Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hur man sopsorterar på rätt sätt

http://www.klimatsmart.se/images/news/sopsortering250x142.jpg

Med små enkla medel kan man gå långt! Hur sopsorterar man rätt är frågan och det är inte alltid uppenbart hur man gör, därför har vi tipsen. - Förpackningarna som man lämnar till återvinningen ska vara tomma och rena. Om en förpackning består av flera olika sorters material så dela upp förpackningen och lämna delarna i rätt behållare. Om det inte går att dela förpackningen så sortera efter det material förpackningen främst består av. - Glasförpackningar lämnas som glasavfall. Sortera färgat och ofärgat glas var för sig. Tänk på att dricksglas, keramik eller porslin inte får sorteras som glas. - Flaskor med pant, återvinns i närmaste matbutik! - Metallförpackningar som konservburkar, kaviartuber, aluminiumfolie, hållare för värmeljus, kapsyler och lock av metall sorteras i metallbehållarna. - Pappersförpackningar som mjölk- och juice förpackningar, pastapaket, mjöl- och sockerpåsar, toapappersrullar, papperskassar, wellpapp och omslagspapper ska lämnas i behållarna för papper. - Plastförpackningar som plastburkar, bärkassar, tuber, sugrör, lock, frigolit och plastfolie ska läggas i plastförpackningar. Pulkor, tvättkorgar, plastmöbler m.m. lämnas som grovsopor. - Tidningar och annat papper placeras i återvinningsbehållare för tidningar. Plastomslag och påklistrade reklamlappar tas bort innan trycksaken ska placeras i behållaren för tidningar! - Farligt avfall så som batterier, färg, lösningsmedel, kemikalier, läkemedel och ska tas hand om speciellt i återvinningscentraler, där man lämna in sitt farliga avfall. Skrivet av Irena Aracic på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hur man sopsorterar på rätt sätt

2012-04-11
Med små enkla medel kan man gå långt! Hur sopsorterar man rätt är frågan och det är inte alltid uppenbart hur man gör, därför har vi tipsen.

- Förpackningarna som man lämnar till återvinningen ska vara tomma och rena. Om en förpackning består av flera olika sorters material så dela upp förpackningen och lämna delarna i rätt behållare. Om det inte går att dela förpackningen så sortera efter det material förpackningen främst består av.

- Glasförpackningar lämnas som glasavfall. Sortera färgat och ofärgat glas var för sig. Tänk på att dricksglas, keramik eller porslin inte får sorteras som glas.

- Flaskor med pant, återvinns i närmaste matbutik!

- Metallförpackningar som konservburkar, kaviartuber, aluminiumfolie, hållare för värmeljus, kapsyler och lock av metall sorteras i metallbehållarna.

- Pappersförpackningar som mjölk- och juice förpackningar, pastapaket, mjöl- och sockerpåsar, toapappersrullar, papperskassar, wellpapp och omslagspapper ska lämnas i behållarna för papper.

- Plastförpackningar som plastburkar, bärkassar, tuber, sugrör, lock, frigolit och plastfolie ska läggas i plastförpackningar. Pulkor, tvättkorgar, plastmöbler m.m. lämnas som grovsopor.

- Tidningar och annat papper placeras i återvinningsbehållare för tidningar. Plastomslag och påklistrade reklamlappar tas bort innan trycksaken ska placeras i behållaren för tidningar!

- Farligt avfall så som batterier, färg, lösningsmedel, kemikalier, läkemedel och ska tas hand om speciellt i återvinningscentraler, där man lämna in sitt farliga avfall.

Skrivet av Irena Aracic på bloggen En lagom dos grönt.

För mer information: www.sopor.nu

Senaste nyheter