Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Prestigefullt pris till ekologisk grönsaksodlare i Skåne

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-niklasson250x190.jpg

Elin och Andreas Niklasson från Knislinge i nordöstra Skåne är Årets Omläggare 2018. Vinnarna har satsat på ett brett utbud av ekologiska grönsaker som säljs både i egna gårdsbutiker och till restauranger i Skåne. Utmärkelsen Årets Omläggare delades ut av KRAV på torsdagens Ekogala i Stockholm. Priset delas ut till någon som med mod, kreativitet och affärsmässighet under 2018 ställt om till KRAV-certifierad produktion, har mark i karens eller börjat med nytt djurslag. Priset kan även gå till lantbrukare som satsar på nya innovativa grödor, förädlar egna råvaror, har utvecklat café- eller besöksverksamhet eller som gjort betydande hållbarhetssatsningar. - Vår drivkraft är att utvecklas som människor och att komma ännu närmare konsumenterna. Vi har ett väldigt omväxlande jobb som ger mycket glädje, säger grönsaksodlare Andreas Niklasson. Han berättar att deras nästa satsning blir naturbeteskött. Elin och Andreas Niklasson odlar ett brett utbud av ekologiska grönsaker i liten skala. Företaget började med att lägga om 50 hektar under 2017 och har under 2018 lagt till ytterligare 70 hektar i KRAV-certifierad produktion. På gården i Knislinge finns även ett sjuttiotal nötkreatur av rasen Highland Cattle och Angus. - Elin och Andreas har visat prov på nytänkande genom sin omställning från traditionell odling av potatis till KRAV-certifierad produktion och planerar odling av vitlök och kronärtskocka. Dessutom gynnas närliggande restauranger genom att grönsaker säljs vidare via grossisten Bondens Skafferi, säger Anita Falkenek, vd på KRAV. Motivering Årets Omläggare: ”För en seriös satsning på att lägga om från en intensivt bekämpad gröda till ett bredare utbud för närmarknad och restaurang. Omläggningen görs med stort engagemang och mycket kunskap, och omfattar också stora delar av övrig växtodling.”

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Prestigefullt pris till ekologisk grönsaksodlare i Skåne

2019-03-08
Elin och Andreas Niklasson
Elin och Andreas Niklasson från Knislinge i nordöstra Skåne är Årets Omläggare 2018. Vinnarna har satsat på ett brett utbud av ekologiska grönsaker som säljs både i egna gårdsbutiker och till restauranger i Skåne.

Utmärkelsen Årets Omläggare delades ut av KRAV på torsdagens Ekogala i Stockholm. Priset delas ut till någon som med mod, kreativitet och affärsmässighet under 2018 ställt om till KRAV-certifierad produktion, har mark i karens eller börjat med nytt djurslag. Priset kan även gå till lantbrukare som satsar på nya innovativa grödor, förädlar egna råvaror, har utvecklat café- eller besöksverksamhet eller som gjort betydande hållbarhetssatsningar.

- Vår drivkraft är att utvecklas som människor och att komma ännu närmare konsumenterna. Vi har ett väldigt omväxlande jobb som ger mycket glädje, säger grönsaksodlare Andreas Niklasson. Han berättar att deras nästa satsning blir naturbeteskött.

Elin och Andreas Niklasson odlar ett brett utbud av ekologiska grönsaker i liten skala. Företaget började med att lägga om 50 hektar under 2017 och har under 2018 lagt till ytterligare 70 hektar i KRAV-certifierad produktion. På gården i Knislinge finns även ett sjuttiotal nötkreatur av rasen Highland Cattle och Angus.

- Elin och Andreas har visat prov på nytänkande genom sin omställning från traditionell odling av potatis till KRAV-certifierad produktion och planerar odling av vitlök och kronärtskocka. Dessutom gynnas närliggande restauranger genom att grönsaker säljs vidare via grossisten Bondens Skafferi, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Motivering Årets Omläggare:

”För en seriös satsning på att lägga om från en intensivt bekämpad gröda till ett bredare utbud för närmarknad och restaurang. Omläggningen görs med stort engagemang och mycket kunskap, och omfattar också stora delar av övrig växtodling.”
Källa: KRAV

Senaste nyheter