
Redaktör:
Jens Ljunggren
Max & Svarta Lådan först i Gröna Gaffeln
2010-06-04

Under Smaka på Stockholm som hållits i Kungsträdgården presenterade Naturskyddsföreningen de två första restaurangerna som deltar i kampanjen ”Gröna Gaffeln” och som lyfter fram vegetarisk mat på ett tydligt sätt.
Max hamburgerrestaurang visar sin vegetariska måltid som ett bra lunchalternativ och kommer under hösten att fortsätta att lyfta fram det vegetariska alternativet. Restaurang Svarta Lådan på Götgatan i Stockholm är en medveten lunchrestaurang med hälsa och bra mat i sitt koncept.
Gröna gaffeln är Naturskyddsföreningens projekt för att vägleda konsumenter till smarta restauranger där man lätt hittar gröna alternativ. Gröna Gaffeln kampanjen inleds lördagen den 5 juni under Smaka på Stockholm dagarna, då Naturskyddsföreningens chef för natur och miljöavdelningen Gun Rudquist delar ut de första Gröna gafflarna till Max Hamburgerrestaurang och till restaurang Svarta Lådan och utmana samtidigt andra restauranger att delta!
– Det är enkelt att göra en stor insats för att minska matens klimatpåverkan. Men på restaurang är det ofta svårt att hitta gröna alternativ. Vi vet att matens klimatpåverkan är stor och de matval som gör störst skillnad för miljön är att äta mer grönt och minska på köttportionerna. Vi gratulerar Max och Restaurang Svarta lådan till att vara de första restaurangerna att delta i kampanjen Gröna gaffeln och att lotsa sina kunder att göra medvetna matval, säger Gun Rudquist
Naturskyddsföreningens mat- och klimatkampanj Gröna gaffeln är ett projekt för att minska matens miljöpåverkan, och en del i föreningens återkommande miljövänliga vecka v. 40 då många aktiva i föreningens lokalkretsar deltar. Kampanjen Gröna gaffeln är indelad i två delar: Gröna gaffeln på krogen och Gröna gaffeln hemma. Restaurangdelen vill få restaurangerna att lyfta den vegetariska ”gröna” maten på menyn. Gästerna ska lockas att äta vegetariskt lite oftare, det ska helt enkelt bli lättare att äta vegetariskt på restaurang. Restaurangen ska också ta del av klimatsmarta mattips från Naturskyddsföreningen, bland annat om säsongsanpassade salladsbord för fyra säsonger. Alla som arbetar på något sätt arbetar med mat på restaurangen ska ta del av råden.
För frågor kontakta: Gun Rudquist, chef Natur och miljöavdelningen 073-987 00 73,
Emelie Hansson, jordbrukshandläggare 070-611 65 33.
Läs mer på:
www.naturskyddsforeningen.se/medlemssidor/Aktiviteter/miljovanliga-veckan-2010/
Max hamburgerrestaurang visar sin vegetariska måltid som ett bra lunchalternativ och kommer under hösten att fortsätta att lyfta fram det vegetariska alternativet. Restaurang Svarta Lådan på Götgatan i Stockholm är en medveten lunchrestaurang med hälsa och bra mat i sitt koncept.
Gröna gaffeln är Naturskyddsföreningens projekt för att vägleda konsumenter till smarta restauranger där man lätt hittar gröna alternativ. Gröna Gaffeln kampanjen inleds lördagen den 5 juni under Smaka på Stockholm dagarna, då Naturskyddsföreningens chef för natur och miljöavdelningen Gun Rudquist delar ut de första Gröna gafflarna till Max Hamburgerrestaurang och till restaurang Svarta Lådan och utmana samtidigt andra restauranger att delta!
– Det är enkelt att göra en stor insats för att minska matens klimatpåverkan. Men på restaurang är det ofta svårt att hitta gröna alternativ. Vi vet att matens klimatpåverkan är stor och de matval som gör störst skillnad för miljön är att äta mer grönt och minska på köttportionerna. Vi gratulerar Max och Restaurang Svarta lådan till att vara de första restaurangerna att delta i kampanjen Gröna gaffeln och att lotsa sina kunder att göra medvetna matval, säger Gun Rudquist
Naturskyddsföreningens mat- och klimatkampanj Gröna gaffeln är ett projekt för att minska matens miljöpåverkan, och en del i föreningens återkommande miljövänliga vecka v. 40 då många aktiva i föreningens lokalkretsar deltar. Kampanjen Gröna gaffeln är indelad i två delar: Gröna gaffeln på krogen och Gröna gaffeln hemma. Restaurangdelen vill få restaurangerna att lyfta den vegetariska ”gröna” maten på menyn. Gästerna ska lockas att äta vegetariskt lite oftare, det ska helt enkelt bli lättare att äta vegetariskt på restaurang. Restaurangen ska också ta del av klimatsmarta mattips från Naturskyddsföreningen, bland annat om säsongsanpassade salladsbord för fyra säsonger. Alla som arbetar på något sätt arbetar med mat på restaurangen ska ta del av råden.
För frågor kontakta: Gun Rudquist, chef Natur och miljöavdelningen 073-987 00 73,
Emelie Hansson, jordbrukshandläggare 070-611 65 33.
Läs mer på:
www.naturskyddsforeningen.se/medlemssidor/Aktiviteter/miljovanliga-veckan-2010/
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…