
Redaktör:
Jens Ljunggren
Gör din egna ekologiska semla
2012-02-20

Nu är snart fettisdagen här, den underbara semlan som smakar så gott och ljuvligt kan även göras på ekologiskt vis, vi har tipset för dig som vill baka en ekologisk semla. Försök göra semlan så ekologisk som möjligt, om det inte går att få tag på alla ekologiska ingredienser är det inte någon förlust, försöka baka semla så ekologisk som möjligt – det är en vinst.
Recept för 15-20 semlor beroende på hur stora du göra dem.
När vi inte har angivit inköpsställen finns den ekologiska varan att köpa i välsorterade mataffärer runt om i Sverige. Vi har köpt ingredienserna på en lokal ICA-butik men alla butiker har inte samma utbud, vi hittade exempelvis inte ekologisk jäst, vispgrädde eller mandelmassan på ICA-butiken vi besökte!
75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma malen
1 dl ägg till pensling
Fyllningen:
300 gram mandelmassa
1 dl mjöl
3 dl vispgrädde
florsocker silas över de nygräddade semlorna
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull, häll i 2,5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
- Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
- Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
- Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.
Sedan är det bara att äta dessa goda bullar!
Skrivet av Irena Aracic på bloggen En lagom dos grönt.
Köpställen:
Ekologisk salt från kvarn: www.spicemaster.se
Ekologisk kademumma: www.ekoexpressen.se
Recept för 15-20 semlor beroende på hur stora du göra dem.
När vi inte har angivit inköpsställen finns den ekologiska varan att köpa i välsorterade mataffärer runt om i Sverige. Vi har köpt ingredienserna på en lokal ICA-butik men alla butiker har inte samma utbud, vi hittade exempelvis inte ekologisk jäst, vispgrädde eller mandelmassan på ICA-butiken vi besökte!
75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma malen
1 dl ägg till pensling
Fyllningen:
300 gram mandelmassa
1 dl mjöl
3 dl vispgrädde
florsocker silas över de nygräddade semlorna
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull, häll i 2,5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
- Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
- Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
- Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.
Sedan är det bara att äta dessa goda bullar!
Skrivet av Irena Aracic på bloggen En lagom dos grönt.
Köpställen:
Ekologisk salt från kvarn: www.spicemaster.se
Ekologisk kademumma: www.ekoexpressen.se
Källa: En lagom dos grönt
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-05
KRAV skärper reglerna för ökad hållbarhetMed nya regler för bland annat växtodling och klimat tog KRAV under 2020 ytterligare steg för att… -
2021-04-30
Stora Coop bäst på ekologiskt i SundsvallStora Coop i Sundsvall är bäst på ekologiskt 2021 och prisas av KRAV. Med utmärkelsen vill KRAV… -
2021-03-22
ICA Kvantum i Falkenberg tilldelas Årets Ekopris 2021White Guide Green utser varje år Sveriges mest hållbara matbutiker enligt olika… -
2021-03-05
KRAV lanserar ny app och hemsida för sitt regelverkKRAV tar nu nästa steg i sin digitala omställning, genom att lansera en digital plattform och en…