Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Premiär för hållbar Östersjötorsk

https://www.klimatsmart.se/images/news/torskfile174x250.jpg

Krisen för Östersjötorsken i början av 2000-talet ledde till en intensiv debatt om torskkvoter, förvaltningsplaner och kraftigt minskad försäljning här hemma av fryst Östersjötorsk. Fiskproducenten Findus stoppade exempelvis sin försäljning i Sverige av den omdebatterade frysta Östersjötorsken. Sedan i juni i år är stora delar av det svenska torskfisket öster om Bornholm certifierat enligt Marine Stewardship Council, MSC, det ledande internationella certifieringsorganet för vildfångad fisk. Findus är nu först ut att lansera MSC-märkt fryst Östersjötorsk. – Valet av fisk gör skillnad. En tydlig märkning är ett villkor för konsumenterna ska kunna välja hållbar fisk. Vi vill vara världsledande på hållbar mat och vårt mål är att hela sortimentet av vildfångad fisk ska vara MSC -certifierat senast 2012, säger Anna Broekman, kommunikationschef på Findus. Östersjöns innanhav rymmer ett unikt ekosystem med ett fantastiskt djur- och växtliv, men havsmiljön är känslig och utsatt för ett hårt tryck. Att torskbestånden återhämtat sig är en viktig faktor för att ekosystemet ska komma i balans. – Att äta hållbart fångad Östersjöfisk är ett bra val. Både torsken, yrkesfiskarna och konsumenterna är vinnare när fisken kan spåras från båt till tallrik. Det är ett stort steg framåt att vi har kunnat gå från ett hårt överfiskat bestånd till dagens situation, där det nu går att köpa MSC-märkt Östersjötorsk i mataffären, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor hos WWF. WWF och Findus ska i en gemensam satsning sprida kunskap om att valet av hållbar fisk gör skillnad – via hemsidor, bloggar och sociala medier. Människor uppmuntras även att avge WWFs Östersjölöften, skicka e-vykort och bli Östersjöfadder hos WWF. – Konsumenterna kan känna sig säkra på att den nya MSC-certifierade torskfilén är fullt spårbar och kommer från hållbara fiskbestånd, säger Minna Epps, verksamhetschef för Östersjöområdet på MSC, som välkomnar Findus lansering och informationssatsningen. För mer information, kontakta: Anna Broekman, Findus, 042-861 01, 076-119 52 03 Inger C Larsson, hållbarhetsdirektör Findus, 042-861 67, 070-699 55 18 Inger Näslund, expert på fiskefrågor WWF, 08-624 74 09, 070-105 30 57 Mariann Eriksson, WWF, 0706-87 33 31 Marie von Zeipel, WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Premiär för hållbar Östersjötorsk

2011-09-22
Krisen för Östersjötorsken i början av 2000-talet ledde till en intensiv debatt om torskkvoter, förvaltningsplaner och kraftigt minskad försäljning här hemma av fryst Östersjötorsk. Fiskproducenten Findus stoppade exempelvis sin försäljning i Sverige av den omdebatterade frysta Östersjötorsken.

Sedan i juni i år är stora delar av det svenska torskfisket öster om Bornholm certifierat enligt Marine Stewardship Council, MSC, det ledande internationella certifieringsorganet för vildfångad fisk. Findus är nu först ut att lansera MSC-märkt fryst Östersjötorsk.

– Valet av fisk gör skillnad. En tydlig märkning är ett villkor för konsumenterna ska kunna välja hållbar fisk. Vi vill vara världsledande på hållbar mat och vårt mål är att hela sortimentet av vildfångad fisk ska vara MSC -certifierat senast 2012, säger Anna Broekman, kommunikationschef på Findus.

Östersjöns innanhav rymmer ett unikt ekosystem med ett fantastiskt djur- och växtliv, men havsmiljön är känslig och utsatt för ett hårt tryck. Att torskbestånden återhämtat sig är en viktig faktor för att ekosystemet ska komma i balans.

– Att äta hållbart fångad Östersjöfisk är ett bra val. Både torsken, yrkesfiskarna och konsumenterna är vinnare när fisken kan spåras från båt till tallrik. Det är ett stort steg framåt att vi har kunnat gå från ett hårt överfiskat bestånd till dagens situation, där det nu går att köpa MSC-märkt Östersjötorsk i mataffären, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor hos WWF.

WWF och Findus ska i en gemensam satsning sprida kunskap om att valet av hållbar fisk gör skillnad – via hemsidor, bloggar och sociala medier. Människor uppmuntras även att avge WWFs Östersjölöften, skicka e-vykort och bli Östersjöfadder hos WWF.

– Konsumenterna kan känna sig säkra på att den nya MSC-certifierade torskfilén är fullt spårbar och kommer från hållbara fiskbestånd, säger Minna Epps, verksamhetschef för Östersjöområdet på MSC, som välkomnar Findus lansering och informationssatsningen.

För mer information, kontakta:
Anna Broekman, Findus, 042-861 01, 076-119 52 03
Inger C Larsson, hållbarhetsdirektör Findus, 042-861 67, 070-699 55 18
Inger Näslund, expert på fiskefrågor WWF, 08-624 74 09, 070-105 30 57
Mariann Eriksson, WWF, 0706-87 33 31
Marie von Zeipel, WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77.
Källa: WWF

Senaste nyheter