
Redaktör:
Gita Ljunggren
WWF hittar nya lösningar för jätteräkor
2012-05-04

Den globala marknaden med jätteräkor är en växande miljardindustri. De svenska miljöorganisationerna har i princip bojkottat tropiska jätteräkor i mer än 20 års tid. Trots detta ökar hela tiden produktionen. Därför är det nu dags att pröva nya lösningar, menar WWF som deltar i en internationell dialogprocess kring odlad fisk och skaldjur.
Odlingarna av jätteräkor är i dag en miljömässig och social katastrof. Handeln med jätteräkor är helt oreglerad och ohållbar. Samtidigt ökar andelen odlad fisk enligt FNs livsmedelsorgan FAO. Idag importerar till exempel EU drygt 70 procent av den fisk som invånarna konsumerar varav hälften är odlad.
– Vi kan inte fortsätta med de dåliga räkodlingar vi har idag. Vi måste agera och få till stånd förändringar. Därför stöttar vi arbetet med det globala certifieringsorganet Aquaculture Stewardship Council, ASC, så att världens konsumenter och handel kan göra skillnad genom att välja mellan bättre och sämre odlade räkor. Målet är att vi ska kunna välja fisk och skaldjur som kan spåras från odling till tallrik, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
WWF har i flera år deltagit i en global rundabordsprocess med tusentals intressenter som forskare, miljöorganisationer, producenter och odlare. Förslag till krav har tagits fram för en rad arter - bland annat hajmal, tilapia, lax och jätteräkor.
– Målet med certifieringen är få till stånd stora förbättringar för människor och miljö genom att produktionen blir mer ansvarsfull. Människor i utvecklingsländer ska också kunna få inkomstmöjligheter. Vi vet ännu inte hur det går men en sak är säker – vi måste hitta nya vägar, säger Håkan Wirtén.
Certifieringen innebär minskad användning av antibiotika, kemikalier och krav på reningssystem. Till exempel får odlingar inte anläggas på mark där mangrove avverkats efter 1999 och hänsyn måste tas till vilda arter och naturmiljöer. Lika viktigt är det att ta sociala hänsyn och ha samråd med byalag och lokalbefolkningar.
– I år testas de nya kriterierna för jätteräkor i odlingar för att se hur de fungerar. Därefter kan företag ansöka om certifiering, säger Inger Näslund, chef för vattenmiljöenheten och ansvarig för fiskefrågor på WWF.
Jätteräkorna kommer fortsatt ha rött ljus i WWFs konsumentguide tills ASC-certifierade odlade räkor eller MSC-certifierade vildfångade räkor finns i butikerna. Tills dess välj certifierade nordhavsräkor eller burfångade havskräftor.
När det gäller hajmal och tilapia har kriterierna prövats och de första produkterna beräknas komma ut på marknaden senare under 2012.
För mer information, kontakta:
Inger Näslund, t f chef vattenmiljöenheten och expert på fiskefrågor WWF, 070-105 30 57
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Marie von Zeipel, WWF, 070-629 10 77.
Läs mer på: www.asc-aqua.org/
Odlingarna av jätteräkor är i dag en miljömässig och social katastrof. Handeln med jätteräkor är helt oreglerad och ohållbar. Samtidigt ökar andelen odlad fisk enligt FNs livsmedelsorgan FAO. Idag importerar till exempel EU drygt 70 procent av den fisk som invånarna konsumerar varav hälften är odlad.
– Vi kan inte fortsätta med de dåliga räkodlingar vi har idag. Vi måste agera och få till stånd förändringar. Därför stöttar vi arbetet med det globala certifieringsorganet Aquaculture Stewardship Council, ASC, så att världens konsumenter och handel kan göra skillnad genom att välja mellan bättre och sämre odlade räkor. Målet är att vi ska kunna välja fisk och skaldjur som kan spåras från odling till tallrik, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
WWF har i flera år deltagit i en global rundabordsprocess med tusentals intressenter som forskare, miljöorganisationer, producenter och odlare. Förslag till krav har tagits fram för en rad arter - bland annat hajmal, tilapia, lax och jätteräkor.
– Målet med certifieringen är få till stånd stora förbättringar för människor och miljö genom att produktionen blir mer ansvarsfull. Människor i utvecklingsländer ska också kunna få inkomstmöjligheter. Vi vet ännu inte hur det går men en sak är säker – vi måste hitta nya vägar, säger Håkan Wirtén.
Certifieringen innebär minskad användning av antibiotika, kemikalier och krav på reningssystem. Till exempel får odlingar inte anläggas på mark där mangrove avverkats efter 1999 och hänsyn måste tas till vilda arter och naturmiljöer. Lika viktigt är det att ta sociala hänsyn och ha samråd med byalag och lokalbefolkningar.
– I år testas de nya kriterierna för jätteräkor i odlingar för att se hur de fungerar. Därefter kan företag ansöka om certifiering, säger Inger Näslund, chef för vattenmiljöenheten och ansvarig för fiskefrågor på WWF.
Jätteräkorna kommer fortsatt ha rött ljus i WWFs konsumentguide tills ASC-certifierade odlade räkor eller MSC-certifierade vildfångade räkor finns i butikerna. Tills dess välj certifierade nordhavsräkor eller burfångade havskräftor.
När det gäller hajmal och tilapia har kriterierna prövats och de första produkterna beräknas komma ut på marknaden senare under 2012.
För mer information, kontakta:
Inger Näslund, t f chef vattenmiljöenheten och expert på fiskefrågor WWF, 070-105 30 57
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Marie von Zeipel, WWF, 070-629 10 77.
Läs mer på: www.asc-aqua.org/
Källa: WWF
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-05-05
KRAV skärper reglerna för ökad hållbarhetMed nya regler för bland annat växtodling och klimat tog KRAV under 2020 ytterligare steg för att… -
2021-04-30
Stora Coop bäst på ekologiskt i SundsvallStora Coop i Sundsvall är bäst på ekologiskt 2021 och prisas av KRAV. Med utmärkelsen vill KRAV… -
2021-04-26
Hemmalivet gav pantrekord - 99% pantar sina flaskorPantameras pantstatistiken från 2020 som visar att antalet pantade burkar och flaskor har ökat med… -
2021-04-16
Ny hållbar laxodling ger 20 procent av Sveriges konsumtionSveriges största landbaserade odling för sötvattenlax etableras i Säffle. Stora delar av Sveriges… -
2021-03-22
ICA Kvantum i Falkenberg tilldelas Årets Ekopris 2021White Guide Green utser varje år Sveriges mest hållbara matbutiker enligt olika…