Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Har du utmanat din livsstil under fastan?

http://www.klimatsmart.se/images/news/sweco-sustainability250x113.jpg

Påsken är kyrkans viktigaste helg. Svenska kyrkan har historiskt sett varit ganska tyst i debatten kring klimatförändringar, miljöpåverkan och hållbar utveckling. Detta trots att hållbarhet handlar om att tillfredsställa mänskliga behov inom ramen för naturens gränser, d.v.s. att ställa sig de två viktiga frågorna: - Hur förvaltar jag jordens tillgångar? - Hur ska jag leva för att vara nöjd och tillfreds? Dessa två frågor är i allra högsta grad relevanta för svenska kyrkans budskap, och det senaste året tycker jag att detta har märkts mer än tidigare. Har ni läst biskoparnas debattartikel i aftonbladet från i höstas (se länken längst ner på sidan)? Sweco har länge jobbat med kyrkans byggnader, med att underhålla det kulturarv de utgör, och med varsam energieffektivisering. Det är roligt att vi nu även har uppdrag med att utbilda och utveckla organisationen och införa miljöledningssystem i församlingarna. Även kyrkan vidgar perspektiven från källsortering och energi till livsstilsdiskussioner med församlingsborna. Livsstilen står i fokus under fastan som infaller från fettisdagen och fram till påsk. Den brukar beskrivas som en tid då man kan kämpa mot sina ovanor och välja något man vill avstå ifrån, som TV-tittande, godis eller alkohol. Poängen är att visa att man kan avstå från något man egentligen inte behöver, och vinna något bättre istället. Detta år uppmuntrade Svenska kyrkan till att undvika att slänga mat. Dagens matvanor har beräknats medföra CO2-utsläpp om drygt två ton per svensk och år. I kedjan från jord till bord uppstår svinn och mycket mat kastas i onödan. Detta matsvinn gör förstås utsläppen av växthusgaser högre än vad de skulle behöva vara. Vad vi väljer att äta och var maten produceras påverkar även lantbrukarnas ekonomi, landskapets utseende och miljökvalitetsmålen om Ett rikt odlingslandskap, Ingen övergödning, Ett rikt växt- och djurliv och Giftfri miljö. 2014 års fasteutmaning ”sluta slänga mat” genomfördes som ett Facebook-event och när påsken nu är här summerar svenska kyrkan att 2646 personer tillsammans kunde undvika att slänga ca 7 644 kg onödigt matavfall. Alla som missade fasteutmaningen men som har goda klimatsmarta recept kan tävla och vinna en kock för en kväll.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Har du utmanat din livsstil under fastan?

2014-04-23
Påsken är kyrkans viktigaste helg. Svenska kyrkan har historiskt sett varit ganska tyst i debatten kring klimatförändringar, miljöpåverkan och hållbar utveckling. Detta trots att hållbarhet handlar om att tillfredsställa mänskliga behov inom ramen för naturens gränser, d.v.s. att ställa sig de två viktiga frågorna:

- Hur förvaltar jag jordens tillgångar?
- Hur ska jag leva för att vara nöjd och tillfreds?

Dessa två frågor är i allra högsta grad relevanta för svenska kyrkans budskap, och det senaste året tycker jag att detta har märkts mer än tidigare. Har ni läst biskoparnas debattartikel i aftonbladet från i höstas (se länken längst ner på sidan)?

Sweco har länge jobbat med kyrkans byggnader, med att underhålla det kulturarv de utgör, och med varsam energieffektivisering. Det är roligt att vi nu även har uppdrag med att utbilda och utveckla organisationen och införa miljöledningssystem i församlingarna. Även kyrkan vidgar perspektiven från källsortering och energi till livsstilsdiskussioner med församlingsborna.

Livsstilen står i fokus under fastan som infaller från fettisdagen och fram till påsk. Den brukar beskrivas som en tid då man kan kämpa mot sina ovanor och välja något man vill avstå ifrån, som TV-tittande, godis eller alkohol. Poängen är att visa att man kan avstå från något man egentligen inte behöver, och vinna något bättre istället.

Detta år uppmuntrade Svenska kyrkan till att undvika att slänga mat. Dagens matvanor har beräknats medföra CO2-utsläpp om drygt två ton per svensk och år. I kedjan från jord till bord uppstår svinn och mycket mat kastas i onödan. Detta matsvinn gör förstås utsläppen av växthusgaser högre än vad de skulle behöva vara. Vad vi väljer att äta och var maten produceras påverkar även lantbrukarnas ekonomi, landskapets utseende och miljökvalitetsmålen om Ett rikt odlingslandskap, Ingen övergödning, Ett rikt växt- och djurliv och Giftfri miljö.

2014 års fasteutmaning ”sluta slänga mat” genomfördes som ett Facebook-event och när påsken nu är här summerar svenska kyrkan att 2646 personer tillsammans kunde undvika att slänga ca 7 644 kg onödigt matavfall. Alla som missade fasteutmaningen men som har goda klimatsmarta recept kan tävla och vinna en kock för en kväll.

Läs mer på:
- www.svenskakyrkan.se/fasteutmaningen
- www.aftonbladet.se/debatt/article17559430.ab

Senaste nyheter