Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ansvaret för textilavfallet ska utredas

https://www.klimatsmart.se/images/news/isabella-lovin240x160.jpg

Regeringen har beslutat om en utredning som ska se hur producenterna kan få ansvar över omhändertagandet av vårt textilavfall. Regeringen har utsett Birgitta Losman vid högskolan i Borås som särskild utredare. Textiltillverkning har en stor miljöpåverkan, men rätt använt kan textilavfall vara en värdefull resurs i en cirkulär ekonomi. Flera aktörer inom textilbranschen är redan aktiva i miljöfrågan och senast 2025 ska alla EU-länder samla in textilavfall separat. Men vem som ska ta hand om de stora mängder textilavfall som uppstår behöver förtydligas. Därför tillsätter regeringen en utredning som ska föreslå ett producentansvar för textilier, det vill säga att producenterna av textil ska ta ansvar för det textilavfall som uppstår. – Kläder och mode är en miljardindustri med en mycket stor miljöpåverkan. Det är självklart att klädproducenterna precis som producenter av andra återvinningsbara material måste ta ett ansvar för sina produkter från vaggan till graven. Därför tillsätter regeringen nu en utredning för att se hur ett producentansvar för textilier kan utformas, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Utredningen har i uppdrag att föreslå ett producentansvar som säkerställer separat insamling av textilier för både återanvändning och textilavfall för återvinning. Utredaren Birgitta Losman är samordnare för hållbar utveckling vid högskolan i Borås. Utredningen är en del av genomförandet av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Utredningen ska redovisa sitt betänkande senast den 10 december 2020.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Ansvaret för textilavfallet ska utredas

2020-01-06
Isabella Lövin, miljö- och klimatminister
Regeringen har beslutat om en utredning som ska se hur producenterna kan få ansvar över omhändertagandet av vårt textilavfall. Regeringen har utsett Birgitta Losman vid högskolan i Borås som särskild utredare.

Textiltillverkning har en stor miljöpåverkan, men rätt använt kan textilavfall vara en värdefull resurs i en cirkulär ekonomi. Flera aktörer inom textilbranschen är redan aktiva i miljöfrågan och senast 2025 ska alla EU-länder samla in textilavfall separat. Men vem som ska ta hand om de stora mängder textilavfall som uppstår behöver förtydligas. Därför tillsätter regeringen en utredning som ska föreslå ett producentansvar för textilier, det vill säga att producenterna av textil ska ta ansvar för det textilavfall som uppstår.

– Kläder och mode är en miljardindustri med en mycket stor miljöpåverkan. Det är självklart att klädproducenterna precis som producenter av andra återvinningsbara material måste ta ett ansvar för sina produkter från vaggan till graven. Därför tillsätter regeringen nu en utredning för att se hur ett producentansvar för textilier kan utformas, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Utredningen har i uppdrag att föreslå ett producentansvar som säkerställer separat insamling av textilier för både återanvändning och textilavfall för återvinning.

Utredaren Birgitta Losman är samordnare för hållbar utveckling vid högskolan i Borås. Utredningen är en del av genomförandet av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Utredningen ska redovisa sitt betänkande senast den 10 december 2020.

Senaste nyheter