Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gävle Kommun vann Laddguldet 2017

https://www.klimatsmart.se/images/news/fortum-laddguldet250x181.jpg

Laddguldet som instiftats av Fortum Charge & Drive presenterade sin första laddguldsvinnare i tisdags. Vinnare blev Gävle Kommun. Av de sex nominerade finalisterna blev det tills sist Anders Holmsten som fick ta emot utmärkelsen och diplomet ut Annie Lööfs (C) hand vid ceremonin som ägde rum i Tankesmedjan Fores lokaler i Stockholm. - Vi är självklart mycket glada och stolta för att vårt arbete uppmärksammas på det här sättet, säger Anders Holmsten, affärsområdeschef för energitjänster på Gävle Energi. Det är många personer som jobbat målmedvetet med detta och vi kommer inte nöja oss med det här. Arbetet fortsätter och vi planerar nu att göra det ännu enklare för privatladdning i Gävle. Redan idag är all publik laddning gratis för våra invånare. Då den mesta laddningen i framtiden kommer ske i hemmet eller vid arbetsplatsen tittar vi nu på att erbjuda ett enkelt och smart system för detta. I höst kommer vi ha 166 st. nya laddplatser färdiga. Där har vi tack vare Klimatklivet fått ner investeringskostnaden på ett bra sätt, tycker vi. På frågan om vad som är nyckeln till att de lyckats så bra, svarar Anders att redan från Gävle Energis beslut att 1997 skaffa deras första elbil, genomsyrar detta tänk det miljöstrategiska program man arbetar efter. Alltifrån politiker till tjänstemän jobbar mot samma mål. Och den gemensamma synen har gjort det lätt att skapa samarbete. - Jag själv är väldigt nöjd hur vi i kommunen, Högskolan i Gävle och näringslivet har så lätt att samarbeta. Vi har jobbat hårt med att utveckla detta vidare och genom att vi har ett så tydligt fokus på förnybar energi är det lätt att ta nya kliv i den riktningen. Tack vare att vi använder vår klimatsmarta fjärrvärme till att värma fastigheterna så kan vi på så sätt använda elen till annat, bl.a. att driva bilar, så allt hänger ihop, menar Anders. - Vi har inte upplevt några allvarliga driftstörningar. Vi har inte t.ex. inte nåtts av information att någon blivit stående och fått ”eltorsk” på vägen. Även om uttrycket räckviddsångest förekommer så är det inget vi upplever som negativt. Vi kommer nu köpa in elbilar med 40 mils räckvidd så det kommer bli ett allt mindre orosmoment, avslutar Anders. Som god tvåa i tävlingen hamnade Östersunds kommun, tätt följd av Faluns Kommun som god trea. De tre övriga nominerade kommunerna var i år, Jönköping, Kalmar och Stockholm. Även dessa kommuner har nått långt i sitt arbete. Men en tävling kan som sagt bara ha en vinnare. Fast vid närmare eftertanke vinner vi alla lite grann på dessa kommuners framgångar. Vi gratulerar Gävle kommun till det första Laddguldet och önskar Anders och hans kollegor all lycka till i sin strävan till ett fossilfritt Gävle. / Jonas Jernberg, Klimatsmart.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Andreas Sandmon

Dela på Facebook

Gävle Kommun vann Laddguldet 2017

2017-09-09
Vinnarna av laddguldet 2017
Laddguldet som instiftats av Fortum Charge & Drive presenterade sin första laddguldsvinnare i tisdags.

Vinnare blev Gävle Kommun. Av de sex nominerade finalisterna blev det tills sist Anders Holmsten som fick ta emot utmärkelsen och diplomet ut Annie Lööfs (C) hand vid ceremonin som ägde rum i Tankesmedjan Fores lokaler i Stockholm.

- Vi är självklart mycket glada och stolta för att vårt arbete uppmärksammas på det här sättet, säger Anders Holmsten, affärsområdeschef för energitjänster på Gävle Energi.

Det är många personer som jobbat målmedvetet med detta och vi kommer inte nöja oss med det här. Arbetet fortsätter och vi planerar nu att göra det ännu enklare för privatladdning i Gävle.

Redan idag är all publik laddning gratis för våra invånare. Då den mesta laddningen i framtiden kommer ske i hemmet eller vid arbetsplatsen tittar vi nu på att erbjuda ett enkelt och smart system för detta. I höst kommer vi ha 166 st. nya laddplatser färdiga. Där har vi tack vare Klimatklivet fått ner investeringskostnaden på ett bra sätt, tycker vi.

På frågan om vad som är nyckeln till att de lyckats så bra, svarar Anders att redan från Gävle Energis beslut att 1997 skaffa deras första elbil, genomsyrar detta tänk det miljöstrategiska program man arbetar efter. Alltifrån politiker till tjänstemän jobbar mot samma mål. Och den gemensamma synen har gjort det lätt att skapa samarbete.

- Jag själv är väldigt nöjd hur vi i kommunen, Högskolan i Gävle och näringslivet har så lätt att samarbeta. Vi har jobbat hårt med att utveckla detta vidare och genom att vi har ett så tydligt fokus på förnybar energi är det lätt att ta nya kliv i den riktningen. Tack vare att vi använder vår klimatsmarta fjärrvärme till att värma fastigheterna så kan vi på så sätt använda elen till annat, bl.a. att driva bilar, så allt hänger ihop, menar Anders.

- Vi har inte upplevt några allvarliga driftstörningar. Vi har inte t.ex. inte nåtts av information att någon blivit stående och fått ”eltorsk” på vägen. Även om uttrycket räckviddsångest förekommer så är det inget vi upplever som negativt. Vi kommer nu köpa in elbilar med 40 mils räckvidd så det kommer bli ett allt mindre orosmoment, avslutar Anders.

Som god tvåa i tävlingen hamnade Östersunds kommun, tätt följd av Faluns Kommun som god trea. De tre övriga nominerade kommunerna var i år, Jönköping, Kalmar och Stockholm. Även dessa kommuner har nått långt i sitt arbete. Men en tävling kan som sagt bara ha en vinnare. Fast vid närmare eftertanke vinner vi alla lite grann på dessa kommuners framgångar.

Vi gratulerar Gävle kommun till det första Laddguldet och önskar Anders och hans kollegor all lycka till i sin strävan till ett fossilfritt Gävle.

/ Jonas Jernberg, Klimatsmart.se

Senaste nyheter