Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Rabbalshede Kraft investerar i vindpark

http://www.klimatsmart.se/images/news/rabalshedekraftlogo250x53.jpg

Rabbalshede Kraft bygger sin hittills största vindpark omfattande totalt 21 verk från Siemens. Tio av verken ägs av Göteborg Energi, medan Rabbalshede Kraft äger resterande 11 verk. Rabbalshede Kraft ökar därmed sin produktionskapacitet med cirka 70 procent. Töftedalsfjället blir Rabbalshede Krafts fjärde vindpark i drift. Sedan tidigare har bolaget två vindparker i drift och en som driftsätts under våren 2010. Tillsammans med Töftedalsfjället får Rabbalshede Kraft en total produktionskapacitet på cirka 160 GWh/år. I december 2009 tecknade Rabbalshede Kraft avtal med Göteborg Energi om att överlåta en del av parken. Avtalet innebär att Rabbalshede Kraft äger 11 och Göteborg Energi 10 verk. Bolagen samarbetar i projektets alla faser. Rabbalshede Kraft kommer att svara för byggnationen, drift och underhåll av hela parken. Totalt uppgår investeringen till 700 MSEK varav Rabbalshede Krafts andel är på 370 MSEK, vilket gör parken till bolagets hittills största investering. Rabbalshede Kraft finansierar byggnationen av vindparken genom avrop av lån inom den kreditram som bolaget har med Swedbank. Markarbeten har påbörjats i samarbete med Skanska som svarar för byggnation av vägar och fundament. Siemens levererar turbinerna som planeras sättas i drift i slutet av 2010. Hela parken beräknas vara produktionsklar våren 2011. Verken har en effekt om vardera 2,3 MW och tornen är 99,5 meter höga. Hela vindparken beräknas producera 129 GWh/år vilket motsvarar elförbrukningen till närmare 6 500 villor (genomsnitt 20 000 kWh/år) eller fem procent av hela Sveriges elproduktion från vindkraft 2009. - Töftedalsfjället är ett kvitto på att vi på kort tid lyckats etablera Rabbalshede kraft som en snabbväxande aktör inom vindkraft. Rabbalshede Kraft är idag ett vindkraftbolag med två parker i drift och två parker som är under byggnation. Vi har en betydande projektportfölj med parker i goda vindlägen och avser att i raskt takt fortsätta bygga ut produktionskapaciteten, säger Thomas Linnard, VD, Rabbalshede Kraft. För Dals-Eds kommun innebär etableringen arbetstillfällen på både kort och lång sikt. - Både politiker och allmänhet välkomnar etableringen av Töftedalsfjällets vindpark. I stor enighet har vi beslutat om att Dals-Eds kommun ska vara en föregångare i omställningen av det svenska energisystemet till hållbara lösningar, säger kommunalrådet Martin Carling. - Vi är stolta över det stora förtroende som Rabbalshede Kraft och Göteborgs Energi visar oss. Med en rotordiameter på 101 meter är Siemens vindturbin SWT 2.3-101 anpassad för låga till medelhöga vindhastigheter, vilket är typiskt för svenska vindförhållanden, säger Ulf Troedsson, vd för Siemens AB. För ytterligare information kontakta: Thomas Linnard, Rabbalshede Kraft, 0525-197 11, thomas.linnard@rabbalshedekraft.se. Kent Söderström, Rabbalshede Kraft, 0525-197 13, kent.soderstrom@rabbalshedekraft.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Rabbalshede Kraft investerar i vindpark

2010-02-05
Rabbalshede Kraft bygger sin hittills största vindpark omfattande totalt 21 verk från Siemens. Tio av verken ägs av Göteborg Energi, medan Rabbalshede Kraft äger resterande 11 verk. Rabbalshede Kraft ökar därmed sin produktionskapacitet med cirka 70 procent.

Töftedalsfjället blir Rabbalshede Krafts fjärde vindpark i drift. Sedan tidigare har bolaget två vindparker i drift och en som driftsätts under våren 2010. Tillsammans med Töftedalsfjället får Rabbalshede Kraft en total produktionskapacitet på cirka 160 GWh/år.

I december 2009 tecknade Rabbalshede Kraft avtal med Göteborg Energi om att överlåta en del av parken. Avtalet innebär att Rabbalshede Kraft äger 11 och Göteborg Energi 10 verk. Bolagen samarbetar i projektets alla faser. Rabbalshede Kraft kommer att svara för byggnationen, drift och underhåll av hela parken. Totalt uppgår investeringen till 700 MSEK varav Rabbalshede Krafts andel är på 370 MSEK, vilket gör parken till bolagets hittills största investering. Rabbalshede Kraft finansierar byggnationen av vindparken genom avrop av lån inom den kreditram som bolaget har med Swedbank.

Markarbeten har påbörjats i samarbete med Skanska som svarar för byggnation av vägar och fundament. Siemens levererar turbinerna som planeras sättas i drift i slutet av 2010. Hela parken beräknas vara produktionsklar våren 2011.

Verken har en effekt om vardera 2,3 MW och tornen är 99,5 meter höga. Hela vindparken beräknas producera 129 GWh/år vilket motsvarar elförbrukningen till närmare 6 500 villor (genomsnitt 20 000 kWh/år) eller fem procent av hela Sveriges elproduktion från vindkraft 2009.

- Töftedalsfjället är ett kvitto på att vi på kort tid lyckats etablera Rabbalshede kraft som en snabbväxande aktör inom vindkraft. Rabbalshede Kraft är idag ett vindkraftbolag med två parker i drift och två parker som är under byggnation. Vi har en betydande projektportfölj med parker i goda vindlägen och avser att i raskt takt fortsätta bygga ut produktionskapaciteten, säger Thomas Linnard, VD, Rabbalshede Kraft.

För Dals-Eds kommun innebär etableringen arbetstillfällen på både kort och lång sikt.

- Både politiker och allmänhet välkomnar etableringen av Töftedalsfjällets vindpark. I stor enighet har vi beslutat om att Dals-Eds kommun ska vara en föregångare i omställningen av det svenska energisystemet till hållbara lösningar, säger kommunalrådet Martin Carling.

- Vi är stolta över det stora förtroende som Rabbalshede Kraft och Göteborgs Energi visar oss. Med en rotordiameter på 101 meter är Siemens vindturbin SWT 2.3-101 anpassad för låga till medelhöga vindhastigheter, vilket är typiskt för svenska vindförhållanden, säger Ulf Troedsson, vd för Siemens AB.

För ytterligare information kontakta:
Thomas Linnard, Rabbalshede Kraft, 0525-197 11, thomas.linnard@rabbalshedekraft.se.
Kent Söderström, Rabbalshede Kraft, 0525-197 13, kent.soderstrom@rabbalshedekraft.se.

Senaste nyheter