Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny kalkylator visar stora vinster med ekologiskt

https://www.klimatsmart.se/images/news/snf-ekoeffekten182x257.jpg

Genom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas. Det visar den digitala kalkylatorn ”Ekoeffekten” som Naturskyddsföreningen nu lanserar. Försäljningen av kemiska bekämpningsmedel ökar i Sverige för tredje året i rad. I dag besprutas åkrarna dubbelt så ofta som på nittiotalet, enligt nya siffror från Kemikalieinspektionen. Tyvärr utgör medlen som används en lika stor risk för miljön idag som de gjorde för 25 år sedan. – Utvecklingen går åt helt fel håll när besprutningen med bekämpningsmedel ökar, men tillsammans kan vi vända trenden. Att välja ekologiskt i matbutiken är ett av de viktigaste valen du kan göra för att rädda vår biologiska mångfald, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Vilken skillnad gör det att byta ut vardagsmaten till eko under ett år? Naturskyddsföreningens nya kalkylator ”Ekoeffekten” visar hur mycket naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel som stoppas när du som konsument byter ut en konventionellt producerad vara till en ekologisk. Uträkningen kan också göras för en familj, skola eller stad och då blir effekten betydligt större. Exempel på vinsterna med ekologiskt: • Att byta till ekologiska varor i en enda matkasse stoppar 5 liter naturfrämmande bekämpningsmedel och drygt 6 kilo konstgödsel. • Om alla barnfamiljer i Sverige byter ut sin spagetti och köttfärssås till ekologisk en enda gång så stoppas 1 miljon liter bekämpningsmedel och 1400 ton konstgödsel. Dessutom slipper en yta motsvarande 7000 fotbollsplaner (3800 hektar mark) bli besprutad med naturfrämmande bekämpningsmedel. • Om en skola byter ut endast nötkött, potatis och hårdost till ekologiskt, stoppas 1500 liter bekämpningsmedel och 2 ton konstgödsel varje år. Samtidigt lämnas en yta motsvarande 10 fotbollsplaner (5,5 hektar mark) obesprutad. Bekämpningsmedel leder till minskad biologisk mångfald, kan orsaka insektsdöd och utgöra en risk för människors hälsa. Konstgödsel driver på klimatkrisen och leder till övergödning i våra hav, sjöar och vattendrag. – Kalkylatorn är ett viktigt visuellt verktyg som vi tror kommer bli en ögonöppnare för konsumenter. När du byter till ekologiskt ger det stora positiva effekter för både djur och natur, säger Karin Lexén.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny kalkylator visar stora vinster med ekologiskt

2023-09-06
Ekologisk mat hjälper miljön
Genom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas. Det visar den digitala kalkylatorn ”Ekoeffekten” som Naturskyddsföreningen nu lanserar.

Försäljningen av kemiska bekämpningsmedel ökar i Sverige för tredje året i rad. I dag besprutas åkrarna dubbelt så ofta som på nittiotalet, enligt nya siffror från Kemikalieinspektionen. Tyvärr utgör medlen som används en lika stor risk för miljön idag som de gjorde för 25 år sedan.

– Utvecklingen går åt helt fel håll när besprutningen med bekämpningsmedel ökar, men tillsammans kan vi vända trenden. Att välja ekologiskt i matbutiken är ett av de viktigaste valen du kan göra för att rädda vår biologiska mångfald, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Vilken skillnad gör det att byta ut vardagsmaten till eko under ett år? Naturskyddsföreningens nya kalkylator ”Ekoeffekten” visar hur mycket naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel som stoppas när du som konsument byter ut en konventionellt producerad vara till en ekologisk. Uträkningen kan också göras för en familj, skola eller stad och då blir effekten betydligt större.

Exempel på vinsterna med ekologiskt:

• Att byta till ekologiska varor i en enda matkasse stoppar 5 liter naturfrämmande bekämpningsmedel och drygt 6 kilo konstgödsel.

• Om alla barnfamiljer i Sverige byter ut sin spagetti och köttfärssås till ekologisk en enda gång så stoppas 1 miljon liter bekämpningsmedel och 1400 ton konstgödsel. Dessutom slipper en yta motsvarande 7000 fotbollsplaner (3800 hektar mark) bli besprutad med naturfrämmande bekämpningsmedel.

• Om en skola byter ut endast nötkött, potatis och hårdost till ekologiskt, stoppas 1500 liter bekämpningsmedel och 2 ton konstgödsel varje år. Samtidigt lämnas en yta motsvarande 10 fotbollsplaner (5,5 hektar mark) obesprutad.

Bekämpningsmedel leder till minskad biologisk mångfald, kan orsaka insektsdöd och utgöra en risk för människors hälsa. Konstgödsel driver på klimatkrisen och leder till övergödning i våra hav, sjöar och vattendrag.

– Kalkylatorn är ett viktigt visuellt verktyg som vi tror kommer bli en ögonöppnare för konsumenter. När du byter till ekologiskt ger det stora positiva effekter för både djur och natur, säger Karin Lexén.

Här är länken till kalkylatorn:
www.naturskyddsforeningen.se/kampanj/ekoeffekten/

Senaste nyheter