Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Rädda andelsägd vindkraft

http://www.klimatsmart.se/images/news/vindandelar250x189.jpg

På www.vindandelar.nu har du som stödjer andelsägd vindkraft möjlighet att göra din röst hörd och få tips om vad du kan göra för att rädda den andelsägda vindkraften. Bakgrund: Andelsägd vindkraft är en växande folkrörelse bestående av personer som engagerar sig i miljön och som producerar sin egen hushållsel. Andelsägare i vindkraftverk går själva in och finansierar uppförandet av ett nytt vindkraftverk och blir därmed sina egna elproducenter. Eftersom driftskostnaderna - efter en investering på i genomsnitt 70 000 – 80 000 kronor - för vindkraft är låga, blir det löpande elpriset för andelsägare lägre än för vanliga elkonsumenter. Skatteverket vill nu ta ut en extraskatt på mellanskillnaden mellan andelspriset och elpriserna på Nordpool. Ett företag eller privatperson som har råd att investera i vindkraft behöver inte betala denna extraskatt, utan det är enbart andelsägare som missgynnas. Detta anser man som orättvist, inkonsekvent och helt mot regeringens strävan att snabbt utöka andelen förnyelsebar el. www.vindandelar.nu menar att när det äntligen uppstår en chans för vanliga konsumenter att göra sig oberoende av de stora elbolagen och de höga elpriserna och dessutom investerar i helgrön elproduktion ska de straffas med en skatt som baseras på dyr importerad kol. Sverige är just nu inne i ett spännande skede då det gäller vindkraft. Vindkraften är en energikälla med stor potential i Sverige och under kommande decennium kommer det att hända mycket. 2 TWh ska växa till 20-30 TWh och i takt med det kommer Sveriges beroende av kolkraft att gradvis minska. www.vindandelar.nu menar att konsekvensen av uttagskatten blir att regeringen signalerar att enskilda inte ska engagera sig i så viktiga frågor som energi och klimat. Om den ekonomiska nyttan av vindkraft endast tillfaller de stora elbolagen riskerar även utbyggnaden av vindkraften att avstanna. Har du frågor om sidan eller till initiativtagarna, maila till: info@vindandelar.nu

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Rädda andelsägd vindkraft

2009-12-03
På www.vindandelar.nu har du som stödjer andelsägd vindkraft möjlighet att göra din röst hörd och få tips om vad du kan göra för att rädda den andelsägda vindkraften.

Bakgrund:
Andelsägd vindkraft är en växande folkrörelse bestående av personer som engagerar sig i miljön och som producerar sin egen hushållsel.

Andelsägare i vindkraftverk går själva in och finansierar uppförandet av ett nytt vindkraftverk och blir därmed sina egna elproducenter. Eftersom driftskostnaderna - efter en investering på i genomsnitt 70 000 – 80 000 kronor - för vindkraft är låga, blir det löpande elpriset för andelsägare lägre än för vanliga elkonsumenter. Skatteverket vill nu ta ut en extraskatt på mellanskillnaden mellan andelspriset och elpriserna på Nordpool. Ett företag eller privatperson som har råd att investera i vindkraft behöver inte betala denna extraskatt, utan det är enbart andelsägare som missgynnas.
Detta anser man som orättvist, inkonsekvent och helt mot regeringens strävan att snabbt utöka andelen förnyelsebar el.

www.vindandelar.nu menar att när det äntligen uppstår en chans för vanliga konsumenter att göra sig oberoende av de stora elbolagen och de höga elpriserna och dessutom investerar i helgrön elproduktion ska de straffas med en skatt som baseras på dyr importerad kol.

Sverige är just nu inne i ett spännande skede då det gäller vindkraft. Vindkraften är en
energikälla med stor potential i Sverige och under kommande decennium kommer det att hända mycket. 2 TWh ska växa till 20-30 TWh och i takt med det kommer Sveriges beroende av kolkraft att gradvis minska.

www.vindandelar.nu menar att konsekvensen av uttagskatten blir att regeringen signalerar att enskilda inte ska engagera sig i så viktiga frågor som energi och klimat. Om den ekonomiska nyttan av vindkraft endast tillfaller de stora elbolagen riskerar även utbyggnaden av vindkraften att avstanna.

Har du frågor om sidan eller till initiativtagarna, maila till: info@vindandelar.nu


Här finner du mer info och tips om vad du kan göra för andelsägd vindkraft: www.vindandelar.nu/fmi/iwp/cgi

<i>De som står bakom www.vindandelar.nu är:

Dala Vindkraft Ekonomisk Förening
Kalmarsund Vind Ekonomisk Förening
Kvarkenvinden 1 Ekonomisk Förening
Kyrkvinden Ekonomisk Förening
Ljusterö Vind Ekonomisk Förening
o2 El Ekonomisk Förening
Slätten Vind Ekonomisk Förening
Storuman Vind Ekonomisk Förening
Sveriges Vindkraftkooperativ Ekonomisk Förening, SVEF
Vallerstad Vind Ekonomisk Förening
Vindkraft Gässlingen Ekonomisk Förening</i>

Senaste nyheter