Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Viktigt för ett hållbart energisystem

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96ae.jpg

I samband med att Öresundskrafts kraftvärmeverk i Filborna, Helsingborg, invigdes onsdag den 13 mars, uppmärksammade Anna-Karin Hatt, It- och energiminster det hållbara energisystemet i en artikel i Helsingborg Dagblads nätupplaga. Även Anders Östlund, vd Öresundskraft AB och ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse, syntes i media med inlägget ”Saknaden av mål för resurshushållning” på Second Opinion. Svensk kraftvärme är grön konstaterar Anna-Karin Hatt i sin artikel. ”Svensk kraftvärme är grön och bygger nästan helt och hållet på att ta tillvara spill från skogsindustrin och på att återvinna hushållsavfall”, skriver Anna-Karin Hatt i artikeln i Helsingborg Dagblads nätupplaga. Anders Östlund, vd Öresundskraft och ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse, skriver på Second Opinion att en effekt av Boverkets byggregler är att resursslöseriet ökar istället för att bidra till resurshushållning. ”Att inte återvinna energi som annars går till spillo är ett oansvarigt slöseri där både miljön och samhällsekonomin förlorar. Det vore välkommet om insiktsfulla beslutsfattare kunde bidra med klokare byggregler och miljömål där krav ställs på långsiktig resurshushållning”. Kraftvärme kallas det när el och värme produceras samtidigt. Bränslet kan vara t ex avfall eller biobränsle (spill från våra skogar). Man tar vara på den värme som uppkommer vid elproduktionen och värmen levereras som fjärrvärme till ortens hushåll. Hela 90 procent av energin i bränslet tas tillvara genom kraftvärme. Sverige har ett väl utbyggt fjärrvärmenät och närmare fyra miljoner svenskar får sin uppvärmning via fjärrvärme. Över åren har fossila bränslen nästan helt och hållet fasats ut ur uppvärmningen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Viktigt för ett hållbart energisystem

2013-03-15
I samband med att Öresundskrafts kraftvärmeverk i Filborna, Helsingborg, invigdes onsdag den 13 mars, uppmärksammade Anna-Karin Hatt, It- och energiminster det hållbara energisystemet i en artikel i Helsingborg Dagblads nätupplaga. Även Anders Östlund, vd Öresundskraft AB och ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse, syntes i media med inlägget ”Saknaden av mål för resurshushållning” på Second Opinion. Svensk kraftvärme är grön konstaterar Anna-Karin Hatt i sin artikel.

”Svensk kraftvärme är grön och bygger nästan helt och hållet på att ta tillvara spill från skogsindustrin och på att återvinna hushållsavfall”, skriver Anna-Karin Hatt i artikeln i Helsingborg Dagblads nätupplaga.

Anders Östlund, vd Öresundskraft och ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse, skriver på Second Opinion att en effekt av Boverkets byggregler är att resursslöseriet ökar istället för att bidra till resurshushållning. ”Att inte återvinna energi som annars går till spillo är ett oansvarigt slöseri där både miljön och samhällsekonomin förlorar. Det vore välkommet om insiktsfulla beslutsfattare kunde bidra med klokare byggregler och miljömål där krav ställs på långsiktig resurshushållning”.

Kraftvärme kallas det när el och värme produceras samtidigt. Bränslet kan vara t ex avfall eller biobränsle (spill från våra skogar). Man tar vara på den värme som uppkommer vid elproduktionen och värmen levereras som fjärrvärme till ortens hushåll. Hela 90 procent av energin i bränslet tas tillvara genom kraftvärme. Sverige har ett väl utbyggt fjärrvärmenät och närmare fyra miljoner svenskar får sin uppvärmning via fjärrvärme. Över åren har fossila bränslen nästan helt och hållet fasats ut ur uppvärmningen.

Senaste nyheter