Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Trivselhus utmanar småhusbranschen i Almedalen

https://www.klimatsmart.se/images/news/movehome-smahus250x205.jpg

Små hus – stora miljöbovar? Dags för småhusbranschen att ta hållbarhet på allvar och göra det lättare att göra rätt.” Det är temat när hustillverkaren Trivselhus i år intar Almedalsveckan för att väcka debatt kring en hållbar småhusbransch. Vi tillbringar en stor del av våra liv i en osund inomhusmiljö många gånger fylld av hälsovådliga kemikalier. Men hustillverkare som går i bräschen för sunda boendemiljöer möter motstånd: – Regelverket släpar efter och dagens byggnormer är inte fullt anpassade för en mer hållbar produktion. Det ska vara lätt att göra rätt, men där är vi tyvärr inte idag, säger Pernilla Enkler, hållbarhetschef på Trivselhus och systervarumärket Movehome. Den småländska hustillverkaren vill väcka debatt kring småhusbranschens ansvar och roll i omställningen till en mer hållbar produktion. Ett viktigt forum för det arbetet blir Almedalsveckan i Visby vecka 27, där hustillverkaren diskuterar just hur bransch, regelverk och industri ska komma ikapp utvecklingen. Seminariet hålls den 5 juli klockan 10.45 - 11.30 på Dagens Nyheters scen (Strandvägen 4, korsningen Strandvägen/Donnersgatan). På scen deltar Lena Hagert Pilenås, Enhetschef för Hållbart byggande och Hållbara produkter, Boverket, Ragnar Unge, VD på Miljömärkning Sverige och kulturantropolog Katarina Graffman. – Vi åker till Almedalen för att berätta om våra erfarenheter av ett framgångsrikt förändringsarbete och vi ser fram emot en hel del diskussion då det är ett ämne som berör många människor. Intresset för hållbara hem bara växer och det är en resa vi vill fortsätta att göra, för att utmana både oss själva – och branschen, säger Pernilla Enkler. Trivselhus fattade beslut om att Svanenmärka samtliga husmodeller för systervarumärket Movehome redan för ett år sedan. Svanenmärkningen innebär att allt material i modellerna har inspekterats för att garantera att de lever upp till de höga miljökrav som Svanen ställer. Husen har också granskats ur ett livscykelperspektiv. – Det känns riktigt bra att kunna erbjuda hem som är helt fria från hälsovådliga kemikalier. Vi vill förstås inte nöja oss med det. Vi vill ställa högre krav på samhället och vara en förebild i småhusbranschen. Stå på barrikaden så att fler följer efter och utvecklar sitt hållbarhetstänk, säger Pernilla Enkler.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Trivselhus utmanar småhusbranschen i Almedalen

2017-06-27
Svanenmärkt hus från Movehome
Små hus – stora miljöbovar? Dags för småhusbranschen att ta hållbarhet på allvar och göra det lättare att göra rätt.” Det är temat när hustillverkaren Trivselhus i år intar Almedalsveckan för att väcka debatt kring en hållbar småhusbransch.

Vi tillbringar en stor del av våra liv i en osund inomhusmiljö många gånger fylld av hälsovådliga kemikalier. Men hustillverkare som går i bräschen för sunda boendemiljöer möter motstånd:

– Regelverket släpar efter och dagens byggnormer är inte fullt anpassade för en mer hållbar produktion. Det ska vara lätt att göra rätt, men där är vi tyvärr inte idag, säger Pernilla Enkler, hållbarhetschef på Trivselhus och systervarumärket Movehome.

Den småländska hustillverkaren vill väcka debatt kring småhusbranschens ansvar och roll i omställningen till en mer hållbar produktion. Ett viktigt forum för det arbetet blir Almedalsveckan i Visby vecka 27, där hustillverkaren diskuterar just hur bransch, regelverk och industri ska komma ikapp utvecklingen. Seminariet hålls den 5 juli klockan 10.45 - 11.30 på Dagens Nyheters scen (Strandvägen 4, korsningen Strandvägen/Donnersgatan). På scen deltar Lena Hagert Pilenås, Enhetschef för Hållbart byggande och Hållbara produkter, Boverket, Ragnar Unge, VD på Miljömärkning Sverige och kulturantropolog Katarina Graffman.

– Vi åker till Almedalen för att berätta om våra erfarenheter av ett framgångsrikt förändringsarbete och vi ser fram emot en hel del diskussion då det är ett ämne som berör många människor. Intresset för hållbara hem bara växer och det är en resa vi vill fortsätta att göra, för att utmana både oss själva – och branschen, säger Pernilla Enkler.

Trivselhus fattade beslut om att Svanenmärka samtliga husmodeller för systervarumärket Movehome redan för ett år sedan. Svanenmärkningen innebär att allt material i modellerna har inspekterats för att garantera att de lever upp till de höga miljökrav som Svanen ställer. Husen har också granskats ur ett livscykelperspektiv.

– Det känns riktigt bra att kunna erbjuda hem som är helt fria från hälsovådliga kemikalier. Vi vill förstås inte nöja oss med det. Vi vill ställa högre krav på samhället och vara en förebild i småhusbranschen. Stå på barrikaden så att fler följer efter och utvecklar sitt hållbarhetstänk, säger Pernilla Enkler.
Källa: Trivselhus

Senaste nyheter