Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vindkraftspark i Lekeberg får tillstånd

http://www.klimatsmart.se/images/news/lansorebro82x118.jpg

Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Örebro län har i dag beviljat tillstånd till vindkraftsprojekt Kronoberget. Det betyder att företaget Stena Renewable Energy AB får klartecken att uppföra 16 vindkraftverk i Kilsbergen, Lekebergs kommun. Tillståndet är dock förenat med flera villkor som företaget måste följa för att driva parken, bl.a. när det gäller buller, markanvändning, återställningsåtgärder och upprättande av kontrollprogram. Kronoberget är ett i Örebro län stort vindkraftsprojekt, men inte det största. Det har ändå omgetts av många opinionsyttringar som framhållit att förändringar i landskapsbilden, försämringar av naturvärden, friluftsliv och buller för närmast boende är skäl att inte ge tillstånd till kraftverken. – Vi har beaktat att Kronoberget ligger inom det område som angivits som riksintresse för vindbruk, säger miljöprövningsdelegationens (MPD:s) ordförande Björn Pettersson, och vi har kommit fram till att verken inte gör mer intrång än vad som kan accepteras. MPDs bedömningar har bl.a. gjorts på följande tre grunder: - Landskapsbilden påverkas eftersom verken kommer att synas långt, men påverkan accepteras eftersom vindkraft har ett angeläget allmänt intresse och området är utsett till riksintresse för vindbruk. - Gällande störningar med buller och skugga för de närmast boende så ligger verkena inom de fastställda värdena. - Friluftslivet, framför allt vandringar längs Bergslagsleden, påverkas mest under byggtiden. Här har bolaget åtagit sig att ordna alternativa sträckningar tills anläggningen är klar. För mer information, kontakta: Peter Ekelund, Miljöhandläggare som handlagt och föredraget ärendet i miljöprövningsdelegationen, 019–19 35 23.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vindkraftspark i Lekeberg får tillstånd

2013-01-15
Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Örebro län har i dag beviljat tillstånd till vindkraftsprojekt Kronoberget. Det betyder att företaget Stena Renewable Energy AB får klartecken att uppföra 16 vindkraftverk i Kilsbergen, Lekebergs kommun.

Tillståndet är dock förenat med flera villkor som företaget måste följa för att driva parken, bl.a. när det gäller buller, markanvändning, återställningsåtgärder och upprättande av kontrollprogram.

Kronoberget är ett i Örebro län stort vindkraftsprojekt, men inte det största. Det har ändå omgetts av många opinionsyttringar som framhållit att förändringar i landskapsbilden, försämringar av naturvärden, friluftsliv och buller för närmast boende är skäl att inte ge tillstånd till kraftverken.

– Vi har beaktat att Kronoberget ligger inom det område som angivits som riksintresse för vindbruk, säger miljöprövningsdelegationens (MPD:s) ordförande Björn Pettersson, och vi har kommit fram till att verken inte gör mer intrång än vad som kan accepteras.
MPDs bedömningar har bl.a. gjorts på följande tre grunder:

- Landskapsbilden påverkas eftersom verken kommer att synas långt, men påverkan accepteras eftersom vindkraft har ett angeläget allmänt intresse och området är utsett till riksintresse för vindbruk.
- Gällande störningar med buller och skugga för de närmast boende så ligger verkena inom de fastställda värdena.
- Friluftslivet, framför allt vandringar längs Bergslagsleden, påverkas mest under byggtiden. Här har bolaget åtagit sig att ordna alternativa sträckningar tills anläggningen är klar.

För mer information, kontakta:
Peter Ekelund, Miljöhandläggare som handlagt och föredraget ärendet i miljöprövningsdelegationen, 019–19 35 23.

Senaste nyheter