Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lättlagad ekologisk vegomat efterfrågas allt mer

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-tempeh250x107.jpg

Efterfrågan på vegetarisk och bekväm mat ökar. Nu kommer även KRAV-märkta vego-snabbmaten - vegetariska, proteinrika, ekologiska alternativ till kött ofta gjorda på svenska råvaror. – Många konsumenter prioriterar i allt högre grad tid, bekvämlighet och hälsa. Då känns det verkligen bra att det blir lättare att hitta snabblagad mat från vegetabilier som är ekologiskt och hållbart odlade, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, säger Anita Falkenek, vd på KRAV. Försäljningen av växtbaserade proteinrika livsmedel (färska och frysta) har de senaste tre åren växt med 16 procent per år och en fortsatt stark tillväxt förväntas, enligt uppgifter från konsultföretaget Macklean. Två av de produkttyper det handlar om är köttsubstitut och växtbaserat kött. En tredje typ av produkt är vegetariska proteinrika alternativ till kött med hälsosam profil. I den kategorin återfinns KRAV-märkt vego-snabbmat, hel- eller halvfabrikat. Allt fler sådana KRAV-märkta vego-rätter är att vänta sedan KRAV vid årsskiftet såg över sina regler för sammansatta livsmedel. 90 procent KRAV och resten EU-eko: De nya reglerna innebär fortfarande att en KRAV-märkt sammansatt produkt måste innehålla 100 procent ekologiska ingredienser, men 90 procent måste nu vara KRAV-godkända (tidigare krävdes att 95 procent skulle vara KRAV-godkända). Återstående 10 procent av ingredienserna ska nu vara ekologiska enligt EU:s regler. – Vi kunde göra den förändringen eftersom vi kraftfullt överträffar konsumenternas förväntningar på andelen KRAV i KRAV-märkta rätter. Dessutom är det främst volymmässigt mindre ingredienser som kryddor som kan göra att en produkt inte blir ekonomiskt försvarbar, säger Anita Falkenek. Den sänkta andelen KRAV-märkta ingredienser kan bidra till en ökad marknad för råvaror som kan odlas i Sverige. Detta är tydligt i de KRAV-märkta hel- och halvfabrikat som nu finns ute i butikerna. Eko-vego på ärter och lupin: Exempelvis har Coop har i sitt Änglamark-sortiment tandoori-nuggets av gula ärter och picklad ärtstubbe. Kung Markatta har tagit fram tempeh gjord på ärter och bondbönor, och fler producenter är på gång med liknande produkter. Ytterligare ett svenskt företag som producerar KRAV-märkt vegetarisk ”snabbmat” är Green Kitchen. Deras Temp:ish gör sig lika bra i wraps som i thailändska rätter eller på pizza, om man får tro Sophia Lovén, som har tagit fram produkten. – Vi vill inspirera till god och lättlagad mat, Temp:ish är klar att äta på sju minuter. Det ska vara enkelt att laga nyttig, vegansk, ekologisk, hållbar och dessutom god mat, säger Sophia Lovén. Temp:ish tillverkas av skånsk KRAV-märkt sötlupin (ej att förväxla med oätlig blomsterlupin), och är helt fri från e-nummer och andra tillsatser. Ännu säljs den bara till restauranger i Skåneregionen, men företaget arbetar för bredda försäljningen till även andra kanaler.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lättlagad ekologisk vegomat efterfrågas allt mer

2020-04-03
Snabblagade ekologisk tempeh
Efterfrågan på vegetarisk och bekväm mat ökar. Nu kommer även KRAV-märkta vego-snabbmaten - vegetariska, proteinrika, ekologiska alternativ till kött ofta gjorda på svenska råvaror.

– Många konsumenter prioriterar i allt högre grad tid, bekvämlighet och hälsa. Då känns det verkligen bra att det blir lättare att hitta snabblagad mat från vegetabilier som är ekologiskt och hållbart odlade, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Försäljningen av växtbaserade proteinrika livsmedel (färska och frysta) har de senaste tre åren växt med 16 procent per år och en fortsatt stark tillväxt förväntas, enligt uppgifter från konsultföretaget Macklean. Två av de produkttyper det handlar om är köttsubstitut och växtbaserat kött.

En tredje typ av produkt är vegetariska proteinrika alternativ till kött med hälsosam profil. I den kategorin återfinns KRAV-märkt vego-snabbmat, hel- eller halvfabrikat. Allt fler sådana KRAV-märkta vego-rätter är att vänta sedan KRAV vid årsskiftet såg över sina regler för sammansatta livsmedel.

90 procent KRAV och resten EU-eko:

De nya reglerna innebär fortfarande att en KRAV-märkt sammansatt produkt måste innehålla 100 procent ekologiska ingredienser, men 90 procent måste nu vara KRAV-godkända (tidigare krävdes att 95 procent skulle vara KRAV-godkända). Återstående 10 procent av ingredienserna ska nu vara ekologiska enligt EU:s regler.

– Vi kunde göra den förändringen eftersom vi kraftfullt överträffar konsumenternas förväntningar på andelen KRAV i KRAV-märkta rätter. Dessutom är det främst volymmässigt mindre ingredienser som kryddor som kan göra att en produkt inte blir ekonomiskt försvarbar, säger Anita Falkenek.

Den sänkta andelen KRAV-märkta ingredienser kan bidra till en ökad marknad för råvaror som kan odlas i Sverige. Detta är tydligt i de KRAV-märkta hel- och halvfabrikat som nu finns ute i butikerna.

Eko-vego på ärter och lupin:

Exempelvis har Coop har i sitt Änglamark-sortiment tandoori-nuggets av gula ärter och picklad ärtstubbe. Kung Markatta har tagit fram tempeh gjord på ärter och bondbönor, och fler producenter är på gång med liknande produkter.

Ytterligare ett svenskt företag som producerar KRAV-märkt vegetarisk ”snabbmat” är Green Kitchen. Deras Temp:ish gör sig lika bra i wraps som i thailändska rätter eller på pizza, om man får tro Sophia Lovén, som har tagit fram produkten.

– Vi vill inspirera till god och lättlagad mat, Temp:ish är klar att äta på sju minuter. Det ska vara enkelt att laga nyttig, vegansk, ekologisk, hållbar och dessutom god mat, säger Sophia Lovén.

Temp:ish tillverkas av skånsk KRAV-märkt sötlupin (ej att förväxla med oätlig blomsterlupin), och är helt fri från e-nummer och andra tillsatser. Ännu säljs den bara till restauranger i Skåneregionen, men företaget arbetar för bredda försäljningen till även andra kanaler.
Källa: KRAV

Senaste nyheter