Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vindkraften för de närboende

http://www.klimatsmart.se/images/news/natverketforvindbruk166x145a.jpg

Hur blev resultatet när vindkraftverken står där, och människor kan jämföra sina förväntningar och farhågor med verkligheten? Det beskrivs i en enkätstudie, "Det blev ungefär som vi trodde", med de boende i närheten av vindkraftparken Hedboberget, Rättviks kommun i Dalarna. Ur de boendes synvinkel är projektet lyckat med hög acceptans. De flesta har varit positiva till etableringen som uppfördes i två etapper, först 9 verk och två år senare sedan ytterligare 6 verk. Bebyggelsen ligger ungefär 2 kilometer från parken. Faktorer som buller, skuggor och utsikt har tagits med i enkäten och också har mätt acceptansen ur aspekter som landskapsbild, fågelliv, djurliv, friluftsliv och turistnäring. Påverkan på landskapet blev mindre än vad de boende hade föreställt sig. För etapp två betalar parkens ägare, 02 Vindkompaniet, en bygdeersättning som uppgår 0,5 procent av bruttointäkten. Pengarna - 160.000 kronor förra året - administreras av Rättviks kommun. Inställningen till bygdepengen är i stort sett positiv även om en del betraktar den som en muta. Det fåtal som var uttalat negativa till vindkraftetableringen på förhand, var missnöjda också efter att verken kommit på plats. Vid vindkraftetableringar brukar det poängteras hur viktigt det är med tydlig och tidig dialog, och den erfarenheten styrks också av studien. Projektledaren Beatrice Eriksson tillägger: - Informationen bör vända sig till alla berörda i området. Ofta pågår projektering under en längre tid och därför bör man informera kontinuerligt, så att man inte missar någon som exempelvis är nyinflyttad i området. Beatrice Eriksson gjorde också den första enkäten 2008 i Dalfors. Sammantaget konstaterar hon att de närboende är positiva till vindparken på Hedboberget. -Men resultaten visar att en hel del av dem ställer sig negativa till fler etableringar i området. Kanske är den uppförda parken med 15 verk, vad landskapet och de närboende tål, säger Beatrice Eriksson.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vindkraften för de närboende

2011-03-02
Hur blev resultatet när vindkraftverken står där, och människor kan jämföra sina förväntningar och farhågor med verkligheten? Det beskrivs i en enkätstudie, "Det blev ungefär som vi trodde", med de boende i närheten av vindkraftparken Hedboberget, Rättviks kommun i Dalarna.

Ur de boendes synvinkel är projektet lyckat med hög acceptans. De flesta har varit positiva till etableringen som uppfördes i två etapper, först 9 verk och två år senare sedan ytterligare 6 verk.
Bebyggelsen ligger ungefär 2 kilometer från parken. Faktorer som buller, skuggor och utsikt har tagits med i enkäten och också har mätt acceptansen ur aspekter som landskapsbild, fågelliv, djurliv, friluftsliv och turistnäring. Påverkan på landskapet blev mindre än vad de boende hade föreställt sig.

För etapp två betalar parkens ägare, 02 Vindkompaniet, en bygdeersättning som uppgår 0,5 procent av bruttointäkten. Pengarna - 160.000 kronor förra året - administreras av Rättviks kommun. Inställningen till bygdepengen är i stort sett positiv även om en del betraktar den som en muta. Det fåtal som var uttalat negativa till vindkraftetableringen på förhand, var missnöjda också efter att verken kommit på plats.
Vid vindkraftetableringar brukar det poängteras hur viktigt det är med tydlig och tidig dialog, och den erfarenheten styrks också av studien. Projektledaren Beatrice Eriksson tillägger:
- Informationen bör vända sig till alla berörda i området. Ofta pågår projektering under en längre tid och därför bör man informera kontinuerligt, så att man inte missar någon som exempelvis är nyinflyttad i området.

Beatrice Eriksson gjorde också den första enkäten 2008 i Dalfors. Sammantaget konstaterar hon att de närboende är positiva till vindparken på Hedboberget.
-Men resultaten visar att en hel del av dem ställer sig negativa till fler etableringar i området. Kanske är den uppförda parken med 15 verk, vad landskapet och de närboende tål, säger Beatrice Eriksson.

Här kan du ladda ner en pdf med studien "Det blev ungefär som vi trodde": www.natverketforvindbruk.se/Global/Planering_tillstand/Rapport_Dalarna2_20110223.pdf

Senaste nyheter