Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svenskt vinhus lanserar världens första alkoholfria naturviner

https://www.klimatsmart.se/images/news/oddbird-naturvinutanalkohol250x284.jpg

12 maj lanserade det svenska vinhuset Oddbird världens första alkoholbefriade organiska och spontanjästa viner utan tillsatser. Vindruvorna odlas på vulkanjord i den italienska regionen Breganze med en minimal klimatpåverkan. Det två vinerna är Oddbird Low Intervention Organic White No. 1 och Low Intervention Organic Red No. 1 som odlats på mineralrika jordar på hög höjd i Breganze i Veneto i norra Italien. Odlingen sker helt organiskt utan konstgödsel, konstbevattning eller besprutning vilket främjar smaken på vinet samt även områdets höga biodiversitet av djur, växter och insekter. CO2-avtrycket är flera gånger lägre än från en vanlig vingård. – Vi har skapat världens första alkoholbefriade naturviner där man faktiskt får uppleva platsen, naturen och klimatet där de odlas, säger Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird. Det utsatta klimatet på vulkanjord på hög höjd, samt den organiska odlingen, gör att vinrankorna får arbeta hårt. Resultatet är en naturlig styrka i vinet som klarar processen när alkoholen avlägsnas utan att tappa sin unika karaktär. Oddbird Organic Low Intervention No. 1 och är de första i en hel serie av alkoholbefriade naturviner från olika vingårdar i världen. Samtliga naturviner från Oddbird kommer endast att lanseras en enda gång i limiterad upplaga. Upplagan för det vita vinet är 8 000 flaskor och för det röda vinet 10 000 flaskor med försäljning i USA och England samt i Sverige och EU genom Oddbirds webbshop. Premiären i Sverige sker 12 maj där priset för vinerna är 109 kronor vardera. Om Oddbird Low Intervention Organic White No. 1: Det vita alkoholbefriade naturvinet tillverkas av de lokala druvsorterna Vespaiola och Garganega. Vespiola har en mycket hög syra i kombination med en naturligt hög sockernivå vilket ger välstrukturerade och långlivade viner. Garganega är en aromatisk druva som får en hög mineralitet från vulkanjordarna. Vinet jäser på ståltankar för friskhet. I smaken finns toner av augustipäron, stenfrukt, bivax samt en ren, frisk och mineralrik citrussyra. Om Oddbird Low Intervention Organic Red No. 1: Det röda alkoholbefriade vinet är en blandning av Merlot och Pinot Noir som båda vinifierats i små volymer i använda ekfat. Därefter lagras Merlotvinet i franska ekfat på 225 liter medan en del av Pinot Noir-vinet får ligga på franska 500-liters ekfat. I den färdiga blandningen står Merlot för fruktighet och friskhet medan Pinot Noir ger vinet längd och finess. I smaken finns toner av blåbär, björnbär och mörka körsbär samt stall och ekfat. I eftersmaken finns tydliga men mjuka tanniner. Oddbird Low Intervention Organic Red No. 1 serveras gärna lätt kylt runt 16 grader.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svenskt vinhus lanserar världens första alkoholfria naturviner

2021-05-15
Alkoholfria naturviner
12 maj lanserade det svenska vinhuset Oddbird världens första alkoholbefriade organiska och spontanjästa viner utan tillsatser. Vindruvorna odlas på vulkanjord i den italienska regionen Breganze med en minimal klimatpåverkan.

Det två vinerna är Oddbird Low Intervention Organic White No. 1 och Low Intervention Organic Red No. 1 som odlats på mineralrika jordar på hög höjd i Breganze i Veneto i norra Italien. Odlingen sker helt organiskt utan konstgödsel, konstbevattning eller besprutning vilket främjar smaken på vinet samt även områdets höga biodiversitet av djur, växter och insekter. CO2-avtrycket är flera gånger lägre än från en vanlig vingård.

– Vi har skapat världens första alkoholbefriade naturviner där man faktiskt får uppleva platsen, naturen och klimatet där de odlas, säger Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird. Det utsatta klimatet på vulkanjord på hög höjd, samt den organiska odlingen, gör att vinrankorna får arbeta hårt. Resultatet är en naturlig styrka i vinet som klarar processen när alkoholen avlägsnas utan att tappa sin unika karaktär.

Oddbird Organic Low Intervention No. 1 och är de första i en hel serie av alkoholbefriade naturviner från olika vingårdar i världen. Samtliga naturviner från Oddbird kommer endast att lanseras en enda gång i limiterad upplaga. Upplagan för det vita vinet är 8 000 flaskor och för det röda vinet 10 000 flaskor med försäljning i USA och England samt i Sverige och EU genom Oddbirds webbshop. Premiären i Sverige sker 12 maj där priset för vinerna är 109 kronor vardera.

Om Oddbird Low Intervention Organic White No. 1:
Det vita alkoholbefriade naturvinet tillverkas av de lokala druvsorterna Vespaiola och Garganega. Vespiola har en mycket hög syra i kombination med en naturligt hög sockernivå vilket ger välstrukturerade och långlivade viner. Garganega är en aromatisk druva som får en hög mineralitet från vulkanjordarna. Vinet jäser på ståltankar för friskhet. I smaken finns toner av augustipäron, stenfrukt, bivax samt en ren, frisk och mineralrik citrussyra.

Om Oddbird Low Intervention Organic Red No. 1:
Det röda alkoholbefriade vinet är en blandning av Merlot och Pinot Noir som båda vinifierats i små volymer i använda ekfat. Därefter lagras Merlotvinet i franska ekfat på 225 liter medan en del av Pinot Noir-vinet får ligga på franska 500-liters ekfat.

I den färdiga blandningen står Merlot för fruktighet och friskhet medan Pinot Noir ger vinet längd och finess. I smaken finns toner av blåbär, björnbär och mörka körsbär samt stall och ekfat. I eftersmaken finns tydliga men mjuka tanniner. Oddbird Low Intervention Organic Red No. 1 serveras gärna lätt kylt runt 16 grader.
Källa: Oddbird

Senaste nyheter