bör alla berörda aktörer lufta och diskutera sina förslag. Just detta gjorde vi med vårt inlägg, som Wiqvist dock inte omedelbart mottog med öppna armar.

Förutom en strategi behöver vi konkret förändring, här och nu. Mer av det som kan komposteras och rötas bör bli biogas, mindre eldas upp. I år ska 35 % av matavfallet biologiskt behandlas, ett nationellt mål som knappast nås. Förbränningen av biologiskt avfall har ökat på senare år medan materialåtervinningen minskat. Samtidigt råder skriande brist på biogas i stora delar av landet.

Hur målet uppnås och av vem måste vara underordnat; låt marknaden lösa det inom ramen för tuffa miljökrav! Kommuner och deras bolag, befintliga privata aktörer och nya entreprenörer – alla är de välkomna, men det förutsätter probleminsikt. Här brister Wiqvist ännu; i hans värld är det inget problem att så mycket organiskt avfall förbränns istället för att återvinnas som biogas eller på andra sätt.

Stora restaurangkedjor vill göra biogas och biodiesel av sitt ”hushållsliknande” avfall. Det får de inte idag. Det vill vi ändra. Wiqvist menar att biogastillskottet skulle bli litet. Vi är mer optimistiska. När fler aktörer får visa vad de kan göra med avfallet, får vi mer biogas, men också ett nytt tänkesätt – istället för att avfallet är ett problem som någon ska forsla bort, är det ett bränsle för den egna fordonsflottan.

Wiqvist anger att ”Kommunernas ansvar gör att transporter och återvinning kan samordnas, vilket ger stora miljöfördelar, färre fordon och större rationalitet”. Tvärtom. Restaurangen och matkedjan måste låta kommunen hämta det organiska avfallet, medan resten av avfallet i allmänhet hämtas av privata återvinningsföretag, som inte får hämta matavfallet. Klart det inte minimerar transporterna! Inte heller gynnas utvecklingen av ny teknik av att matkedjor och andra förbjuds att lämna sitt avfall till en biogasentreprenör.

Vi behöver föregångare och det är glädjande att de finns både kommunalt och bland de privata företagen. Men alltför många drar benen efter sig. Bananskalen i Stockholm och alltför många andra kommuner blir fortsatt inte till biogas, utan eldas upp. Det är dags att gå från ord till handling, med så många engagerade aktörer i samverkan som möjligt.

Jakob Lagercrantz, Ordförande, Gröna Bilister.

Senaste nyheter