
Redaktör:
Jens Ljunggren
Skolkök i Lund serverar minst 90% ekologisk mat
2014-12-16

Byskolan i Södra Sandby i Lund satsar på hållbar mat och är ett av de första skolköken i Sverige att KRAV-certifieras på högsta nivå.
– Det är kul att visa att det som skolkök går att komma så högt. Förra året hade vi 99 % KRAV och i år 100 %. Vi skickar tillbaka allt som inte är ekologiskt till leverantören, säger Håkan Olsson, köksansvarig på skolan.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
– Att KRAV-certifiera sitt skolkök är ett bra sätt att visa för barnen och deras föräldrar att skolan jobbar för en hållbar framtid och bättre hälsa. De tre märkningsnivåerna gör att man kan börja på en längre nivå och sedan successivt öka andelen KRAV-märkta råvaror, säger Johan Cejie försäljningschef på KRAV.
Skolan serverar frukost, lunch och mellanmål till 500 personer varje dag.
– Vi klarar oss på den budget som andra skolkök har genom att laga mat från grunden och allt på plats. Vi har även fått ner svinnet mycket. Barnen får äta hur mycket de vill, men de får inte kasta, säger Håkan Olsson och tillägger att:
– Många kommuner hör av sig till oss och vill veta hur vi gör.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige.
Kontakt:
- Håkan Olsson, Köksansvarig Södra Sandby, 046-35 77 49
- Katarina Nilsson, Köksansvarig Södra Sandby, 046-35 77 49
- Magnus Bokelid, Rektor Södra Sandby, 046-35 77 42
- Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17
Läs mer:
- Byskolan Södra Sandby:
www.lund.se/Grundskolor/Grundskola-Byskolan/Lasarstider/Skolmat1/
- KRAV-certifierade restauranger:
www.krav.se/Handla--Ata/Restauranger
– Det är kul att visa att det som skolkök går att komma så högt. Förra året hade vi 99 % KRAV och i år 100 %. Vi skickar tillbaka allt som inte är ekologiskt till leverantören, säger Håkan Olsson, köksansvarig på skolan.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
– Att KRAV-certifiera sitt skolkök är ett bra sätt att visa för barnen och deras föräldrar att skolan jobbar för en hållbar framtid och bättre hälsa. De tre märkningsnivåerna gör att man kan börja på en längre nivå och sedan successivt öka andelen KRAV-märkta råvaror, säger Johan Cejie försäljningschef på KRAV.
Skolan serverar frukost, lunch och mellanmål till 500 personer varje dag.
– Vi klarar oss på den budget som andra skolkök har genom att laga mat från grunden och allt på plats. Vi har även fått ner svinnet mycket. Barnen får äta hur mycket de vill, men de får inte kasta, säger Håkan Olsson och tillägger att:
– Många kommuner hör av sig till oss och vill veta hur vi gör.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige.
Kontakt:
- Håkan Olsson, Köksansvarig Södra Sandby, 046-35 77 49
- Katarina Nilsson, Köksansvarig Södra Sandby, 046-35 77 49
- Magnus Bokelid, Rektor Södra Sandby, 046-35 77 42
- Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17
Läs mer:
- Byskolan Södra Sandby:
www.lund.se/Grundskolor/Grundskola-Byskolan/Lasarstider/Skolmat1/
- KRAV-certifierade restauranger:
www.krav.se/Handla--Ata/Restauranger
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…